مهدی توکلیان در گفتگو با خبرنگار مهر، در خصوص ابتکار جامعه ایمانی مشعر در برگزاری سوگوارههای عکس و پوستر عاشورا اظهار داشت: برگزاری این سوگواره که در روزهای گذشته به همت جامعه ایمانی مشعر در قم برگزار شد، اتفاق خوبی بود که هنرمندان مذهبی و هیئتی در سراسر کشور را درگیر خود کرد.
معاون مطبوعات و تبلیغات اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قم ابراز داشت: جامعه ایمانی مشعر با ۵ هزار هیئت در سراسر کشور در ارتباط است و توانسته ظرفیتهای هنرمندان هیئتی در حوزههای طراحی و عکس را شناسایی کند و برگزاری این سوگواره در واقع گامی در جهت ساماندهی این ظرفیت و توانمندی موجود در هیئتها بود.
وی گفت: در اختتامیه برگزاری دومین سوگواره عکس و پوستر عاشورا، کارگاههای آموزشی خوبی با حضور اساتید برجسته کشور که خود سابقه درخشانی در عکس و پوستر دارند برای منتخبان سوگواره برگزار شد.
توکلیان ادامه داد: این کارگاههای آموزشی توانست تجربیات خوبی به هنرمندان جوان و تازه کار هیئتی منتقل کند که ثمرات و نتیجه آن را در آثار آینده این عزیزان در هیئتهای مذهبی سراسر کشور شاهد خواهیم بود که انگیزه آنان را برای ادامه کار حرفهای در راستای اشاعه فرهنگ شیعی دوچندان خوهد کرد.
این کارشناس عرصه هنر و رسانه با بیان اینکه برگزاری کارگاههای تخصصی عکس و پوستر درحاشیه برگزاری این سوگواره با استقبال خوب حاضرین مواجه شد که این کارگاهها بیش از این باید در دستور کار قرار گیرد، تصریح کرد: اساتید برجستهای که کارگاه عکس را برگزار کردند در واقع تجربیات چندین ساله خود را در حوزههای عکس اجتماعی، مستند و فرهنگی به هنرمندان حاضر در این سوگواره انتقال دادند.
معاون مطبوعات و تبلیغات اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قم با اشاره به حضور اساتید برجستهای همانند استاد نجابتی که در حوزه طراحی و گرافیک در کشور شناخته شده است در این کارگاه افزود: بیشتر آثار استاد نجابتی سبقه دینی و آئینی دارد و ایشان همت خود را در راستای ترویج هنر قدسی و آئینی بسیج کردهاند که استفاده از تجربیات با ارزش ایشان برای هنرمندان جوان و هیئتی فرصت مغتنم و شاید تکرار نشدنی باشد.
عکس تاثیرات بسیار زیادی در بیان و انتقال مفاهیم دارد
توکلیان در بخش دیگری از سخنان خود، در خصوص تاثیرات عکس مذهبی در بین افکار عمومی اظهار داشت: امروز با بروز رسانههای نوظهور و نسل جدید رسانهها در فضاهای مجازی، عکس تاثیرات بسیار زیادی در بیان و انتقال مفاهیم به همراه دارد.
معاون مطبوعات و تبلیغات اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی قم اظهار داشت: قدرت و تاثیرگذاری یک عکس مذهبی آنقدر زیاد است که شاید ابزار و اقدام دیگری برای جایگزنی آن سراغ نداشته باشیم و یک عکس خوب آئینی میتواند، فرهنگ غنی و عظیم مکتب تشییع را به زیبایی منعکس کند.
وی بیان داشت: مناسبتهایی همانند عاشورا و تاسوعا از جمله آئینهای مذهبی است که همه اقشار جامعه فارغ از جایگاه، سن و جنسیت و تحصیلات در آن حضور دارند و ارادت خود را نسبت به خاندان رسول الله (ص) نشان میدهند که انتقال این صحنههای بینظیر و زیباییهایی که در این مراسمات خلق میشود میتواند در معرفی و گسترش فرهنگ عاشورا در دنیای امروز نقش بسزایی داشته باشد.
پایگاههای متعدد طراحی و عکس مذهبی در فضای مجازی ایجاد شود
این کارشناس عرصه هنر و رسانه با تاکید براینکه باید به فکر راه اندازی پایگاههای متعدد در عرصه طراحی و عکس مذهبی و آئینی در فضای مجازی باشیم افزود: امروز ممکن است در زمینه عکاسی از اماکن مذهبی محدودیتهایی را شاهد باشیم که با ایجاد این پایگاهها و انتشار تصاویری با کیفیت هنری مطلوب به هنرمندان مذهبی و آئینی که در عرصه طراحی میخواهند از این تصاویر استفاده کنند کمک موثری داشته باشیم.
معاون مطبوعات و تبلیغات اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قم افزود: امروز شاهدیم که رسانههای بیگانه، در عرصه گرافیک بهترین امکانات را به صورت آسان در دسترس همگان قرار میدهند، اما این موضوع به خصوص در عرصههای آئینی در کشور با تنگ نظریهایی همراه است که باید در این زمینه تابو شکنی کرد و آنچه که برای طراحان و گرافیستها از لحاظ جلوهها و ابزارهای طراحی نیاز است برای آنان فراهم و به راحتی از طریق همین سایتهایی که ایجاد میشود در اختیارشان قرار گیرد.
