فتح الله دهقانی در گفتگو با خبرنگار مهر درباره موقعیت جغرافیایی این بخش اظهار داشت: بخش جلگه یا همان رودشتین به مرکزیت شهر هرند قسمتی از شهرستان اصفهان است که ما بین بخش مرکزی یا همان براآن به مرکزیت شهر زیار و همچنین بن رود به مرکزیت شهر ورزنه قرار گرفته است.
وی افزود: دهستان امام زاده عبدالعزیر با مجموعه 25 روستا به مرکزیت شاهطور سابق و اسلام آباد فعلی نیز در بخش جلگه واقع شده که دارای سه سهم از کل 33سهم طومار تاریخی تقسمیات زاینده رود است.
نماینده کشاورزان بخش جلگه اصفهان تاکید کرد: البته شهر و منطقه هرند از قدیم دارای قنوات آبیاری بوده و اصلا در تقسمیات طومار منصوب به شیخ بهایی نیست.
دهقانی در ادامه گفت: دهستان اسلام آباد دارای 25 هزار هکتار اراضی قابل کشت است که متاسفانه امروزه به دلیل عدم اعطای حق آبه قانونی آن و شرایط خشکسالی تمامی آن به بیابانی سوخته بدل شده است.
یک سوم گندم شرق اصفهان را تولید می کردیم
وی با بیان اینکه بیشترین غله استان در شرق اصفهان تولید می شد، افزود: منطقه اسلام آباد یا همان شاهطور در طول سال حدود 50 هزارتن گندم تولید می کرد که این رقم یک هفتم سهم استان و یک سوم سهم شرق اصفهان بوده است.
این عضو هئیت مدیره انجمن خبرگان کشاورزی شهرستان اصفهان اظهار داشت: اراضی دهستان ذکر شده در طول تاریخ از مادی معروف " مروان" به طول 80 کیلومتر آبیاری می شده است.
دهقانی با تاکید براینکه تقسیمات زاینده رود اساسا سابقه ای قبل از دوره صوفیه و حتی در زمان باستان داشته است،تصریح کرد:بر اساس روایات تاریخی در حدود 1300 سال قبل در زمان مروان حکم خلیفه امویان بندسنگی" مروان" که هنوز بقایای آن در رودخانه وجود دارد ، ساخته شده و مادی ذکرشده نیز در همان دوره از آن منشعب گشته است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: از اوایل دهه 1370 فروش بی قاعده حق آبه های کشاورزان شرق به صنایع بزرگ استان اصفهان و سایر استانها شروع شده و متاسفانه در زمان خشکسالی نیز ادامه یافت.
نماینده کشاورزان بخش جلگه اصفهان ادامه داد: امروزه به دلیل بی آبی، زمین های آبادو سرسبز حاصلخیز جلگه به بیابانی سوزان بدل شده به طوریکه دیگر گیاه در آن مشاهده نمی شود.
دهقانی یادآور شد: این در حالی است که در شرایط کنونی در استان چهار محال و بختیاری سالانه بیش از حد مجاز برداشت صورت گرفته و با پمپاژهای سه مرحله ای بر روی ارتفاعات باغات گوناگون به وجود آورده اند.
دهقانی تاکید کرد: تمامی چاه های آب سطحی و عمیق این بخش خشک و یا دارای املاح فراوان شده و نجات آن فقط به جریان آب در زاینده رود بستگی دارد.
نابودی زراعت روان کشاورزان را متلاشی کرده است
وی با بیان اینکه مردمان جلگه فقط با گرفتن حق آبه تاریخی خود آرام می شوند،گفت: از بین رفتن زمین های زراعی وضعیت روانی و روحی نامطلوبی برای کشاورزان به وجود آورده است و مسئولان استان باید پیگیر اجرای مصوبات احیای زاینده رود باشند.
نماینده کشاورزان بخش جلگه اصفهان بیان داشت: تمام کار و زندگی و تفریح یک کشاورز به فعالیت در محیط سبز مزرعه اش ختم می شود که با نابودی شدن آن معیشت ،فکر و روان زارع نیز از هم متلاشی می شود.
مبالغ پرداختی دولت صدقه است نه خسارت خشکسالی
دهقانی درباره وضعیت فعلی معیشتی این مردمان این قسمت از شرق اصفهان به خبرنگار مهر گفت: طبق قانون دولت باید خسارات زمان خشکسالی را به زارعان پرداخت کند اما ارقام پرداختی دولت را نوعی کمک معیشتی یا همان صدقه می دانم و نه پرداخت خسارت.
وی بیان داشت: مبالغ پرداختی در دوره قبل از فروردین سال جاری از 500 هزار تومان تا یک و نیم ملیون تومان است اما در قیاس با 25 هزار هکتار اراضی نابود شده بخش جلگه اصلا خسارتی محسوب نمی شود.
این کارشناس زراعت یادآور شد: بر اساس محاسبات انجام شده توسط اداره جهاد کشاورزی، خسارات وارد شده بر کشاورزان حق آبه دار بخش جلگه حدود 500 میلیارد تومان است.
دهقانی خاطر نشان کرد: اقتصاد و معیشت 11 هزار نفر از جمعیت 21 هزار نفری این منطقه مربوط به همان سه سهم حق آبه از زاینده رود است.
وی ادامه داد: فاصله روستاهای دهستان شاهطور با شهرک های صنعتی زیاد است و از سوی دگر صنعتی هم در این منطقه در این سالها برای اشتغال مردم و جوانان ایجاد نشده است.
زاینده رود تنها عامل زیبایی طبیعت جلگه بود
نماینده کشاورزان بخش جلگه اصفهان در بخش دیگری از سخنان خود درباره وضعیت محیط زیست این منطقه اظهار داشت: جریان آب در زنده رود اکوسیستمی زیبا از پرندگان،ماهیان و خرگوشها و سایر موجودات را در منطقه پدید آورده بود.
دهقانی با بیان اینکه این زیبایی ها با قطع آب رودخانه نابود شد، افزود: این وجودات فعالیت طبیعی خود را در زمین های کشاورزی انجام می دادند و حتی مواقعی از سال مردم اقدام به صید ماهی نیز می کردند.
تصریح کرد: معتقدم که تغییر جویهای آب به کانال های سیمانی نیز در عدم انتقال آب به چرخه طبیعی آن در زیر زمین و تاثیرات منفی متعاقب آن بی اثر نبوده است.
این عضو هیئت مدیره انجمن خبرگان کشاورزی شهرستان اصفهان، تاکید کرد: زاینده رود حق مسلم برای محیط زیست و معاش مردم ماست و باید احیا شود.
اصفهان – خبرگزاری مهر: عضو هیات مدیره انجمن خبرگان کشاورزی شهرستان اصفهان با بیان اینکه مردم بخش جلگه فقط با گرفتن حقابه تاریخی خود آرام می شوند،گفت: قطع حقابه شرق اصفهان موجب نابودی حدود 25 هزار هکتار زمین قابل کشت در بخش جلگه و تبدیل آن به بیابانی سوزان و بی حاصل شده است.
کد خبر 2335524
نظر شما