به گزارش خبرنگار مهر، استان کرمان از جمله مراکز جمعیتی بیماری تالاسمی در کشور محسوب می شود این آمار به خصوص در جنوب استان کرمان بسیار چشمگیر است و همین امر کرمان را جزو مراکز اصلی این بیماری قرار داده است.
ازدواجهای فامیلی، عدم آزمایشهای قبل از ازدواج و عوامل وراثتی دلیل اصلی شیوع بیماری تالاسمی در استان کرمان محسوب می شود.
ادامه حیات این بیماران اما به تزریق خون به صورت هر چند روز یک بار نیاز دارد و هر بیمار چندین واحد خونی را باید دریافت کند به همین دلیل زندگی این افراد به صورت مستقیم به اهدای خون سایر اعضای جامعه وابسته است.
کاهش منابع خونی و افت خون دهی
این بیماران عملا نمی توانند میزان آهن موجود در خون خود را کنترل کنند و تجمع آهن در خون موجب خطر با ریسک بالا برای ادامه زندگی این بیماران می شود در واقع روش درمان این بیماران به دو شیوه دنبال می شود که شامل تزریق خون و مصرف دارو می باشد که هر دو این روشها به صورت همزمان و با مشقات فراوان انجام می شود.
تامین داروی این بیماران با توجه به گرانی بیش از حد و کمبود های موجود یکی از مشکلات روزهای اخیر بیماران تالاسمی تبدیل شده است از سوی دیگر تامین خون مورد نیاز برای تزریق نیز از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است که با آغاز ماه مبارک رمضان تامین خون مورد نیاز برای این بیماران نیز با چالش قابل توجه مواجه شده است.
کاهش خون دهی به خصوص خون های کم یاب بسیاری از این بیماران را در آستانه مشکلات جدی برای ادامه حیات مواجه می کند.
نکته قابل توجه اینکه حفظ منابع خونی برای تامین نیاز این بیماران نیاز به اهدای مستمر خون دارد زیرا مدت زمان نگهداری خون تنها چند روز است و نمی توان خون مورد نیاز این بیماران را ذخیره سازی و تامین کرد و تنها راه حل این مشکل تداوم خون دهی است.
کمبود خون هم به نگرانی بیماران تالاسمی افزوده شد
باورهای مردم درباره خون دهی در ماه رمضان، محدود بودن ساعات بین افطار و سحری و ضعف بدنی روزه داران دلیل اصلی کاهش چشمگیر اهدای خون به خصوص در بین بانوان شده است که البته این کاهش تمایل برای خون دهی جان بسیاری از انسانها را با خطر جدی مواجه می کند.
در استان کرمان علاوه بر بیماران تالاسمی و نیاز روزانه آنها به تزریق خون نیازهای موجود در زمینه های دیگر از جمله تصادفهای رانندگی و عمل های جراحی نیز وجود دارد.
کرمان به دلیل وسعت و حادثه خیز بودن به خصوص در زمینه تصادفات جاده های از جمله استانهای پر مصرف خون می باشد و وجود چندین بیمارستان تخصصی و پیوند نیز بر احتیاج خونی استان افزوده است اما کاهش شدید خون دهی هر روز بر حجم مشکلات این گروه بیماران می افزاید.
محمد اسفندیاری یکی از اعضای انجمن تالاسمی های استان کرمان است که در گفتگو با خبرنگار مهر از نگرانیهای بیماران تالاسمی استان کرمان برای تامین خون مورد نیاز می گوید.
وی در این خصوص می افزاید: بیماران تالاسمی برای ادامه زندگی به همکاری و مساعدت دیگرات وابسته هستند و در صورتیکه این همکاری قطع و کمرنگ شود امیدهای این بیماران هم برای ادامه زندگی مطلوب کاهش می یابد.
مشکل کمبود خون همراه در ماه رمضان وجود دارد
اسفندیاری ادامه داد: مشکل کمبود خون به خصوص در زمینه گروههای خونی کم یاب بیشتر احساس می شود.
