به گزارش خبرنگار مهر، طرح انتقال آب بهشتآباد پس از سالها کار کارشناسی اقدامی بود که میتوانست خشکسالی اصفهان که ناشی از قولهای بدون تدبیر برخی مسئولان به استانهای مجاور و در هم شکستن اتحاد آنها بود را برطرف کند اما باز هم تدابیر استانهای مجاور، پلاکارد بلند کردن آنها در مجلس و در یک کلام جنجال آفرینیهای مختلف سبب شد که همچون همیشه این طرح نیز به کام اصفهانیها نگردد و طرح انتقال آب بهشتآباد به وسیله تونل به انتقال از طریق لوله مبدل شود.
این طرح از ابتدای سال به موضوع اختلاف میان مسئولان مبدل شده اما به نظر میرسد که تنها گناه اصفهانیها در به دوش کشیدن بار تهمتهای مختلف درباره این تونل این است که در حالی که 98 درصد حوضه زاینده رود در استان اصفهان قرار دارد، سهم حق آبه اصفهان به استان مجاور واگذار شده وآنها حق آبه قانونی خود را میخواهند اما نه به زور جنجال آفرینی بلکه با امید به نظرات کارشناسی.
معاون وزیر نیرو در مصاحبهای گفته است که "در پی گلایههای نمایندگان چهارمحال و بختیاری دیدیم که نیازی به تونل بهشت آباد برای انتقال آب نیست بنابراین این تونل تبدیل به لوله پمپاژ میشود" و بر این اساس و با اتخاذ این تصمیم، 14 سال کار کارشناسان داخلی و خارجی کنار گذاشته شد.
مشکلات متعددی که انتقال آب از طریق لوله به دنبال دارد اعتراض شدید نمایندگان اصفهان را در پی داشته و آنها هنوز نتوانستهاند پاسخی کارشناسی شده در برابر بیان ایرادات طرح لوله از سوی مسئولان را بشنوند به گونهای که در اقدامی هماهنگ قصد دارند به استیضاح وزیر نیرو اقدام کنند چرا که به نظر میرسد تبدیل طرح تونل به لوله تنها بهانهای باشد تا باز هم انتقال آب به استانهای منتفع از این طرح به تأخیر بیفتد.
لازم به ذکر است که با توجه به مصوبات شورای عالی آب چند سال پیش وزارت نیرو اعلام کرد "در هفته دولت سال ۱۳۹۰ طرح بهشت آباد کلنگ زنی میشود" اما این طرح همچنان معلق مانده است.
فیروزی: وزیر نیرو به دور از مسائل سیاسی درباره بهشت آباد تصمیم بگیرد
نماینده نطنز، بادرود و قمصر در مجلس شورای اسلامی در این ارتباط در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: معتقدم که وزیر نیرو باید بر اساس نقطه نظرات کاملا کارشناسی شده و به دور از مسائل سیاسی و اجتماعی درباره اجرای طرح بهشت آباد به وسیله تونل یا لوله تصمیم بگیرد.
وی افزود: از دیدگاه من در ابتدا باید مدیریت واحد در حوضه آبی زاینده رود اعمال شود و بر این اساس نیازمند فعالیتهایی کاملا کارشناسی هستیم تا نیاز مناطق هم جوار به آب به درستی سنجیده شود و بر اساس منافع ملت و تمامی استانها و نه بر اساس مسائل سیاسی و اجتماعی در این زمینه تصمیم گرفته شود.
صرامی: توجیهات وزیر نیرو درباره بهشت آباد قابل قبول نیست
در همین ارتباط محسن صرامی نماینده خمینی شهر در مجلس نیز در گفتگو با خبرنگار مهر نیز اظهار داشت: طرح تونل بهشت آباد یک طرح کاملا کارشناسی است که در آن تمامی موارد مهم همانند تاثیر احداث این تونل بر محیط زیست توسط متبحرترین تیم کارشناسان داخلی و خارجی مدنظر قرار گرفته است و برخلاف ادعاهای استان هم جوار با به کاربردن دستگاههای مجهز و پیشرفته TBM حفر این تونل هیچ تأثیری بر خشکی چاهها نخواهد داشت.
وی با اشاره به اینکه وزیر نیرو باید اقدامات خود را بر اساس دلایل مستند کارشناسی انجام دهند، ادامه داد: اجرای هر طرح کارشناسی در هر گوشه کشور موافقان و مخالفانی دارد و اگر قرار باشد که این طرحها به دلیل مخالفت برخی افراد بی نتیجه بماند، سنگ روی سنگ بند نمیشود و هیچ پیشرفتی را در کشور شاهد نخواهیم بود.
صرامی با تاکید بر اینکه نمیتوان به دلیل مخالفتهای برخی افراد معدود سال ها کار کارشناسی برای اجرای تونل بهشت آباد را زیر پا گذاشت، اضافه کرد: به نظر میرسد وزیر نیرو موضع ترس را در قبال این مسئله در پیش گرفته است.