توکلیان با بیان اینکه در صورتی که دارای نقشه مهندسی فرهنگی قوی باشیم این موارد در آن لحاظ خواهد شد افزود: متاسفانه فقدان نقشه مهندسی فرهنگی ما را از توجه به این مسائل غافل میکند و در مقابل شاهدیم که دشمنان با ابزارهای هنری که در اختیار دارند در راستای اسلام هراسی ، شیعه هراسی و ایران هراسی در جهان کارهای فراوانی را به خصوص در عرصه هنر دنبال میکنند.
توسعه فرهنگی کلید طلایی توسعه سیاسی و اجتماعی است
معاون مطبوعات و تبلیغات اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی قم تصریح کرد: اگر وحدت فرهنگی در کشور ایجاد نشود شاهد توسعه فرهنگی در جامعه نخواهیم بود در حالی که همگان میدانند توسعه فرهنگی کلید طلایی توسعه سیاسی و اجتماعی و حتی اقتصادی است.
وی با بیان اینکه باید هیئتهای فرهنگی و هنری در راستای اشاعه هنرمندانه فرهنگ اهل بیت(ع) شکل گیرد افزود: هر هنرمند مذهبی میتواند وقف فرهنگی و هنری داشته باشد و در طول سال چندین اثر برجسته خود را در حوزههای عکاسی، گرافیک و خطاطی در راستای ترویج فرهنگ شیعی در سایتهایی که برای این امر مختص هنرمندان راه اندازی خواهد شد منتشر و در اختیار دیگران قرار دهند.
توکلیان اضافه کرد: در این زمینه نباید منتظر حمایتهای دولتی بود بلکه گروهها و افرادی که این خصوص دغدغه دارند باید وارد میدان شوند که بچههای هیئتی در این زمینه میتوانند پیش قدم باشند که قم نیز دارای پتانسیلهای سخت افزاری و نرم افزاری مناسبی برای ایجاد این زیرساختهای فرهنگی است.
انجمن عکاسان آئینی تشکیل شود
وی عنوان کرد: پیشکسوتان عرصه عکاسی، گرافیک و طراحی در این زمینه میتوانند نقش محوری را ایفا کنند چرا که هنر آنان در بین سایرین مرجعیت دارد و حجت است و برای راه اندازی این تشکیلات نیازمند پیرغلامان فرهنگی و هنری هستیم تا اینگونه اقدامات با محوریت آنان سروسامان یابد.
این کارشناس عرصه هنر و رسانه بیان داشت: امروز در عرصه عکاسی مذهبی، فقدان انجمنی با عنوان انجمن عکاسان آئینی هستیم تا کسانی که در این زمینه دغدغه دارند و سالها هنر خود را در راستای عکاسی و انعکاس تصاویر اماکن مقدسه کردهاند صرف کردهاند گرد هم جمع شوند تا از این طریق موانع مربوط به این حوزه برای ادامه و گسترش فعالیتهای آنها از میان برداشته شود.
آینده پژوهی در زمینههای فرهنگی و هنری نداریم
وی در ادامه با بیان اینکه در حوزه فرهنگ شیعی هر اتفاق و رویدادی رغم بخورد در برابر حجم عظیم اقدمات دشمنان در عرصههای فرهنگی، هنوز به نقطه صفر مرزی نخواهیم رسید، افزود: متاسفانه امروز آینده پژوهی در زمینههای فرهنگی و هنری نداریم و باید به سمت برنامههای عملیاتی و کاربری که آثار آن را در حوزه فرهنگ و هنر در جامعه خواهیم بود حرکت کنیم که برگزاری سوگواره پوستر و عکس عاشورا نمونه موفق و کاربردی این گونه اقدامات است.
توکلیان با تاکید بر استفاده از ظرفیتهای هنری و فرهنگی هیئتهای مذهبی بانوان که به هیئتهای خانگی شناخته میشوند، افزود: جامعه بانوان هنرمند کشور نیز که در این هیئتهای مذهبی حضور دارند میتوانند نقش موثری در راستای تقویت این هیئتها و جلوگیری از انحرافاتی که به عنوان آفات این هیئتها عنوان میشود داشته باشند.
معاون مطبوعات و تبلیغات اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی قم با بیان اینکه باید دید امروز مداح سالاری در هیئتهای چه جایگاهی دارد افزود: شاکله هیئتهای مذهبی نباید مداح محور باشد و منبرهای علما و روحانیون در هیئتها باید در راس قرار گیرد چرا که در این صورت شاهد شعر و معرفتی توامان با شور خواهیم بود.
رهبر معظم انقلاب در مسائل فرهنگی نگاه روشگرانه و آینده نگرانهای دارند
توکلیان با بیان اینکه زبان هنر گویاترین بیان را به دنبال دارد، افزود: باید دیدگاه و دغدغههای رهبر معظم انقلاب در خصوص هنر و فرهنگ را دنبال و آن را نصب العین فعالیتها و اقدامات قرار داد و طبق آن حرکت کرد.
معاون مطبوعات و تبلیغات اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی قم ابراز داشت: رهبر معظم انقلاب در خصوص تهاجم فرهنگی و استحاله فرهنگی نگاه روشگرانه و آینده نگرانهای دارند که در صورت توجه مسئولان و آحاد هنرمندان شاهد مشکلات فرهنگی کمتری در جامعه خواهیم بود.
....................................................
گفتگو از مهدی بخشی سورکی
نظر شما