به گزارش خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر ، براساس آمار سازمان جهاني جهانگردي ( WTO ) پيش بيني مي شود كه تعداد جهانگردان جهان تا سال 2010 به يك ميليارد نفر برسد كه در اين صورت درآمدي بيش از يك هزارو 550 ميليارد دلار عايد كشورهاي دنيا مي شود و همچنين جهانگردي در بسياري از كشورهاي جهان عامل مهمي براي اشتغال محسوب مي شود كه مي تواند بيش از 100 ميليون شغل در سراسر جهان ايجاد كند .
از سويي ديگر در سال گذشته تعداد گردشگران جهان به 760 ميليون نفر بوده و پيش بيني مي شود تا پايان سال جاري از رشدي معادل 8 درصد نيز برخوردار شود وهمچنين تا سال 2020 نيز به بيش از يك ميلبارد و 600 هزار نفر برسد.
همچنين ميزان درآمد كل صنعت گردشگري جهان طي سال 2004 ميلادي با بيش از 3/10 درصد رشد نسبت به سال2003 ميلادي به 622 ميليارد دلار رسيده است ، برهمين اساس آمريكا با كسب درآمد 5/74 ميليارد دلاري و فرانسه نيز به دليل تعداد زياد گردشگران خارجي كه به اين كشور سفر كرده اند رتبه اول را به خود اختصاص داده اند و كشوهاي اسپانيا ، ايتاليا ، آلمان ، انگليس ، چين ، تركيه ، ، اتريش و استراليا در رده هاي بعدي قرار گرفته اند.
براساس اعلام سازمان جهاني جهانگردي ، منطقه خاورميانه با بيش از 17 درصد رشد طي چهار ماه نخست سال 2005 ميلادي داراي سريع ترين رشد صنعت توريسم در بين ساير مناطق جهان بوده و اروپا نيز با رشدي كمتر از 5 درصد داراي پايين ترين رشد دراين بخش بوده است .
جايگاه ايران در بازار جهاني جهانگردي
براساس آمارهاي اداره كل گمرك در 5 ماهه نخست امسال دو ميليون و10 هزار مسافر به كشور وارد و يك ميليون و 906 هزار مسافرنيز از كشور خارج شده اند كه تعداد مسافران نسبت به مدت مشابه در سال گذشته به ترتيب 4/6 و 3 درصد رشد داشته است.
از تعداد كل مسافران ورودي به كشور در اين مدت 5 ماهه، يك ميليون و 475 هزار نفر ايراني و 534 هزار و800 نفر خارجي بوده اند كه اين آمار نشاندهنده اين است كه در مقايسه با مدت مشابه سال قبل مسافران ورودي ايراني 6/10 درصد افزايش و مسافران ورودي خارجي نيز 6/2 درصد كاهش داشته است ، همچنين يك ميليون و 485 هزارنفر حدود 78 درصد مسافران خروجي از كشور ايراني و421 هزار نفر نيز خارجي بوده اند كه مسافران خروجي ايراني و خارجي نسبت به سال گذشته 7/12 درصد رشد و 5/21 درصد كاهش داشته است.
مسوولين سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري درچشم انداز 20 ساله گردشگري ايران پيش بيني كرده اند كه تعداد توريستهاي ورودي به كشور را به 20 ميليون نفر برسانند براين اساس در سال 1388 بايد 4 ميليون گردشگر از ايران بازديد كنند .
با وجودي كه نزديك به يك سال از آغاز اين برنامه ريزي مي گذرد اما اقدام خاصي دراين مدت براي تحقق اهداف چشم انداز 20 ساله مشاهده نشده به گونه اي كه براساس آمارهاي ارايه شده امسال تعداد توريستهاي ورودي به كشور چند درصدي نيز از سال گذشته كمتر بوده به گونه اي كه كماكان مانند سالهاي گذشته سهم ايران از بازار جهاني گردشگري تنها كمتر از يك درصد است .
با اين شرايط ، مشخص مي شود كه جاذبه هاي ايران و قرارگرفتن در بين 10 كشور برتر دنيا از لحاظ دارا بودن جاذبه هاي تاريخي ، طبيعي ، فرهنگي و.. هيچ نقشي واثري در جذب گردشگران ورودي به كشور ايران ندارد و تاكنون مسوولين نتوانسته اند از اين جاذبه ها استفاده لازم را به عمل آورند اين درحالي است كه كشورهاي ديگر به اندازه كشورما آثار تاريخي و منابع طبيعي ندارند اما توانسته اند شرايط را به گونه اي براي گردشگران خارجي فراهم كنند كه آمار وروديهاي آنها روز به روز در حال افزايش است و از اين طريق درآمد زيادي نيز براي كشورشان كسب كرده اند.
