به گزارش خبرنگار مهر عصر چهارشنبه در مراسم آغاز به کار این همایش دو روزه دبیر کل اتاق بازرگانی استان اردبیل سیب زمینی را قوت اصلی غذای ایرانی عنوان کرد و موقعیت اردبیل در تولید این محصول را کلیدی خواند.
حسین وثوقی ایرانی گفت: اردبیل از دیرباز محل باراندازی محصولات تجاری بوده و امروز این توان را دارد که در حوزه کشاورزی به یکی از استان های قطب صادراتی تبدیل شود.
وی با بیان اینکه 76 درصد اعضای اتاق بازرگانی استان در حوزه کشاورزی فعال اند، ادامه داد: بیشترین نرخ فعالیت ها در تولید سیب زمینی است.
به گفته وثوقی ایرانی در سال های قبل به دلیل مصوبات خلع الساعه صادرات این محصول از استان با مشکل مواجه شد و تا حد قابل توجهی کاهش یافت.
وی افزود: برآوردها نشان می دهد سال گذشته هزار میلیارد ریال از بابت تغییر عوارض صادرات سیب زمینی زیان متحمل این استان شده است.
دبیر کل اتاق بازرگانی استان با اذعان به ضرورت تامین امنیت غذایی مردم و سیاست های مالی آن، تاکید کرد: در عین حال این خسارت باید به طریقی جبران شود.
کمبود آب تهدید اصلی تولید سیب زمینی است
در ادامه رئیس هیات مدیره انجمن ملی سیب زمینی ایران به ضرورت توجه به مدیریت تولید سیب زمینی را به عنوان یک محصول استراتژیک تاکید کرد.
محمد رحیم نیازی با تاکید به اینکه تولید این محصول نیازمند ارتقا کمی و کیفی است، اضافه کرد: در این حوزه باید بخش خصوصی فعال تر شده و از توان تشکل ها استفاده بهینه شود.
وی با بیان اینکه اردبیل یکی از قطب های تولید سیب زمینی کشور است، بیان داشت: در عین حال در این استان با کمبود آب دشت اردبیل مواجه ایم.
رئیس هیات مدیره انجمن ملی سیب زمینی ایران تاکید کرد: در سراسر کشور کمبود آب به عنوان یکی از تهدیدهای تولید این محصول محسوب می شود.
رئیس این همایش تاکید دارد که سیب زمینی کاران نیز با این چالش آشناییت داشته و به عمق آن واقف اند.
نیازی با بیان اینکه باید تولید سیب زمینی در حد فعلی حفظ شده و حتی افزایش یابد، تصریح کرد: در همایش هایی از این دست باید راهکار مقابله با چالش های تولید مورد بررسی قرار گیرد.
وی افزود: از فعالان، تولید کنندگان و اساتید دانشگاه انتظار می رود نسبت به حل مشکلات آبی این حوزه راهکار ارائه دهند.
اردبیل برخوردار از ایزولاسیون طبیعی تولید سیب زمینی است
در ادامه این همایش رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل این استان را جزو 10 استان برتر تولیدات کشاورزی عنوان کرد و گفت: اردبیل در تولید هشت محصول استراتژیک رتبه زیر 10 دارد.
عدیل سروی با بیان اینکه چهار دصد تولیدات کشاورزی کشور در این استان تولید می شود، اضافه کرد: یک پنجم سیب زمینی کشور را استان اردبیل تولید می کند.
وی سابقه کشت این محصول در دشت اردبیل را همزمان با سابقه زراعی این محصول در کشور عنوان کرد و بیان داشت: این استان برخوردار از ایزولاسیون طبیعی، خاک ایده آل، سلامت نسبی از نظر عوامل خسارت زا و اقلیم مناسب برای کشت سیب زمینی است.
به گفته سروی 12 هزار سیب زمینی کار و دو هزار و 400 بهره بردار در این محصول در اردبیل شناسایی شده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان تصریح کرد: امسال با رشد 12 درصدی اراضی کشت سیب زمینی در 23 هزار و 370 هکتار بالغ بر 40 هزار تن محصول حاصل خواهد شد.
وی اخذ استاندار سلامت برای اولین بار در استان را از شاخصه های تولید این محصول در اردبیل دانست و افزود: در عین حال مشکلات عمده تولید سیب زمینی کاهش سطح سفره های آبی دشت اردبیل است.
سروی اضافه کرد: در سال های اخیر تغییر سیاست های بازرگانی، بالا بودن تلفات ضایعات انباری و کوچک بودن قطعات زراعی نیز از دیگر مشکلات تولید این محصول در استان است.
میزان تولید سیب زمینی قابل دوام نیست
همچنین در این همایش معاون برنامه ریزی استانداری اردبیل به ضرورت بهره گیری از تحصیل کردگان کشاورزی در عرصه تولید تاکید کرد و گفت: در حال حاضر فقط پنج درصد از فعالان این حوزه در استان تحصیلات بالای دیپلم دارند.
محمد باقر بهشتی این خلا را یکی از آسیب های تولید کیفی سیب زمینی عنوان کرد و افزود: در کنار محدودیت های آبی با دیدگاه توسعه پایدار میزان تولید فعلی سیب زمینی در استان قابل دوام نیست.
وی با اذعان به کاهش سالانه سطح آب های زیرزمینی ادامه داد: مطالعات نشان می دهد محصولی که در اردبیل در 25 هزار هکتار حاصل می شود می تواند در 15 هزار هکتار کاشته شود.
بهشتی معتقد است در تولید سیب زمینی اردبیل دو خط قرمز آب و محیط زیست را دارد و اگر با هزینه واقعی قیمت تولید محاسبه شود، خروجی تولید مطلوب نیست.
معاون برنامه ریزی استاندار به اذعان به این مشکلات ارتباط بین دانشگاه با نهادهای تولید این محصول را ضروری می داند و معتقد است تولید سیب زمینی باید از طریق شیوه های علمی پیگیری شود.
وی با تاکید به این مهمکه مدیریت خطی در ایران خروجی ندارد، از طرح پیشنهاد ایجاد مرکز تحقیقات سیب زمینی کشور در استان خبر داد.
بهشتی ابراز امیدواری کرد این مهم بتواند شیوه های نوین تولید این محصول در استان را به تحقق برساند.
آمار عملکرد تولید سیب زمینی کشور تکان دهنده است
در پایان این همایش رئیس دفتر ساماندهی و مطالعات کشاورزی اتاق ایران سیب زمینی را کالای اساسی در غذای مردم عنوان کرد و گفت: مصرف این محصول از پنج کیلوگرم به ازای هر نفر در اوایل انقلاب به 45 کیلوگرم رسیده است.
محمد حسین شریعتمدار با یادآوری انجام یک پروژه تحقیقاتی در سنجش خاصیت پنج محصول گندم، برنج، سیب زمینی، جو و ذرت تصریح کرد: این محصولات در دو مولفه انرژی و پروتئیت و دو مولفهاب و خاک مورد بررسی قرار گرفتند.
وی افزود: نتایج این تحقیقات نشان می دهد به غیر از پروتئین گندم سیب زمینی در سایر مولفه ها برتر از محصولات ذکر شده است.
شریعتمدار کمبود آب و مشکلات مدیریت مصرف آب در کشت سیب زمینی را قابل توجه خواند و افزود: حد مجاز استفاده از منابع تجدید شونده در آب 40 درصد است و این در حالی است که این رقم در کشور به 70 درصد رسیده است.
رئیس دفتر ساماندهی و مطالعات کشاورزی اتاق ایران تاکید دارد تولیدات کشاورزی با دو بحران آب و منابع انسانی مواجه است.
وی با ذکر مثالی اضافه کرد: اینکه 30 تن در هکتار با مصرف 15 هزار متر مکعب مصرف آب تولید سیب زمینی داشته باشیم خروجی ندارد.
وی صادرات چنین محصولی را صادرات فاقد سود عنوان کرد و گفت: مقایسه آمار عملکرد سیب زمینی بیانگر افزایش 37 درصدی عملکرد تولید این محصول است.
شریعتمدار اضافه کرد: در عین حال به نسبت سال 73 عملکرد تولید چغندر قند با افزایش 72 درصد مواجه است.
وی با بیان اینکه وزرات علوم اعلام کرده در سال آینده 50 درصد آب مصرفی کشاورزی را تامین خواهد کرد به ضرورت بازنگری در پروژه های آبیاری کشاورزی تاکید کرد.
مشاور عالی وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه امسال هزار و 250 میلیارد تومان اعتبار برای آبیاری نوین پیش بینی شده است، اضافه کرد: کشاورزان باید از امتیاز موجود استفاده کنند.
وی به ضرورت بررسی کیفی کودهای عرضه شده توسط بخش خصوصی تاکید کرد و افزود: از 60 آزمایش صورت گرفته مشخص شده است 38 مورد فاقد ارزش ومواد مغذی است.
شریعتمدار در پایان صحبت های خود به قیمت تمام شده سیب زمینی اشاره کرد و بیان داشت: نباید هزینه تمام شده به مردم تحمیل شود.
رئیس دفتر ساماندهی و مطالعات کشاورزی اتاق ایران معتقد است وضعیت تولید سیب زمینی در کشور باید به شکلی مدیریت شود که در سال های آتی دولت مجبور به واردات این محصول نباشد.
نظر شما