دکتر مجتبی گلی، در گفتگو با خبرنگار مهر ضمن تشریح اقدامات پیشگیرانه اداره دامپزشکی بسطام در مبارزه با اپیدمی تب مالت در منطقه، اظهار داشت: در طول اجرای طرح پایش تب مالت، مراحل خون گیری و تهیه نمونه از دام های سنگین به صورت تصادفی در شش روستای کلاته خیج، پرو، نمدمال، قلعه آقامحمد، گرجی و زرگر توسط کارشناسان انجام شده است.
وی افزود: نمونه های جمع آوری شده برای آزمایش های تخصصی و ارزیابی بیشتر در زمینه شیوع بیماری و تهیه نقشه آن به مرکز استان ارسال شده است.
بیماری لمپی اسکین از استان های غربی کشور به استان سمنان منتقل شده است
مسئول دامپزشکی بسطام با اشاره به طرح سم پاشی دامداری های مورد تحقیق، پس از نمونه گیری گفت: در طول پنج روز اجرای این طرح در حدود 500لیتر سم برای دفع حشراتی از قبیل کنه و شپش بین دامداران توزیع شده است.
گلی در ادامه، با تشریح آخرین وضعیت بیماری جدید الورود لمپی اسکین در بین دام های سنگین منطقه بسطام تصریح کرد: بیماری پوستی موسوم به لمپی اسکین از استان های غربی کشور و از طریق خوراک دام آلوده به منطقه منتقل شده است که تب بالا، آبریزش از چشم ها و بینی، کاهش شیردهی و وجود ندول های پوستی از جمله علایم شایع آن هستند.
وی تصریح کرد: از زمانی که نخستین موارد مشکوک به این بیماری در دو گاوداری منطقه، به اداره دامپزشکی بسطام گزارش شد بلافاصله طرح ضربتی مقابله با آن نیز در دستور کار قرار گرفت و ظرف 48ساعت کلیه دام های بسطام تا شعاع سه کیلومتری مورد بررسی قرار گرفتند.
لمپی اسکین هیچ تلفات دامی در بسطام نداشته است
مسئول دامپزشکی بسطام با بیان این مطلب که هیچ تلفات دامی را در شیوع لمپی اسکین شاهد نبوده ایم، گفت: خوشبختانه این بیماری تلفاتی را برجای نگذاشته است و همکاران ما با کمک اکیپ های واکسیناسیون از شهرهای شاهرود و دامغان موفق به کنترل لمپی اسکین دامی شده اند.
گلی، خطاب به دامداران منطقه ضمن درخواست اینکه در صورت مشاهده علایم بیماری نسبت به خود درمانی های مرسوم و سنتی اقدام نکنند. اظهار داشت: واکسن این بیماری در اختیار نهادهای دولتی است و مصرف داروهای خانگی دامپزشکی هیچ تاثیری در کاهش علایم بیماری ندارد.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص اطلاع رسانی اداره دامپزشکی، برای پیشگیری از اپیدمی شدن بیماریهایی از قبیل لمپی اسکین، گفت: اداره دامپزشکی بسطام با همکاری بخشداری ب و دهیاری های روستاهای منطقه اقدام به برگزاری کلاس های آموزشی در پنج روستای میغان، خیج، کلامو، پرو و چهارطاق کرده است.
گلی افزود: ارسال اطلاعیه های بهداشتی، نصب بنرهای هشدار دهنده و ارسال پیامک به دامداران با همکاری مراکز جمع آوری شیر، دهیاری ها و شورای اسلامی روستاها از جمله سایر اقدامت اداره دامپزشکی بسطام در حوزه اطلاع رسانی است.
دفترچه های دامی دیگر اعتبار ندارند
مسئول اداره دامپزشکی بسطام همچتیت، به تشریح جزییات طرح گواهی سلامت پرداخت و اظهار داشت: این طرح جایگزینی مناسب برای دفترچه های دام سابق است که مواردی چون به روز بودن، مشخصات کامل دام، واکسیناسیون و سلامتی دام از جمله مزایای آن است.
گلی افزود: اخذ این گواهی تنها برای دام های سنگین از قبیل گاو و شتر الزامی است و از زمان اجرای این طرح کشتارگاه ها تنها موظف هستند دام هایی را ذبح کنند که بر روی گوششان دارای بارکد تائید اداره دامپزشکی را داشته باشند.
وی با اشاره به این موضوع که الصاق بارکد بر روی دام ها هزینه زیادی ندارد، توضیح داد: الصاق بارکد بر روی گوش دام های سنگین تنها 10هزار ریال هزینه دارد و توسط بخش خصوصی انجام می پذیرد و این امر سبب می شود تا بر حمل و نقل و ذبح دام در منطقه نظارت شود.
ضرورت توجه جدی مسئولان به ارتقاء اداره دامپزشکی بسطام
مسئول اداره دامپزشکی بسطام همچنین با درخواست از مسئولان در راستای ارتقای این اداره گفت: این اداره سالهاست با امکانات اندک به فعالیت خود ادامه می دهد و این در صورتی است که خدمات دامپزشکی روز به روز باید گسترده تر و بهتر ارائه شوند.
گلی، بسطام را قطب دامداری استان سمنان دانست و ادامه داد: اداره دامپزشکی بسطام هنوز از وجود جاده آسفالت محروم است و حتی یک تابلوی اطلاع رسانی مناسب نیز ندارد.
وی افزود: درست است که مشکلات مالی گریبانگیر بیشتر نهادهای اجرایی است اما اداره دامپزشکی به عنوان خانه دوم دامدارانی که از نقاط دور مانند مزج و جیلان به بسطام می آیند، نیاز به عنایت بیشتر مسئولان دارد.
مسئول اداره دامپزشکی بسطام در خاتمه تصریح کرد: دامداران محترم منطقه نیز در صورت مشاهده علایم بیماری لمپی اسکین با شماره تلفن 32522727 تماس بگیرند و یا مراتب را به دهیاری ها اطلاع دهند و همچنین از هرگونه اقدام درمانی سنتی پرهیز کنند و به یاد داشته باشند که این بیماری توسط خوراک آلوده از مناطق غربی کشور وارد و توسط حشراتی چون پشه منتقل می شوند پس جلوگیری همواره بهتر از درمان است.
نظر شما