بهره برداري از امكانات بالقوه ايران تنها زماني امكان پذير است كه بتوانيم اين امكانات ، منابع و قابليتها را به با روشهاي خاص و تبليغات گسترده به مردم جهان معرفي كنيم و در اين زمينه تبليغ است كه نقش اصلي را برعهده دارد .
البته مدت كوتاهي است كه معرفي و تبليغ جاذبه هاي ايران از طريق تيزرهاي 30 ثانيه اي در شبكه هاي CNN و BBC آغاز شده و بايد منتظر ماند وديد كه اين برنامه جديد تا چه حد در جذب توريست به كشور موثر خواهد بود ؟
به گفته كارشناسان ورود هر گردشگر به كشور مي تواند 6 تا 10 شغل ايجاد كند در چنين شرايطي مسوولين بايد با نگاه اقتصادي به اين صنعت ، زمينه ايجاد زير ساختهاي مناسب و استفاده درست از امكانات كشور ، سرمايه گذاري گسترده اي انجام دهند تا شايد بتوانند با جذب توريست زمينه اشتغال ميليونها جوان بيكاري ايراني را فراهم كنند.
ايران يك هزار و 200 آثارتاريخي و جاذبه فرهنگي را درخود جاي داده كه بايد با استفاده از اين قابليت ها و جاذبه ها و همچنين برنامه ريزي درست واساسي ، تغيير تفكر در ميان مسوولين و صاحب نظران سهم ايران از درآمد صنعت توريسم حداقل به 30 ميليارد دلار رساند .
آنها معتقدند با نگاه سطحي و ظاهري به صنعت گردشگري تا 20 سال آينده هيچ تحولي در اين صنعت وبه تبع آن در چرخه اقتصاد كشور ، اشتغالزايي و... ايجاد نخواهد شد .
نبود زير ساختهاي مناسب در زمينه حمل و نقل ، كمبود مراكز اقامتي ، رفاهي و پذيرايي بين راهي ، عدم استفاده از قابليتهاي و جاذبه هاي گردشگري موجود در كشور ، عدم تبليغ و اطلاع رساني مناسب جاذبه ها در كشورهاي ديگر و.. از جمله مشكلات و موانع موجود برسر راه صنعت گردشگري كشور است كه براي توسعه و پيشرفت ان بايد هرچه سريعتر برطرف شود در غير اينصورت صنعت توريسم ايران هيچ گاه توسعه پيدا نخواهد كرد.
كشور فاقد تاسيسات جامع گردشگري قابل قبول در دنياست
تاكنون مسوولين سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري علت اصلي كاستي ها وبي توجهي ها در اين صنعت را عدم تخصيص اعتبارات لازم به اين بخش مي دانستند كه اين بودجه نيز به گفته رييس اسبق سازمان ميراث فرهنگي وگردشگري امسال با رشد 89 درصدي مواجه شد بنابراين با رفع بودجه اين سازمان بايد ديد كه امسال چه تغييراتي در گردشگري و توسعه زيرساختها رخ مي دهد آيا واقعا مشكل صنعت توريسم كشور ما كمبود اعتبارات است ؟
حسين مرعشي به مشكلات پيش روي صنعت گردشگري اشاره كرده و مي گويد: با توجه به جاذبه ها و قابليتهاي موجود در كشور امروزه تاسيسات جامع گردشگري متناسب با استانداردهاي جهاني و قابل قبول در دنيا وجود ندارد ، تقاضا براي گردشگري كشور به هيچ وجهه محدوديتي ندارد و تنها مشكلي كه در اين زمينه وجود دارد عرضه و توليد خدمات مورد نياز گردشگران است كه اين امر نيز با سرمايه گذاري مناسب و ايجاد تاسيسات زيربنايي برطرف خواهد شد.
وي همچنين در خصوص اقداماتي كه طي يكسال گذشته براي توسعه اين صنعت در كشور انجام شده مي افزايد: اصلاح قوانين ، مقررات و آيين نامه ها در بخش گردشگري ، افزايش سرمايه گذاري داخلي وخارجي ، ارتقاء و به روز شدن استانداردهاي واحدهاي اقامتي ، تسهيل براي ورود گردشگران خارجي مانند اعطاي ويزاي 7 روزه به جهانگردان و.. از جمله اقداماتي است كه انجام شده است.
رييس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري تاكيد مي كند: گسترش سفرهاي دانشجويي ، ايجاد اردوگاهها ، ساماندهي تعطيلات، راه اندازي سفرهاي ارزان قيمت داخلي و... ازجمله اقداماتي است كه بخشي از آن انجام شده و قسمتي ديگر نيز بايد در مديريت بعدي سازمان صورت گيرد.
از 1700 آزانس مسافراتي فعال ، فقط 50 آژانس تور ورودي دارند
معاون سازمان ميراث فرهنگي وگردشگري در خصوص برنامه هاي سازمان به منظور جذب توريست ، مي افزايد : با برنامه ريزيهاي صورت گرفته امسال 20 كشور از ميان تمام كشورهاي دنيا رادر بازارهاي هدف خود قرار داده و قصد داريم گردشگر از اين كشورها وارد ايران كنيم به طوريكه قرار است تا پايان سال جاري 200 هزارگردشگر از كشو رهاي عربي مسلمان خليج فارس مانند امارات ، عربستان ،عراق ، كويت و... وارد ايران شوند .
علي هاشمي مي افزايد: درسال جاري براي جذب گردشگر و توريست خارجي به كشور تبليغات و بازاريابي وسيعي را در كشورهاي مختلف و همچنين شبكه هاي تلويزيوني انجام خواهيم داد، بطوري كه بتوانيم به اهداف خود در برنامه چهارم دست پيدا كنيم.
وي به مشكل عددم جذب توريست به كشور اشاره كرده و تاكيد مي كند: هم اكنون 1700 آژانس مسافرتي در كشور فعال هستند كه از اين تعداد تنها 50 آژانس تور وردي داشته وگردشگر وارد مي كنند و مابقي در تورهاي داخلي و خارجي فعالند.
وي مي گويد: به منظور افزايش ورود توريست به كشورطرحي صورت گرفت و به موجب آن از اين پس تمامي دفاتر خدمات مسافرتي كه تور ورودي دارند در ازاي ورود هر گردشگر از كشورهاي اروپايي 20 دلار وكشورهاي عربي 10 دلار دريافت مي كنند كه اين مصوبه نيز به تصويب رسيد و با استقبال خوب آژانس داران روبرو شد .
هتلهاي ايران با استانداردهاي جهاني فاصله دارند
مديركل دفتر تدوين استانداردهاي فني و نظارت سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري نيز به كمبود هتل در كشور اشاره كرده و مي گويد: در حال حاضر هتلها و مراكز اقامتي كشور از استانداردهاي جهاني بسيار فاصله دارند ، به طوري كه حتي يك هتل 5 ستاره به معناي واقعي با رعايت استانداردها مانند كشورهاي ديگر در ايران وجود ندارد، هيچ يك از هتلهاي موجود با توجه به كيفيت ارايه خدمات ، تجهيزات و نيروي انساني فعال در اين مراكز 5 ستاره و حتي 3 ستاره هم نيستند.
علي رحيم پور در گفتگو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهرمي افزايد: به منظور ارتقاء كيفيت خدمات در مراكز اقامتي و هتلها اقدام به ارايه تسهيلاتي مانند اعطاي وامهايي با بهره پايين كرده و از طريق بخش خصوصي نيزآموزش نيروي انساني شاغل در اين مراكز آغاز شده است.
عدم تبليغات و حمل و نقل مناسب از جمله موانع صنعت توريسم كشور
بنيانگذار رشته مديريت جهانگردي با اشاره به اينكه 11 درصد توليد ناخالص ملي درتمام كشورها مربوط به صنعت گردشگري است ، مي گويد: گردشگري تاكنون 200 ميليون شغل درتمام كشورهاي دنيا ايجاد كرده و هر ساله نيز پنج و نيم ميليون شغل جديد از طريق اين صنعت ايجاد مي شود ، همچنين 8 در صد نيروي هاي انساني شاغل در بخش گردشگري هستند.
عضو هيات علمي دانشگاه علامه طباطبايي به رشد 3/3 درصدي گردشگري در سال اشاره وتاكيد مي كند: براي توسعه گردشگري ملي بايد به ويژگيهاي كشورهاي توريست خيزوهمچنين به نيازهايي كه افراد در سفر از يك كشور به كشور ديگر به آن احتياج پيدا مي كنند توجه ويژه شود كه اين امر در كشور ما مورد توجه جدي مسوولين قرار ندارد.
وي مي افزايد: حضور نيروي انساني آموزش ديده ، افزايش گشتهاي برنامه ريزي شده ، طراحي مسيرهاي گردشگري متناسب با علايق ، وقت و هزينه انواع مختلف جهانگردان ، توسعه شبكه هاي ارتباط با سازمانهاي جهانگرد فرست از جمله اين اقدامات است كه البته توفيقات زياد چشم گير نيست.
بنيانگذار رشته مديريت جهانگردي به موانع بزرگ رقابت در عرصه گردشگري بين المللي اشاره كرد و اظهارمي كند:عدم وجود استانداردهاي كيفي و تسلط به زبانهاي بين المللي ، عدم حركت در مسير مشتري مداري در گردشگري و... از جمله موانع موجود محسوب مي شوند.
ضرغام مي گويد: نبود خطوط هوايي مناسب بين ايران و بسياري از كشورهاي جهانگرد فرست جهان ، تجمع گردشگري در برخي فصول از سال ، عدم بهره گيري از تكنولوژي نوين براي بازاريابي و پيشبرد جهانگردي ، ضعف تبليغات مناسب ، عدم تجهيز منابع گردشگري و هماهنگي و همكاري بين سازمانهاي ذيربط ، فقدان نظام اطلاعات مديريت گردشگري ، عدم مشاركت مردم در تصميمات توسعه گردشگري و... از مشكلاتي است كه صنعت گردشگري كشور با آن مواجه است.
طرحها و برنامه هاي ارايه شده از سوي مسوولين در حد حرف است
كارشناس ارشد توريسم نيز مي گويد: درحال حاضر نبود امكانات و موسسات آموزشي حرفه اي در بخش ارايه خدمات جهانگردي ، عدم استفاده از نيروهاي متخصص و همچنين عدم مشاركت بخش خصوصي باعث شده صنعت گردشگري كشور با مشكلات بي شماري مواجه شود.
وي مي افزايد: اكثر افراد شاغل در اين بخش از آموزشهاي لازم و مدرن برخوردار نبوده و كارمنداني با تفكرات قديمي هستند به همين دليل در نحوه برخورد با گردشگران دچار مشكل مي شوند بنابراين بايد دولت برنامه ريزي گسترده اي براي بازآموزي مجدد آنها فراهم كند.
وي مهمترين مشكل عدم جذب توريست را فقدان تبليغات مناسب دانست وخاطر نشان مي كند: عليرغم وجود جاذبه هاي طبيعي ، تاريخي و فرهنگي در كشور ، تاكنون تبليغات واطلاع رساني مناسبي براي جذب گردشگران از سوي مسوولين صورت نگرفته به همين دليل در مقايسه با كشورهاي ديگر ايران از نظر درآمد و جذب توريست در رديف 42 قرار دارد.
عضو هيات علمي دانشگاه علامه طباطبايي تاكيد مي كند: اقداماتي كه تاكنون در خصوص رشد صنعت توريسم توسط مسوولين انجام شده در حد حرف و طرح بوده و هيچ كدام عملي نشده به همين علت رشدي در اين زمينه مشاهده نشده البته در برنامه چهارم توسعه برنامه هاي و پيش بيني هايي صورت گرفته كه اگر براي اجرايي شدن آنها برنامه ريزي درستي شود به موفقيتهايي دست خواهيم يافت.
مشكلات صنعت توريسم كشور چندين سال است كه از سوي متخصصان و كارشناسان مطرح مي شود و مسوولين سازمان ميراث فرهنگي وگردشگري هر چند وقت يك بار وبه مناسب هاي مختلف طرحها و برنامه هاي مختلفي را ارايه مي كنند و وعده هايي براي افزايش ورود توريست به ايران اما اين وعده ها كي محقق مي شود مشخص نيست ، مشكلات و كاستي هاي اين صنعت همچنان باقي است و آمارهاي موجود نيز نشاني از رشد گردشگران ندارد.
نظر شما