۱۹ خرداد ۱۳۹۳، ۱۱:۵۹

صلواتی در گفتگو با مهر:

وضعیت اصفهان مشابه هور العظیم است/ گاوخونی تبدیل به کانون جدید ریزگردها می‌شود

وضعیت اصفهان مشابه هور العظیم است/ گاوخونی تبدیل به کانون جدید ریزگردها می‌شود

اصفهان - خبرگزاری مهر: نخستین فرماندار اصفهان پس از انقلاب اسلامی گفت: با توجه به تقلیل میزان آب سد زاینده رود و رسیدن سرانه حوضه زاینده رود در استان به کمتر از مرز 600 متر مکعب، در عمل دو کویر مرکزی ایران که به واسطه زاینده‌رود از هم فاصله گرفته در آینده نزدیک به هم می‌پیوندند و با جابه‌جایی نمک انباشته گاوخونی، این شهر همانند تالاب خشکیده هورالعظیم به کانون جدید ریزگردها در مرکز کشور مبدل می‌شود.

فضل الله صلواتی در تحلیلی از خشکی زاینده رود و مسائل آبی استان اصفهان،چهارمحال بختیاری و خوزستان در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: در همین راستا به دلیل مسطح بودن و قرار گرفتن آن در فلات مرکزی تمامی استان‌های پیرامون خود تا پایتخت را به شدت تحت تاثیرشورشدن خاک و گسترش ریز گرد قرار می دهد.

وی انهدام قریب الوقوع اصفهان را با این روند دور از انتظار نخواند و بیان داشت: بدنبال ناامنی و خشکی مناطق مرکزی کشور، ایران در برابر هجوم دشمن خارجی به شدت آسیب‌پذیر می‌شود.

نخستین فرماندار اصفهان پس از انقلاب اسلامی ایران تصریح کرد: جمعیت قریب 5 ‌میلیون نفری در اصفهان (که بخش قابل توجهی از آن مهاجرین استان های همجوار هستند) با خطر بسیار جدی کمبود آب آشامیدنی که از زاینده‌رود تامین می‌شود، مواجه‌اند.

وی ادامه داد: موجودی سد زاینده‌رود هم اکنون به مرز تقریبی 550 میلیون مترمکعب رسیده که بر اساس پیش‌بینی‌های موجود و با مصارف شرب، صنعت و پمپاژ‌های زیر سد، در فصل تابستان و پاییز به کمتر از 200 میلیون تقلیل یافته و سرانه حوضه زاینده‌رود در استان اصفهان به کمتر از مرز 600 مترمکعب، (که زیر خط بحران است) رسیده و این در حالی است که سرانه آب در استان‌های خوزستان و چهارمحال و بختیاری بین 8 تا 14 برابر اصفهان است.

صلواتی با گلایه از زدن برچسب هایی به مردم اصفهان با بیان اینکه هم اکنون در استان اقوام مختلفی از اهواز، آبادان، خرمشهر، شهرکرد، سامان، اردل و بروجن در کنار هم زندگی می‌کنند، افزود: این در حالی است که تعداد زیادی با هم وصلت کرده‌اند، و در تمام نقاط شهر سکنی گزیده اند و جدای از آن، مردمانی از اقوام گوشه و کنار کشور از ترک و لر و کرد و عرب و بختیاری و ترکمن و گرجی و افغان و بلوچ و حتی مذاهب و ادیان دیگر از جمله ارمنی، زرتشتی و یهودی که محلات و روستاهایی به نام این اقوام در اصفهان شهرت دارند ساکن این شهر هستند.

وی با بیان اینکه آیا آنها با آمدن به اصفهان به جرگه مردم اصفهان اضافه شده‌اند، ادامه داد: آمارهای رسمی نشان می دهد که تنها در ده سال گذشته بالغ بر 300 هزار نفر از این استان‌ها به استان اصفهان مهاجرت و به گفتة مسئولین، حدود 600 هزار نفر، تنها از استان های مجاور در استان اصفهان ساکن هستند.

این استاد دانشگاه و فعال سیاسی اضافه کرد: این میزان جمعیت برای نیازهای اساسی خود شامل آب شرب، بهداشت، فضای سبز، خدمات عمومی و اشتغال نیازمند حجم بالایی از آب در سال هستند و آیا زیاده خواهی است که اصفهان به دنبال تأمین آب میهمانان خود باشد.

