۲ تیر ۱۳۹۳، ۱۱:۴۲

گزارش خبری/

دستمان را نگیرید، راه را هموار کنید/ مناسب سازی معابر حلقه مفقوده شهرسازی

دستمان را نگیرید، راه را هموار کنید/ مناسب سازی معابر حلقه مفقوده شهرسازی

ارومیه - خبرگزاری مهر: فراهم کردن شرایط تردد در جامعه و دسترسی به منابع برای همه اراد یکی از بدیهی ترین حقوق انسانها بوده که با حفظ کرامت آنها رابطه مستقیم دارد، ولی نامناسب بودن این فضا مشکلات زیادی را برای افراد بویژه معلولان، جانبازان و سالخوردگان و ... ایجاد کرده است.

به گزارش خبرنگار مهر، مناسب سازی یکی از شاخصهای توسعه یافتگی در کشور ها محسوب می شود، ولی مگر می شود مدعی سیمای شهر و روستای دارای هویت باشیم در حالی که شهر و روستاها برای ورود و تردد 10 تا 20 درصد افراد جامعه غیر قابل ورود و تردد باشد.

یقینا دسترسی یکسان برای همه افراد یکی از مهمترین شاخصه های روز آمدی معماری بوده و یکی از مهمترین عوامل تاثیر گذار در ایجاد فرصتهای برابر، یکسان سازی دسترسی افراد به محیط ها و منابع جامعه بوده که متاسفانه طی یک دوره مورد غفلت واقع شده است.

فراهم کردن شرایط ورود به جامعه و دسترسی به منابع برای معلولان، جانبازان، افراد سالخورده، کودکان، زنان باردار و افراد دارای بیماری جسمی و حرکتی بویژه منابع آموزشی و اجرای طرحهای اشتغال مناسب با محیط ها و تجهیزات مناسب برای معلولان کمک بسزایی به اشتغال مولد می کند.

مناسب سازی محیط، اماکن و تجهیزات یکی از ساز و کارهای موثر و مهم در رشد بهره وری عوامل تولید که یکی از مهمترین آنها نیروی کار است، خواهد بود، توانمندی معلولان در نوآوری، کارآفرینی، و استعدادهای فنی و پژوهشی بر همگان ثابت شده که البته شرط تحقق آن امکان و سهولت دسترسی به محیط و منابع است.

مناسب سازی ناوگان حمل و نقل عمومی برای تردد معلولان یکی از اساسی ترین تقاضای بخش قابل توجهی از جامعه است که متاسفانه طی سالها مورد غفلت و بی توجهی مجموعه مدیریت شهری در شهرهای مختلف از جمله ارومیه و شهرهای آذربایجان غربی قرار گرفته است.

فراموشی مقوله مناسب سازی در ساخت و سازهای شهری و روستایی

معاون توانبخشی اداره کل بهزیستی آذربایجان غربی طی شامگاه یکشنبه در جلسه کمیته مناسب سازی آذربایجان غربی با بیان اینکه متاسفانه در مقطعی از تاریخ در ساخت و سازها دچار فراموشی نسبت به وضعیت افراد شده ایم، افزود: این در حالی است که سازه تاریخی تخت جمشید بنا متناسب با وضعیت جسمانی افراد احداث شده است.

علی پرمقیاس ضمن انتقاد از مغفول ماندن مقوله مناسب سازی تردد برای همه آحاد جامعه در معماری و شهرسازی حال جاضر، عنوان کرد: باید مناسب سازی محیط به فرهنگ تبدیل شود و اگر بتوانیم جاسازی مناسبی داشته باشیم شاهد کاهش هزینه های گزاف و دوباره کاریهای بی فایده خواهیم بود.

وی ضمن تاکید بر اینکه مناسب سازی طرحی مربوط به همه جامعه و دستگاههای اجرایی است، ادامه داد: مناسب سازی هزینه نیست و صرفا ربطی به جامعه معلولان ندارد بلکه مقوله مناسب سازی به همه احاد جامعه بویژه به طور مشخص به معلولان، جانبازان جسمی و حرکتی، افراد سالمند، کودکان، افراد دارای بیماری حرکتی و ... مرتبط می شود.

معاون توانبخشی اداره کل بهزیستی آذربایجان غربی با اشاره اینکه هنوز هم متاسفانه شاهد به بن رسیدن پیاده رو ها، عدم امکان بهره مندی معلولان از وسائط حمل و نقل عمومی، عدم توجه به مناسب سازی در ساختمانها دولتی تازه تاسیس هستیم، اظهار داشت: این در حالی است که محیط باید برای تردد همه افراد و مشارکت آنها در فعالیتهای اقتصادی و مشارکت در امور اجتماعی آماده باشد.

نگاه و توجه استانها به مناسب سازی معابر و اماکن باید تغییر کند

مشاور وزیر کشور در امور ایثارگران نیز در این جلسه گفت: ایجاد محدودیت تردد در جامعه حق الناسی است که به گردن همه مسئولان  است و باید زمینه حضور جانبازان ومعلولان جسمی و حرکتی و افراد دارای محدودیت را در جامعه فراهم کرده و زمینه مشارکت آنها در امور اقتصادی و اجتماعی را فراهم کنیم.

غلامرضا یاوند عباسی با بان اینکه اگر مکانها و معابر به نوعی طراحی و ساخته شوند که افراد معلول و ناتوان جسمی و حرکتی نتوانند به آنها تردد کنند، آن مکان معلول است، اظهار داشت: باید امکان معلول توسط ستادهای مناسب سازی استانها شناسایی و لیست نیازها تهیه تا نسبت به مناسب سازی آنها برنامه ریزی و اقدامات لازم انجام شود.

وی ضمن انتقاد از عدم توجه به اجرای استاندارد مناسب سازی اماکن و معابر و حتی برخی ساختمانهای دولتی نیز انتقاد کرد و ادامه داد: دستگیری و کمک به افراد معلولان جهت تردد آنها در جامعه توهین به افراد و عین بی حرمتی به آنها محسوب می شود.

وی با اعلام اینکه دولت یازدهم وارث کم کاریهای زیادی از دولتهای گذشته است، خواستار هدف گذاری و مستند سازی اماکن و معابر معلولان شد تا مقوله مناسب سازی بعنوان یکی از اولویتهای اصلی وزارت کشور به صورت دقیق، اصولی و علمی اجرا شود.

به هر روی مناسب سازی و ایجاد امکان تردد همه افراد در سطح جامعه و مشارکت در فعالیتهای اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی و ... مورد تاکید قوانین برنامه های توسعه ای کشور بوده ولی طی سالها مورد غفلت واقع شده که باید با زدودن این غبار غفلت زمینه های لازم را برای تردد و حضور همه افراد در جوامع و بهره مندی آنها از اماکن و خدمات اجتماعی را فراهم کرد.

............................

گزارش از الناز ملک زاده

کد خبر 2317501

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha