۱۲ خرداد ۱۳۹۳، ۱۱:۴۶

یادداشت رسیده به مهر؛

استفاده از تحريم براي توسعه صنايع نهايي و كاهش وابستگي به نفت

استفاده از تحريم براي توسعه صنايع نهايي و كاهش وابستگي به نفت

اگرچه کاهش تحریم‌های بین المللی هنوز آثار اصلی خود را در اقتصاد ایران نشان نداده، اما بسیاری بر این باورند که باید دستاوردهای تحریم را حفاظت کرد و راهکارهایی اندیشید که علیرغم تبادلات با جامعه جهانی، اما ایران در مسیر خودکفایی و تامین نیازهای خود گام بردارد. مشاور ارشد رئيس موسسه مطالعات و پژوهش هاي بازرگاني وزارت صنعت، معدن و تجارت در یادداشتی بر این باور است که باید از تحریم برای توسعه صنایع نهایی و کاهش وابستگی به صدور نفت خام استفاده شود.

به گزارش خبرنگار مهر، اگرچه کاهش تحریم های بین المللی هنوز آثار اصلی خود را در اقتصاد ایران نشان نداده، اما بسیاری بر این باورند که باید دستاوردهای تحریم را حفاظت کرد و راهکارهایی اندیشید که علیرغم تبادلات با جامعه جهانی، اما ایران در مسیر خودکفایی و تامین نیازهای خود گام بردارد. محمدرضا رفعتي، مشاور ارشد رئيس موسسه مطالعات و پژوهش هاي بازرگاني وزارت صنعت، معدن و تجارت در یادداشتی بر این باور است که باید از تحریم برای توسعه صنایع نهایی و کاهش وابستگی به صدور نفت خام استفاده شود.

"تحريم نفت و محصولات پتروشيمي ايران گرچه در كوتاه مدت مي تواند با كاهش در آمدهاي ارزي كشور و كاهش وزنه ايران در بازار نفت جهان مشكل‌زا شود؛ اما با تدبير مي‌توان اين تهديد را به فرصت تبديل كرد و از مزاياي آن بهره گرفت. چرا كه اين تحريم به ما فرصت مي‌دهد كه به عوض صادرات نفت خام كه بعضاً به صورت غير صيانتي و با وارد آوردن فشار به ذخاير نفتي كشور توليد مي شود و در بلند مدت ميزان نفت قابل استحصال از ذخاير را كاهش مي‌دهد، نسبت به توليد صيانتي از يكسو و توليد و صدور محصولات نهايي حاصل از نفت و مواد پتروشيمي اقدام نمود..

حتي اگر صدور اين اقلام نيز مشمول تحريم قرار گيرد، اين امكان وجود خواهد داشت تا با رفع نيازهاي داخلي، از وابستگي به صدور نفت خام و در آمد‌هاي ارزي حاصل از آن كاست. انواع روغن‌هاي صنعتي و سبك شامل محصولات شيميايي آلي، عصاره ها و رنگ‌ها و مواد و محصولات پلاستيكي از جمله اين امكانات هستند.

در اين ميان توجه به برخی مواردحائز اهميت است؛ به نحوی که توليد كالاهايي مد نظر و مورد حمايت قرار گيرد كه از مزيت نسبي قابل قبولي برخوردار باشند و در کنار آن، زنجيره طولاني‌تري از توليد و ارزش افزوده را حمايت كنند؛ به نحوی که يافتن و تكميل حلقه‌هاي مفقوده در دستور کار قرار گیرد.

همچنین باید از تحقيق و توسعه در آنها حمايت جدي به عمل آيد و در زمره اولويت ‌هاي جذب سرمايه و فن آوري خارجي قرار گيرند یعنی سياست صنعتي مدنظر قرار گیرد؛ اتخاذ سياست راهبردي تجاري و حمايت هدفمند از اين توليدات مورد توجه باشد که در این صورت، سیاست تجاری مدنظر قرار می گیرد.

بديهي است با به ثمر نشستن اين طرح‌ها، كشورهاي تحريم‌ كننده زيان خواهند ديد زيرا صادرات آنها به ايران لطمه خواهد خورد و انگيزه كمتري براي تداوم تحريم‌ها خواهند داشت. افزايش توليد و اشتغال داخلي، بهبود تراز پرداختها، ايجاد تحرك علمي و كاهش وابستگي به صدور نفت خام از جمله ديگر مزاياي اين طرحها به شمار مي‌روند".

کد خبر 2303510

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha