حسن علاقه بند در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: جهاد نصر یک موسسه عمومی غیر دولتی و زیر نظر سازمان جهاد کشاورزی فعالیت می کند که به عنوان دستگاه اجرایی طرح احیای 550 هزار هکتاری اراضی و دشت های خوزستان است.
وی ادامه داد: موسسه جهاد نصر به دلیل توانمندی در اجرای طرح های آب و خاک کشور از طرف دولت مامور اجرای این طرح شده است، طرح احیای 550 هزار هکتار اراضی خوزستان و ایلام در سال 1375 با دستور مقام معظم رهبری مطرح و از سال 1387 زیر نظر سازمان جهاد کشاورزی خوزستان عملیاتی و در سال 1389 به این موسسه واگذار شد.
معاون اجرایی موسسه جهاد نصر خاطر نشان کرد: در شروع طرح با صاحبنظران و افراد با تجربه در سطح ملی و خوزستان جلسات متعددی تحت عنوان شورای آب و خاک تشکیل شد تا تجارب خوزستان در کشاورزی مرور شود و کار از نظر کمی و کیفی شرایط مناسبی داشته باشد.
وی با بیان اینکه احیای این زمین ها در سه عملیات عمده صورت می گیرد، تصریح کرد: احداث شبکه های فرعی آبیاری و زهکشی، تجهیز و نوسازی و زهکشی زیر زمینی سه عملیاتی است که این احیا در قالب آنها صورت می گیرد.
علاقه بند افزود: نتیجه این سه عملیات افزایش راندمان آبیاری، صرفه جویی در مصرف آب، اصلاح خاک و آماده سازی کشت گیاه است، کاهش حجم زهاب از کارهای جدیدی است که در گذشته کمتر مورد توجه قرار می گرفت.
وی اذعان کرد: از دیگر کارهایی که به آن توجه شد تهیه فیلترهای زهکش ها بود که در گذشته حجم زیادی شن و ماسه مصرف می گردید اما در حال حاضر استفاده از پوشش مصنوعی به عنوان یک راهکار در دستور کار قرار گرفت و الان زهکش ها با پوشش مصنوعی هستند که در سرعت کار تاثیرگذار است.
معاون اجرایی موسسه جهاد نصر به مشکلات موجود در خاک خوزستان اشاره کرد و گفت: برخی از کانال ها به دلیل شرایط موجود در خاک دچار تخریب شده و قبل از به بهره برداری رسیدن به ترمیم نیاز پیدا می کنند که با راه اندازی هفت کارخانه تولید کانال و اجرای چندین راهکار، از تخریب و استهلاک کانال ها جلوگیری می شود.
علاقه بند با اشاره اینکه نقشه برداری زمینی با شرایط آب و هوایی حاکم بر خوزستان کار سختی است، تصریح کرد: تهیه نقشه ها با استفاده از روش فتواسکن از طریق عکس های هوایی تهیه می شود و از سال 89 تا به امروز 383 هزار هکتار از اراضی نقشه های توپوگرافی انجام شده است.
وی خاطر نشان کرد: قبل از اینکه موسسه جهاد نصر اجرای این طرح را به عهده بگیرد اعتبار آن از طریق منابع ملی تحت عنوان تملک دارایی بود از سال 89 این موسسه با استفاده از منابع ملی و دنبال کردن فاینانس خارجی و داخلی کار خود را انجام داد و بعد از سفر رئیس جمهور به خوزستان در دی ماه 1392 با مجوزی که از مقام معظم رهبری گرفته بودند 5/1 میلیارد دلار معادل سه هزار و 800 میلیارد تومان از صندوق توسعه ملی به این طرح اختصاص یافت.
معاون اجرایی موسسه جهاد نصر ادامه داد: مجموعه اعتبارات مصوب براي اجراي طرح مقام معظم رهبري از سال 87 تا 92، 676 ميليارد تومان بود كه امسال نيز 110 ميليارد تومان به اين طرح تخصيص يافت. كل اعتبارات پرداخت شده تاكنون 634 ميليارد تومان است و مابقي اعتبار تا پايان امسال پرداخت خواهد شد.
علاقه بند افزود: با توجه به مشكلات اعتباري فراوان از سال 89 تا 91 سطوح قراردادي از 48 هزار هكتار به 174 هزار هكتار رسيد و تا پايان سال جاري نيز رقم قابل توجهي به اين ميزان افزوده می شود.
وی همچنین عنوان کرد: به دلیل نبود قوانین دست و پاگیر این موسسه می تواند به تناسب کاری که انجام می دهد نیرو تعریف کند و فراتر از بخش دولتی عمل کند.
معاون اجرایی موسسه جهاد نصر با بیان اینکه سه هزار و 300 نفر نیرو مستقیم با این طرح در ارتباط هستند، اظهار کرد: تشکیل تشکل های بهره برداری بعد از طرح و نگهداری از آن توسط مردم و ایجاد صنایع تبدیلی از مواردی است که باید بعد از راه اندازی طرح مورد توجه قرار بگیرند.
وی با بیان اینکه 500 هزار هکتار از این طرح در خوزستان و 50 هزار هکتار در ایلام است، گفت: در حال حاضر پروژه ها در 15 شهرستان خوزستان و یک شهرستان ایلام در حال اجرا است، از سال 93 بحث احیای آبیاری و زهکشی در شهرهای آبادان و خرمشهر در دستور کار قرار گرفت.
علاقه بند اضافه کرد: قبلا چهار هزار و 200 هکتار تسطیح در این دو شهر داشتیم که الان 14 هزار هکتار آبیاری و زهکشی را در برنامه داریم.
معاون اجرایی موسسه جهاد نصر با بیان اینکه متوسط هزینه در هر هکتار طرح 12 تا 15 میلیون تومان است، خاطر نشان کرد: متوسط کارکرد شبکه در خوزستان طی سال هایی که پول هم موجود بوده هشت هزار هکتار در سال بوده است و یکی از محدودیت ها بحث ماشین آلات تخصصی است که به شدت پیگیر آن هستیم.
دراجرای طرح 550 هزار هکتاری/
متوسط هزینه آماده سازی هر هکتار 12 تا 15 میلیون تومان است
اهواز - خبرگزاری مهر: معاون اجرایی موسسه جهاد نصر گفت: احیاء 500 هزار هکتار زمین از طرح 550 هزار هکتاری موسوم به طرح مقام معظم رهبری در خوزستان و 50 هزار هکتار در ایلام است که متوسط هزینه آماده سازی آن در هر هکتار 12 تا 15 میلیون تومان است.
کد خبر 2349023
نظر شما