به گزارش خبرنگار خبرگزاري مهر، محمد رحمتي در مراسم روز دريانوردي گفت: بنادر ايران با دارا بودن ظرفيت سالانه 5/5 ميليون تن تخليه و بارگيري كالا رتبه بيست و چهار را در ميان كليه بنادر كشورهاي جهان كسب كرده اند.
وي افزود: در حال حاضر 90 درصد حمل و نقل جهاني از طريق دريا انجام مي شود و توجه بيشتر به اين بخش در كشور بايد مورد توجه قرار گيرد.
وي ادامه داد : با توجه به سواحل طولاني كشور كارهاي بزرگي از جمله انطباق اسكله ها با كشتي هاي بزرگ و افزايش حمل و نقل كانتينري مي توان انجام داد.
رحمتي از سرمايه گذاري كلان بخش خصوصي در بخش پس كرانه هاي بنادر كشور خبر داد و اظهار داشت: سرمايه گذاري ها در بخش بنادر بايد به نحوي صورت گيرد كه گلوگاههاي موجود بين اين بخش با بخش هاي ريلي و جاده اي نيز حذف شود.
وزير راه و ترابري توسعه بندر چابهار را در راستاي رونق محور شرق بيان كرد و گفت: با فراهم شدن توسعه بندر چابهار شاهد توسعه پايه دار شرق كشور خواهيم بود.
رحمتي از نحوه بكارگيري نيروي انساني در بنادر كشور انتقاد كرد و افزود: استفاده از نيروهاي خارجي در بخش بندري و دريايي بايد كاهش يابد و نيروهاي داخلي جايگزين آنها شود.
وزير راه و ترابري خواستار دقت عمل مسوولان ذيربط در نوسازي ناوگان هاي كوچك و استفاده درست از اسكله ها شد و بحث ايمني و محيط زيست را ازدغدغه هاي پيش روي سازمان بنادر و كشتيراني در شرايط فعلي ذكر كرد.
وي سياست اجرايي شدن اصلاح تعرفه هاي بندري از سال 82 را مثبت ارزيابي كرد و گفت: اين كار در مجموع موجب شد نقش امارات در صادرات مجدد كالا به ايران كاهش يابد.
وزير راه و ترابري در پايان از تغيير نام سازمان بنادر و كشتيراني در دولت جديد خبر داد و گفت: لايحه اي در اين خصوص در دولت گذشته تهيه و به مجلس شوراي اسلامي تقديم شده است كه با تصويب نهايي آن ، نام اين سازمان به سازمان بنادر و دريانوردي تغيير خواهد يافت.
نظر شما