به گزارش خبرنگار مهر، لایحه تضمین 40 میلیون دلار تسهیلات توسط شهرداری برای خرید واگنهای منوریل از محل صندوق توسعه ملی که هفته پیش به کمیسیون تلفیق شورای اسلامی شهر قم ارجاع داده شد، صبح یکشنبه به هشتاد و یکمین جلسه رسمی آمد اما همانطور که انتظار میرفت، نتوانست موافقت اعضای شورا را جلب کند.
شهردار قم که اواسط این بحث مجبور به ترک جلسه برای شرکت در محفل دیگری شد، در واکنش به رای منفی کمیسیون تلفیق شورای شهر با اشاره به مزیتهای این لایحه گفت: 50 درصد هزینه قطار شهری به عهده شهرداری است و شهرداری قم تا امروز هزینهای بابت منوریل اختصاص نداده است.
وی ادامه داد: این مبلغ هم قرار است از کانال ذیحسابی تأمین شود و در واقع یک فرصت برای ساماندهی به وضعیت منوریل محسوب میشود.
محمد دلبری اتمام منوریل را یکی از مطالبات مردم از شهرداری دانست و تصریح کرد: نباید این پروژه به این حالت رها شده بماند و سهم خود را برای راهاندازی آن باید ایفا کنیم. وی با اشاره به استفاده دیگر کلانشهرها از این قبیل تسهیلات دولت ادامه داد: باید این وام پیگیری شود تا حداقل ما از سوی دولت متهم به عدم پیگیری نشویم.
حجتالاسلام سید محمد آتشزر، رئیس شورای اسلامی شهر قم دیگر مخالف این نظر کمیسیون تلفیق بود. وی با اشاره به اینکه این گشایش ال سی میتواند پروژه منوریل را به سر و سامانی برساند گفت: مبلغ این وام را دولت پرداخت میکند و تنها چیزی که از ما میخواهند ضمانت بازگشت است.
وی افزود: ما چه موافق منوریل باشیم و چه مخالف آن، باید شرایط را طوری پیش ببریم که این طرح به سرانجامی برسد.
محمود ملکی، عضو کمیسیون امور زیربنایی شورای اسلامی شهر قم در واکنش به این سخنان گفت: طرحی باید سر و سامان پیدا کند که منافعی برای شهر داشته باشد. ما اگر منوریل را افتتاح کنیم بعد باید به دنبال مسافر بگردیم که بیاید و سوارش شود.
وی افزود: اگر این طرح به همین صورت اجرا شود هیچ روزی مسافری نخواهد داشت. مگر اینکه هزینه دیگری انجام دهیم و بی آر تی بگذاریم تا مسافران را از جای دیگر به این مسیر بیاورند.
ملکی ادامه داد: اگر دولت میخواهد هزینه کند برای این طرح میتواند این کار را انجام دهد اما دلیلی ندارد که ما تضمینی برای این هزینهها داشته باشیم که قطاری از این خط رد شود و چند نفر دلخوش باشند که منوریل اجرا شد.
برندسازی برای مخالفان منوریل
آتشزر در واکنش به این سخن ملکی با اشاره به راهاندازی پارکسوار شمالی و امکان ایجاد پارکینگ طبقاتی در آن اظهار داشت: میتوانیم شرایطی به وجود بیاوریم که زائران خودروهای خود را در پارکسوار شمالی پارک کرده و با منوریل به حرم مطهر بیایند.
وی با تاکید بر اینکه مسیر پارکسوار شمالی تا میدان مطهری مشکل مسافر ندارد افزود: مخالفت با منوریل در حال حاضر به یک مد تبدیل شده و هر کسی میخواهد با این ابراز مخالفت برای خود یک برند بسازد.
رئیس شورای اسلامی شهر قم خاطرنشان کرد: در این مخالفتها هر کسی انگیزهای دارد. عدهای به دنبال مقاصد سیاسی هستند و عده دیگر مسئله شخصی دارند اما در هر صورت ما در برابر خداوند مسئولیم و باید تصمیم درست بگیریم.
برای دکمهای که هنوز نیست، کت میدوزیم
ملکی در پاسخ به حجتالاسلام آتشزر با اشاره به اینکه شکل گرفتن پارکسوار شمالی و اتصال قطار سریعالسیر تهران اصفهان فقط وعده و وعید است، گفت: ما داریم برای دکمهای که هنوز نیست، با هزینه زیاد کت میدوزیم.
محسن عابدینیپور، دیگر عضو شورای اسلامی شهر قم که پروژه منوریل در زمانی کلید خورد که وی شهردار قم بود، در دفاع از این پروژه با اشاره به رد شدن قطار تهران اصفهان و تهران اهواز از این مسیر در آینده گفت: درست نیست وقتی پروژهای شکل گرفته کمر به تعطیلی آن ببندیم.
آسان شدن دسترسی به ادارات مستقر در خیابان ساحلی و ساختمان شهرداری و استانداری و مسیر دسترسی ایستگاه قطار به داخل شهر دیگر دلایل عابدینیپور برای دفاع از منوریل بود.
نظر متخصصان را جویا شوید
وحید شایستهنیک، عضو کمیسیون امور زیربنایی شورای شهر و کارشناس شهرسازی گفت: مخالفت ما بر مبنای نظر کارشناسی است و نیازی به برندسازی برای خودمان نداریم.
وی که ریاست نظام مهندسی ساختمان و معاونت شهردار را در کارنامه خود دارد، نقص مطالعات در زمینه اجرای پروژه منوریل را مورد توجه قرار داد و افزود: آیا بررسی کردهایم که در مسیری مانند رودخانه که فضای باز وجود دارد، با راهاندازی بی آر تی تا چه حد میتوانیم به نیاز شهروندان پاسخ دهیم؟ آیا واقعاً در چنین مسیری نیاز به منوریل هست؟
این عضو شورای اسلامی شهر قم با اشاره به اینکه منوریل در کرمانشاه نیز به نتیجه نرسیده افزود: در دنیا استفاده از منوریل نسبت به مترو درصد کاملاً غیر قابل توجهی است. اینها مسائل سیاسی یا برندسازی نیست، بلکه نظرات کارشناسی است که در دنیا محترم شمرده میشود.
وی گفت: باید یک مقدار هم به حرف متخصصان توجه کنیم. در همین استان قم بهترین متخصصان حوزه ترافیک وجود دارند اگر آنها قابل توجیه بودن این طرح را تائید کردند، ما هم استقبال میکنیم.
شایسته نیک با اشاره به تغییر مشاور این طرح به خاطر مخالفت با آن افزود: با نیروهای فنی سیاسی بازی نکنید.
به گفته وی منوریل جایی کاربرد دارد که امکان احداث تونل وجود نداشته باشد و معبر کم عرض باشد که به ناچار ترافیک را باید به آسمان برد.
عضو کمیسیون امور زیربنایی با اشاره به اینکه بار اول نیست با این طرح مخالفت میکند افزود: اولین ستون منوریل که در رودخانه برپا شد به عنوان رئیس نظام مهندسی به استانداری نامه نوشتم اما در این طرح نظرات کارشناسی هیچ گاه مهم شمرده نشد. همان زمان هم تمام متخصصان در نظام مهندسی در رشتههایی مانند شهرسازی، ترافیک و معماری با این پروژه مخالف بودند.
میگفتند به شورا ربطی ندارد
وی بزرگترین مشکل مباحث شهرسازی در قم را عدم کلاننگری و جانماییهای غلط دانست و ابراز داشت: آن موقع که ما به دنبال مطالعات این طرح بودیم، میگفتند به شورا ربطی ندارد. امروز که تضمین میخواهند به سراغ ما آمدند.
رئیس سابق نظام مهندسی ساختمان استان قم با اشاره به صحبت درباره احداث پارکسوار شمالی گفت: مطالعات این موضوع کجاست؟ باید بدانیم که اگر این پارکسوار احداث شود چقدر مسافر دارد که بعد برای انتقال این مسافران فکری کنیم.
احداث منوریل عین دور اندیشی است
عباس ذاکریان، رئیس کمیسیون خدمات شهری و امور زائرین شورای شهر قم با اشاره به اینکه احداث قطار تهران اصفهان در دستور کار دولت قرار دارد گفت: نمیشود بگوییم معلوم نیست کی احداث شود. باید اصرار به دولت برای انجام این کار در دستور کار ما باشد.
وی عقیده دارد که حتی اگر 20 سال دیگر هم این قطار راه بیفتد، باز احداث منوریل برای جابهجایی مسافران از پارکسوار شمالی تا حرم عین دور اندیشی است.
نکته دیگری که سخنگوی شورای اسلامی شهر قم به آن اشاره کرد، ضرورت نگاه کلی به منوریل بود. وی گفت: درست است که این طرح از پارکسوار شمالی تا میدان مطهری توجیه ندارد اما اگر این خط کامل شود، فواید بسیاری برای شهروندان خواهد داشت.
مصوبه ندادیم که تعهد بدهیم
محمود مسگری دیگر عضو شورای اسلامی شهر قم هم با اشاره به اینکه منوریل یک برگ مصوبه از شورای شهر ندارد اضافه کرد: حالا چه دلیلی دارد که ما برای این طرح تعهدی بدهیم.
ناصر رعیتپور، نایب رئیس کمیسیون امور زیربنایی شورای شهر دیگر موافق گشایش ال سی برای خرید واگنهای منوریل بود که با اشاره به هزینههایی که برای این طرح انجام شده خاطرنشان کرد: اگر امروز قرار بود تصمیم بگیریم که منوریل احداث شود یا خیر، شاید به پاسخ منفی میرسیدیم اما با توجه به شرایطی که در حال حاضر وجود دارد، باید به این پروژه کمک کرد چرا که به نمادی برای شهر قم تبدیل شده است.
در نهایت رد لایحه شهرداری با 11 رای از 17 عضو حاضر در جلسه رای آورد.
نظر شما