عبدالرضا رضاییهنجنی در گفتگو با مهر با تاکید بر اینکه سوئدیها در شرایط تحریم و اوضاع خاص اقتصادی سالهای گذشته، هیچگاه ایرانی ها را تنها نگذاشتهاند، گفت: در شرایط سخت تحریم که بسیاری از شرکت های اروپایی، ادامه فعالیت در ایران را متوقف و حتی برخی از آنها، دفاتر نمایندگی خود را تعطیل و تجهیزات و ساختمان آن را نیز به فروش رساندند، سوئدیها هیچگاه ایران را تنها نگذاشته و شرکت ها و دفاتر تجاری خود در ایران را تعطیل نکردند.
دبیرکل اتاق مشترک ایران و سوئد افزود: حتی برخی از شرکتهای سوئدی برای کاهش هزینه های خود، پرسنل خارجی خود را از ایران فراخواندند و نیروی انسانی ایرانی را همچنان به عنوان کارمندان خود نگه داشته و حقوق آنها را پرداخت کردند؛ البته برخی از این شرکتها، نمایندگی های خود در سایر کشورهای منطقه را نیز به ایران منتقل کردند و از طریق غیرحضوری و اینترنتی کارهای مرتبط با آنها را انجام دادند، اما ترجیح دادند که در ایران بمانند و دفاتر خود را تعطیل نکنند.
وی تصریح کرد: البته مسئولان دولت باید به خاطر داشته باشند که کدام کشورها در شرایط تحریم، ایران را تنها گذاشته و بازار را ترک کردند؛ اما به نظر می رسد بعد از باز شدن مجدد فضا، کشورهای بزرگ اروپایی همچون آلمان و فرانسه باز هم به ایران برگردند و مجدد اگر شرایط به وضعیت قبلی برگردد، دوباره ایران را ترک کنند؛ بنابراین کشورهایی همچون سوئد که همواره در کنار ایران بوده اند باید در شرایط جدید، مدنظر قرار گیرند.
هنجنی با بیان اینکه سوئدی ها واقعا علاقمند به کار اقتصادی با ایران هستند، اظهار داشت: از گذشته تجارت ایران و سوئد از وضعیت مناسبی برخوردار بوده است و همواره ایرانی ها، شریک خوش حسابی برای سوئدی ها به شمار می آمده اند، این در حالی است که هم اکنون به دلیل شرایط تحریم، تجارت دو جانبه ایران و سوئد به 200 میلیون دلار رسیده است، در حالیکه در مقاطعی قبل از تحریم ها، حجم روابط دو جانبه دو کشور از مرز 2 میلیارد دلار نیز عبور کرد.
دبیرکل اتاق مشترک ایران و سوئد خاطرنشان کرد: تلاش داریم تا هیاتی از سوئد با هماهنگی اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران، پاییز سال جاری به تهران بیایند و به نظر می رسد که با بهبود وضعیت تحریم ها و به نتیجه رسیدن مذاکرات، همکاری ها به شدت توسعه یابد.
وی اظهار داشت: هم اکنون مباحث اقتصادی تحت الشعاع مشکلات سیاسی قرار گرفته است و بنابراین همین موضوع، زمینه را برای ورود کالاهای بی کیفیت پیش برده است، به نحوی که برخی کالاهای بی کیفیت چینی به سفارش تجار ایرانی وارد بازار شده و با قیمت نازل به فروش می رساند، این در حالی است که تولیدکنندگان چینی، برای بازارهای اروپا و امریکا نیز تولید دارند و متاسفانه به درخواست تجار ایرانی، کالای کم کیفیت تولید کرده و روانه بازار می کنند.
هنجنی ادامه داد: اگر بتوان تحریم ها را کمرنگ کرد و کاهش داد، بستر برای فعالیت های اقتصادی باز خواهد شد و ما به شدت به آینده اقتصادی ایران خوشبین هستیم و امیدواریم بتوان با به نتیجه رسیدن مذاکرات، فصل جدیدی از روابط ایران با دنیا را باز کنیم. البته تولید نیز باید رونق گیرد و بتوان با حل مشکلات آن، کالای با کیفیت و قیمت رقابتی تولید و روانه بازارهای هدف کرد.
وی گفت: صادرات ایران به سوئد، عمدتا شامل نفت، خاویار، خشکبار، تنقلات و فرش است که البته به دلیل شرایط تحریم و مسائل و مشکلات بانکی، بخش عمده ای از کالاهای صادراتی ایران، از طریق بازارهای سایر کشورهای اروپایی وارد سوئد می شوند، به این معنا که بخشی از خاویار ایرانی از طریق لندن به سوئد صادر می شود، یا فرش و خشکبار ایران از طریق بازار آلمان، گل از طریق بازار هلند و مصالح ساختمانی از طریق بازار ایتالیا روانه سوئد می شود.
نظر شما