کاهش سطح زیر کشت حوضه زاینده رود به نصف

صلواتی تاکید کرد: اگر زاینده‌رود پس از میلیون ها سال به خشکرودی تبدیل شود، پل‌های تاریخی به دلیل فرونشست زمین منهدم ، سیصد هزار کشاورز شرق اصفهان به دلیل نبود آب، معیشت خود را ازدست دهند و به فقر و فلاکت بیافتند و تالاب بین المللی گاوخونی برای همیشه به کویر تبدیل و گرد و غبار آن بر چهره شهر و مردمان این دیار و استانهای همجوار بنشیند، آن وقت عدالت جاری شده است.

این استاد دانشگاه ادامه داد: بر اساس آمارهای موجود در کتاب نتايج آمارگيري از مهاجرين جنگ تحميلي تا پایان خرداد 1361، یک میلیون و  636 هزار و ‏747 نفر از استان‌های جنگ زده، به استان‌های دیگر مهاجرت که از آن میان استان خوزستان با یک میلیون و 253 هزار و 786 نفر بیشترین آمار مهاجرین را به خود اختصاص داد و در این میان استان اصفهان در سطح کشور با میزبانی134 هزار و 263 نفر رتبه اول را از آن خود کرد.

وی گفت: اصفهانی ها برای آزادی خاک خوزستان به جبهه شتافتند. حاصل این رشادت ها تقدیم حدود 23 هزار شهید در دفاع مقدس بود که از این نظر نیز اصفهان رتبه اول را در کل کشور از آن خود ساخت و با توجه به جمعیت آن زمان استان از هر ۱۴۶ نفر اصفهانی یک نفر در جنگ شهید شد. آن موقع حرف از آب نبود بلکه آنچه که برای حیات کشور و خوزستان باید جاری می‌شد خون بود.

صلواتی با بیان اینکه سال های بعد نیز این مهاجرت ها نه تنها به دلیل جنگ بلکه بخاطر صنعت در اصفهان ادامه یافت، افزود: صنایع آهن و فولاد و مصالح ساختمانی به ویژه سیمان و آجر، پالایشگاه و پتروشیمی، نیروگاه و صدها صنعت ریز و درشت دیگر، به هر دلیلی که در اصفهان مستقر شدند،‌ نفس مردم را بریده اند.

نخستین فرماندار اصفهان پس از انقلاب اسلامی ایران تصریح کرد: بیمارستان های اصفهان علاوه بر اینکه مملو از بیمارانی است که به دلیل همین صنایع و تردد خودروهای وابسته به آنها سلامت خود را از دست داده اند، بخشی از همین میهمانان استانهای دیگر را هم پذیرا هستند. آیا عدالت در این است که ثمرة این همه خسارت مردم، به خزانه کشور سرازیر شود و یک هفتم آن هم به استان برنگردد؟

وی با استناد به گفته استاندار اصفهان بیان داشت: در سال 1391 از بیش از 3500 میلیارد تومان مالیات واریز شده استان اصفهان به خزانه کشور، فقط حدود پانصد میلیارد تومان (یعنی یک هفتم) به اصفهان برگشت شد و از این حیث اصفهان (برخوردار و زیاده طلب) در رده های آخر دریافت بودجه‌های دولتی است، در صورتی که از نظر پرداخت مالیات، رتبة اول را در کشور دارد.

صلواتی گفت: سرانه آب مردم استان اصفهان باید مطابق با استانداردهای زیستی اصلاح شود یا نه؟ اطمینان دارم که پاسخ شما «نه» نیست، زیرا می دانم کمر به نابودی مردم این استان نبسته اید. پس آیا غیر از دو راهکار انتقال آب به استان اصفهان و یا انتقال جمعیت استان به مناطق دیگر راهکاری هست؟

وی تصریح کرد: طرح های انتقال آب موجب محروم شدن کشاورزان استان‌های خوزستان و چهارمحال از بخشی از آب کشاورزی و محروم کردن کشور از بخشی از تولید برق نیروگاههای برق‌- آبی می‌شود. هر روز اخباری از کمبود آب خوزستان و راهپیمایی‌ها را شاهد بوده‌ایم، ولی آیا اگر آب کشاورزی این استان کفاف نمی دهد افزایش سطح زیر کشت چه معنا دارد؟

این استاد دانشگاه گفت: آیا عدالت است که در این چند ساله سطح زیر کشت حوضه زاینده رود در استان اصفهان به کمتر از نصف یعنی کمتر از صد هزار هکتار کاهش یابد و در همین زمان، در آن طرف کوه بیش از 500 هزار هکتار افزایش یابد؟ آب مورد نیاز این سطح وسیع از کجا می آید؟ مگر نه اینکه سدهای چهارمحال و خوزستان پر از آب است و بر مبنای نیاز به برق بیشتر، با رها کردن آب از سدها، میلیاردها مترمکعب را به خلیج فارس روانه می‌کند؟.

کد خبر 2307310

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha