به گزارش خبرنگار مهر، حجتالاسلام والمسلمین احمد مبلغی رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی در مراسم رونمایی از کتاب «قرآن و قبله» استاد محمدرضا حکیمی که شامگاه سهشنبه 21 مردادماه برگزار شد، با بیان اینکه صاحبان اندیشه در اسلام به سه دسته تقسیم میشود، گفت: دسته نخست مربوط به صاحبان اندیشه جزئی و قطعهای هستند. دسته دوم به صاحبان اندیشه مجموعهای و جزیرهای و دسته سوم به صاحبان اندیشه منظومه ای مجمعالجزایری بر میگردند.
وی با بیان اینکه دسته نخست هیچ گونه ارتباطی با دو گروه دیگر ندارند و صرفاً یک مجموعه را جدای از مجموعههای دیگر فهم میکنند، افزود: این دسته همیشه اندیشه را به صورت جزئی و بریده و جدا از اندیشههای دیگر میبیند. دسته دوم از دسته نخست وضعیت متکاملتر و مثبتتری دارد و اندیشهها را در ارتباط با هم میبیند. اندیشهها را به هم به صورت جزیرهای پیوند میدهد. این دسته اندیشههای اسلام را فهم کرده و از دیگر بخشها غافل است. از یک طرف مجموعهای است اما از طرف دیگر صرفاً در یک منطقه جغرافیای اسلام قرار گرفته و محصور شده و فکر خود را در آن محصور کرده است و یک جزیره را میبیند. به عنوان مثال کسانی که شیعه هستند و فقط شیعه را میبینند و مناسبات شیعه و سنی را درک نمیکنند در این دسته قرار میگیرند.
رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی با اشاره به اندیشههای دسته سوم گفت: این دسته به صورت سیستمی و منظومهای به مسائل نگاه میکنند و نگاهشان مجمعالجزایری است یعنی اسلام را به عنوان مجمعالجزایر میبینند که بین آنها رابطه وجود دارد و همه در راه یک هدف هستند. این صاحبان اندیشه تعدادشان کم است. اینها کسانی هستند که از یک اندیشه به اندیشههای دیگر میروند و هدف و مغز اندیشههای دیگر را به سرعت میخوانند. اینها کسانی هستند که از کربلا به غزه راه پیدا میکنند. آنها کسانی هستند که از مقاومت تاریخی شیعه مقاومت اسلامی را میخوانند.
مبلغی تاکید کرد: اینها کسانی هستند که از اندیشههای شیعی به فرقهگرایی نمیرسند بلکه به سمت وحدت مسلمانان میرسند. اینها قبله را هدف وحدت مسلمانان میدانند و آن را هدف وحدت الهی قلمداد میکنند. این افراد، اسلام را سیستمی میبینند که در پس هر اندیشه، اندیشههای دیگر را در ذهن آنها تداعی میکنند. این افراد محال است که از یک اصل و فرع شیعه یا سنی به وحدت اسلامی راه نبرند. برای اینها قطعیت وحدت اسلامی همانند قطعیت روز روشن است.
وی با بیان اینکه مسلم عنوانی است که بر اساس شهادتین به انسانها اطلاق میشود، گفت: این نگاه کسی است که منظومهای میاندیشد. اینها در آینه مذهب خود امت را میبینند. متأسفانه برخی از مسلمانان از مذهب سوءاستفاده و برداشت میکنند. باید به سمت اندیشه سوم حرکت کنیم.
وی با اشاره به اینکه یکی از شخصیتها برازنده دارای اندیشه سوم استاد حکیمی است، یادآور شد: او یک شیعه است اما در ادبیات او امت و اهل سنت و اتحاد شیعه و سنی و وحدت اسلامی بیرون میآید. او از فرهنگ حرکت میکند و به سیاست و استعمارزدایی میرسد. نگاه او کلان است و همه جهان را سعی میکند در یک نظریه به هم مرتبط کند. با نگاه شیعی نگاه امت اسلامی و جهانی دارد. ایشان از ظلم فاحش و عجیب و غریبی که بر فلسطین میرودو عجیبتر آنکه جهان دم فرو بسته است، سخن می گوید.
مبلغی در پایان سخنانش گفت: این ملت مظلوم تنها جرمشان این است که تنها به عنوان سدی در برابر ظلم ایستادند. آنها تاوان خاکریز اول جهان اسلام در برابر صهیونیستها را میدهند و باید یک همبستگی عجیب و بزرگ درباره فلسطینیان صورت گیرد.
نظر شما