وی با اشاره به طرح استیضاح وزیر نیرو به دلیل تغییر طرح تونل بهشت آباد ادامه داد: اگر مسئله آب اصفهان با استیضاح وزیر قابل حل نباشد باز هم از پای نخواهیم نشست و برای گرفتن حق مردم شهید پرور اصفهان و تأمین آب این استان شکایت این موضوع را به ریاست جمهور و شخص رهبر معظم انقلاب خواهیم برد.
نماینده خمینی شهر در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه هر تصمیم مسئولان باید به دور از هجوم تبلیغاتی و عوام فریبی باشد، گفت: تمامی استانهای ذینفع از زاینده رود خشک شدهاند بنابراین این مسئله یک جانبه نیست و باید به دنبال برنامههای کلان برای تأمین آب تمام استانهای حوضه زاینده رود باشیم.
منصوری: تنها اظهارنظرات کارشناسی مستند را قبول داریم
مجید منصوری نماینده مردم لنجان در مجلس شورای اسلامی نیز در این ارتباط اظهار داشت: نمایندگان اصفهان اصراری برای به کرسی نشاندن حرف خود درباره تونل بهشت آباد را ندارند بلکه معتقدند اگر شائبهای درباره سالها کار کارشناسی درباره این تونل وجود دارد باید تنها کارشناسان متبحر و بی طرف درباره این موضوع قضاوت کنند.
وی اضافه کرد: صحبت اصلی نمایندگان اصفهان این است که اگر پس از سالها کار کارشناسی باز هم شائبهای در زمینه تونل بهشت آباد وجود دارد تنها کارشناسان بی طرف باید درباره تأثیر این موضوع بر محیط زیست نظر دهد تا دلایل آنها برای تمامی طرفهای درگیر قابل قبول باشد.
ایرانپور: انتقال آب از طریق لوله نمیتواند آب شرب تمام استان را تأمین کنند
همچنین علی ایرانپور نماینده مبارکه در مجلس نیز در این ارتباط اظهار داشت: انتقال آب از طریق لوله نمیتواند تمام اهداف آبی استان اصفهان را تأمین کنند چراکه از این طریق برخی شهرستانهای استان اصفهان نمیتوانند از آب بهره ببرند.
وی تاکید کرد: نظر مشترک تمامی کارشناسان، انتقال آب از طریق این تونل است که تاکنون میلیاردها دلار نیز در این زمینه خرج شده و طبیعی است که نمیتوان بر مبنای یک پیشنهاد یا حرف این همه هزینه و کار کارشناسی شده را نادیده گرفت.
ایرانپور ادامه داد: برخی آقایان مسئول اظهارنظرهای عجیبی درباره تونل بهشت آباد میکنند که منطبق بر واقعیت نیست و تنها ژستی سیاسی برای به دست آوردن محبوبیت در میان مردم خودشان است.
وی با بیان اینکه قانونی عمل کردن موضوع مهمی است که در برخی نقاط کشور رعایت نمیشود، گفت: انجام برخی طرحها در استانهای مجاور تنها با اهداف سیاسی همراه بوده و کمتر منافع مردم در نظر گرفته شده است.
موسوی لارگانی: انتقال آب به وسیله لوله مانع تراشی برای انتقال آب به اصفهان است
حجت الاسلام سید ناصر موسوی لارگانی نماینده فلاورجان در مجلس نیز در این ارتباط اظهار داشت: با طرح انتقال آب به کمک لوله به شدت مخالف هستیم چراکه طرح انتقال آب به کمک لوله برای اصفهان غیر قابل اجرا است و تنها انتقال آب به اصفهان را برای سالهای متمادی دیگر به تأخیر میاندازد.
وی افزود: اگر برای استانهای کوچکی همچون یزد و کرمان انتقال به وسیله لوله و پمپاژ برنامه ریزی شده ، دلیل بر این مطلب نیست که برخی خواستار انجام همین روش برای استان بزرگی همچون اصفهان باشند.
نماینده فلاورجان در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه آزاد سازی مسیر برای لوله گذاری غیر ممکن است، بیان داشت: آزاد سازی مسیر برای لوله گذاری کار بسیار پر مشقتی است و اگر در یک شهر یا محل افرادی مانع عبور لوله از زمین خود شوند این طرح بدون نتیجه رها میشود.
وی اضافه کرد: نکته دیگر این است که اجرای طرح لوله خطرات مختلفی مانند شکستن لولهها و عدم لای روبی مناسب را نیز به دنبال دارد و به هیچ عنوان به نفع مردم شهید پرور اصفهان نیست.
موسوی با اشاره به اینکه اصفهان اکنون با مشکلات جدی در زمینه آب خود روبرو است، بیان داشت: الان وضعیت آب آشامیدنی اصفهان نیز بحرانی است و باید چاره اندیشی مناسبی در این زمینه انجام شود.
گزارش :فاطمه کازرونی
نظر شما