وی تصریح کرد: هر فردی که اقدام به خون دهی می کند حداکثر می توان خون و فراورده های مورد نیاز یک مورد خون دهی را تا سه روز نگهداری کرد و پس از آن قابلیت استفاده ندارد به همین دلیل استمرار خون دهی مهم است.
وی گفت: خون توسط اهدا کننده های مستمر و اهدا کنندگان موردی انجام می شود که با شروع ماه رمضان هر ساله با کمبود خون مواجه هستیم.
وی گفت: در کشور حدود 20 هزار بیمار تالاسمی وجود دارد و این تعداد در استان کرمان هزار و 200 مورد است در حقیقت 65 درصد از این بیمارستان در کرمان، گیلان، مازندران، هرمزگان، سیستان و بلوچستان و فارس و خوزستان زندگی می کنند و نیاز به خون در این استانها در ماه رمضان به خوبی پاسخ داده نمی شود.
وی گفت: با افزایش حساسیتها برخی از مردم سعی می کنند در ساعات بین افطار و سحری اقدام به خون دهی کنند اما به دلیل اینکه امسال فاصله بین افطار و سحر کاهش یافته میزان خون دهی نیز کاهش می یابد.
کاهش منابع خونی و نیاز روز افزون بیماران
وی گفت: برخی نذر می کنند در شبهای قدر خون می دهند این درحالیست که به یکباره شاهد افزایش منابع خونی در مدتی کوتاه هستیم اما در روزهای ابتدایی ماه مبارک با کاهش خون مواجه هستیم.
وی با اشاره به اینکه خون در مدت کوتاهی قابلیت استفاده دارد و به هیمن علت از مردم می خواهیم برای کمک به بیماران تالاسمی خون دهی را در طول ماه مبارک رمضان انجام دهند.
مدیرکل انتقال خون استان کرمان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص وضعیت منابع خونی گفت: با تلاشهای شبانه روزی انتقال خون کاهش خون دهی مدیریت شده است اما به صورت جدی از مردم می خواهیم نسبت به اهدا خون اقدام کنند.
مهدی زاده افزود: اهدا خون در ماه رمضان هیچ مشکلی برای روزه داران ایجاد نمی کند و از روزه دارن می خواهیم پس از افطار پس از نوشیدن میزان مطلوب مایعات به مراکزی که در نظر گرفته شده است مراجعه و خون خود را به نیازمندان اهدا کنند.
وی افزود: چندین مرکز در شهر کرمان و شهرهای دیگر استان کرمان در نظر گرفته است و خدمات مطلوب به اهدا کنندگان ارائه می شود.
آماده باش پایگاههای انتقال خون برای خدمات دهی به اهدا کنندگان
وی از مردم خواست اگر نذر دارند آن را به شبهای قدر موکول نکنند زیرا در این شبها با افزایش یکباره مراجعه کننده های مواجه هستیم.
مدیرکل انتقال خون استان کرمان ادامه داد: در ماه رمضان با کاهش خون دهی مواجه می شویم در حالیکه نیاز بیماران تالاسمی، عملهای جراحی و بیمارستان و حوادث پا برجاست و باید برای رفع نیاز این افراد اهدا خون تداوم داشته باشد.
وی ادامه داد: وضعیت اهدا خون در ایام عادی سال در کرمان مناسب است بطوریکه در سال جاری در سه ماه نخست با افزایش 10 درصدی اهدا مواجه بوده ایم اما مهم این است این اهدا در ماه رمضان نیز ادامه یابد.
وی گفت: حتی توانسته ایم خون مورد نیاز را به سایر استانهای نیز اهدا کنیم.
وی ادامه داد: میزان خون اهدا شده در کرمان در این مدت 18 هزار و 684 واحد خونی اهدا شده است.
انتظار می رود روزه داران با درک حساستهای بالای موجود اهدا خون را به عنوان یکی از برنامه های عبادی و انسانی خود در طول ماه مبارک رمضان در دستور کار قرار دهند و جان انسانها را نجات دهند.
................................
گزارش: اسما محمودی
نظر شما