۲۲ مرداد ۱۳۹۳، ۸:۳۳

گزارش تصویری تشریحی/

پروژه آبرسانی به دهدشت غربی می لنگد/ هفت هزار هکتار دشت تشنه در انتظار آب

پروژه آبرسانی به دهدشت غربی می لنگد/ هفت هزار هکتار دشت تشنه در انتظار آب

دهدشت - خبرگزاری مهر: پروژه آب رسانی به دهدشت غربی یکی از بزرگترین پروژه های عمرانی استان کهگیلویه و بویراحمد است که هم اکنون به دلیل کمبود اعتبار، پایش می لنگد و نیازمند تأمین اعتبار از منابع مختلف است.

به گزارش خبرنگار مهر، دهدشت غربی با مساحت هفت هزار هکتار، از نظر زمین کشاورزی غنی و مساعد بوده، اما به دلیل مرتفع بودن آن نسبت به رودخانه های مجاور، با کمبود آب مواجه است و ماهیت تپه ماهوری این دشت نیز باعث بروز مشکل در امر آبیاری آن شده است.

در سال های اخیر، پس از بررسی های لازم مشخص شد که از هفت هزار هکتار اراضی موجود، بطور خالص پنج هزار و 647 هکتار قابل کشاورزی است که در صورت اجرای طرح آبرسانی، آب مورد نیاز این اراضی به روش های تحت فشار و ثقلی تامین می شود.

طرح تامین آب اراضی دهدشت غربی با پیش بینی اعتباری بالغ بر80 میلیارد تومان در بهمن ماه سال 89 کلنگ زنی شده و در خرداد سال 90 عملا عملیات اجرای آن شروع شد.

اگر چه این پروژه در سال 90 با هدف اشتغال زایی، آبیاری و رفع کمبود آب منطقه دهدشت غربی طراحی و به مرحله اجرا در آمد، اما هم اکنون پس از سه سال به دلیل کمبود اعتبار، پایش می لنگد و راه طولانی را پیش رو دارد.

عدم تامین لوله توسط کارفرما

پیمانکار پروژه آبرسانی به دهدشت غربی، معارضات ملکی، عدم تامین لوله توسط کارفرما و پرداخت مطالبات در قالب اوراق مشارکت و عدم نقد شدن این اوراق را از مهمترین مشکلات این پروژه عنوان می کند.

ایمان کیانی با اشاره اینکه تامین لوله مورد نیاز، از نظر ریالی 50 درصد از پروژه را شامل می شود، عدم تامین لوله توسط کارفرما را علت کندی روند پیشرفت این پروژه می داند.

وی می افزاید: کارفرما شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد است که عمل نکردن این شرکت به تعهداتش منجر به بروز مشکلات بسیاری شده است.

کیانی بیان می کند: حدود سه سال است که در این منطقه پیمانکار را گرفتار مشکلات متعددی کرده اند به گونه ای که در حال حاضر پیمانکار قادر به پرداخت هزینه پرسنل و سایر هزینه ها نیست.

وی از نقدینگی به عنوان مهمترین مشکل پروژه آبرسانی به دهدشت غربی نام می برد و خواستار تسریع در پرداخت اعتبار مورد نیاز جهت انجام پروژه شد.

پروژه 40سال دیگر به بهره برداری می رسد

پیمانکار پروژه آبرسانی به اراضی دهدشت غربی اعتبار برآورد شده برای این پروژه را 25 میلیارد تومان عنوان می کند و با بیان اینکه پیش بینی می شود این پروژه با هزینه ای بالغ بر 40 تا 45 میلیارد تومان به پایان برسد، اظهار می دارد: این در حالی است که در سال جاری تنها حدود یک میلیارد و 500 میلیون تومان به این پروژه اختصاص داده شده است وبا این روند پیش بینی می شود که این پروژه حدود 30 تا 40سال دیگر به بهره برداری برسد.

کیانی با انتقاد از عدم توجه نماینده شهرستان کهگیلویه در مجلس شورای اسلامی و دیگر مسئولان استان کهگیلویه و بویراحمد به این پروژه عظیم، تصریح می کند: نماینده این شهرستان طی این سه سال، تنها یک بار از روند اجرای پروژه بازدید کرده است.

وی با اشاره به اینکه طبق برآورد سال 91، کل اعتبار این طرح 99 میلیارد تومان بوده است، یادآور می شود: حدود 55 درصد این مبلغ، به خرید لوله و تجهیزات مورد نیاز توسط کارفرما مربوط می شود.

پیمانکار پروژه آبرسانی به اراضی دهدشت غربی اضافه می کند: در صورت خرید لوله و تجهیزات موردنیاز توسط کارفرما، این پروژه در یک روز می تواند 55 درصد پیشرفت فیزیکی داشته باشد.

کیانی تاکید می کند: با بهره برداری از این پروژه شش هزار شغل ایجاد می شود و 18 هزار نفر می توانند به صورت مستقیم امرار معاش کنند.

تامین اعتبار و برق مورد نیاز مهمترین مشکل پروژه

همچنین رئیس منابع آب شهرستان کهگیلویه با بیان اینکه پروژه آبرسانی به دهدشت غربی با هدف تامین آب اراضی دهدشت غربی شامل روستاهای لیر بزرگ، لیر کوچک و حوزه چنگلوا شروع شد، می گوید: با اجرای این پروژه حدود شش هزار هکتار از این اراضی به کشت محصولات کشاورزی اختصاص می یابد.

علی آران با اشاره به اینکه عملیات اجرایی این طرح در خرداد سال 90 شروع شد، امی افزاید: فاز اولیه آن شامل ایستگاه پمپاژ ثانویه، مخزن 5 هزار متر مکعبی، محوطه سازی و قسمتی از خط انتقال در حال حاضر حدود 59 درصد پیشرفت فیزیکی دارد.

وی بیان می کند: عملیات اجرایی فاز دوم این پروژه شامل سد انحرافی، آبگیر و اصلاح پمپاژ اولیه از مهرماه سال 92 شروع شد و در حال حاضر حدود 7 درصد پیشرفت فیزیکی دارد.

آران مهمترین مشکل این پروژه را تامین اعتبار و برق مورد نیاز عنوان می کند و می گوید: جهت تامین برق این پروژه حدود 16 مگابایت برق مورد نیاز است که قرار است از طریق آب و برق خوزستان ایستگاه برقی مختص این پروژه و شهر لنده احداث شود.

به گزارش خبرنگار مهر، به دلیل وجود زمین های کشاورزی حاصلخیز و مستعد در منطقه دهدشت غربی، آبرسانی به دشت های این منطقه، منجر به ایجاد تحولی عظیم در بخش کشاورزی شهرستان کهگیلویه می شود.

پروژه آبرسانی به دهدشت غربی هم اکنون نیازمند همراهی و حمایت مسئولان برای تسریع در بهره برداری است تا با راه اندازی آن، هم دشت های تشنه دهدشت غربی سیراب شوند و هم مرهمی باشد بر گوشه ای از زخم های بیکاری خیل عظیم جوانان بیکار کهگیلویه.

..............

گزارش و عکس: مرضیه جوشن

کد خبر 2348918

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha