۴ شهریور ۱۳۹۳، ۱۱:۳۹

نقد کتاب جلسه شعر-2

امینی: «جلسه شعر» دروغ‌ها و شعبده‌های عجیب و فجیع در مورد شعر را فاش می‌کند

امینی: «جلسه شعر» دروغ‌ها و شعبده‌های عجیب و فجیع در مورد شعر را فاش می‌کند

اسماعیلی امینی در نشست نقد کتاب «جلسه شعر» گفت: این کتاب در مورد دروغ‌ها و شعبده‌های عجیب و فجیعی است که در مورد شعر مطرح می‌شود و بیشتر هم به خاطر بی‌سوادی افراد است. من سعی کردم این دروغ‌ها را نقد وکنم و راهکاری برای مقابله با آنها ارائه کنم.

به گزارش خبرنگار مهر، نشست نقد و بررسی کتاب «جلسه شعر» سروده اسماعیلی امینی عصر روز دوشنبه 4 شهریور ماه در خبرگزاری فارس برگزار شد.

در این مراسم اسماعیل امینی شاعر و نویسنده این کتاب در سخنانی عنوان داشت: حوادث زمانه هم یک صورت نهان و درونی دارد و هم یک صورت بیرونی. صورت نهایی بسیاری از رفتارهای ما در تفکر مدرن امروزی انکار شده است و هر چه هست تنها ظاهر آن است. در حالی که ما فرهنگی هزار ساله را صاحبیم و با زبان فارسی و تفکر تشیع زندگی کرده‌ایم و بزرگ شدیم و می‌دانیم که همیشه اینطور نیست که تنها موضوعات پیرامونمان از جمله شعر یک بعد بیرونی داشته باشند.

وی افزود: این روزها در محافل ادبی چیزهایی به عنوان نقد رایج است که به طور غالب غلط است و وقتی آدم آن را می‌شنود بسیار حرص می‌خورد که چرا کسی نسبت به آنها اعتراضی نمی‌کند.

امینی افزود: در غرب شاعری آن هم در قالب یک نظریه گفته که وظیفه شعر برخورد با زبان مکانیکی است. این عبارت که می‌تواند یک گذاره قابل درک باشد در میان منتقدان ما تبدیل شده است به این عبارت: وظیفه شعر ترور زبان است. انگار شعر نرم‌افزار است و کسی که مثلا غزل می‌گوید در حال کار با ویندوز سون است و کسی که شعر نو می‌گوید در حال کار با اندروید.

این استاد دانشگاه افزود: روزی در یک محفل فردی از عبارت کلاسیک برای شعر بهره برد. به او گفتم کلاسیک یعنی چه و گفت یعنی کهنه. به او گفتم کجای دنیا به ادبیات و تاریخ ادبیاتشان که مربوط به گذشته باشد چنین عبارتی را نسبت می‌دهند؟

وی با اشاره به کتاب «جلسه شعر» گفت: این کتاب در مورد دروغ‌ها و شعبده‌های عجیب و فجیعی است که در مورد شعر مطرح می‌شود و بیشتر هم به خاطر بی‌سوادی افراد است. من سعی کردم این دروغ‌ها را نقد کنم و راهکاری برای مقابله با آنها ارائه کنم.

همچنین در این نشست مبین اردستانی شاعر جوان نیز در سخنانی مهمترین عنصر کتاب «جلسه شعر» را هدایت‌گری به سوی کمال دانست و گفت: این کتاب با این توجه زیر سایه قرآن حکیم قرار می‌گیرد که هدف از آفرینش آن هدایت بوده است. از سویی می‌گویند یک کتاب خود، یک معلم خوب است و این کتاب هم معنای واقعی یک معلم خوب است و نویسنده آن نیز آداب و اخلاق پسندیده معلمی را در ارائه مطالب آن رعایت کرده است.

اردستانی ادامه داد: متن گواه این است که نویسنده‌اش اهل فضل و فخرفروشی، و یا جلوه و عظمت‌فروشی نیست. صاف و ساده و بی ادا و اطوار و بی منت آن چه می‌داند را عرضه می‌کند و همین قابلیت اثرگذاری متن را افزایش داده است.

این شاعر جوان یادداشت‌های کتاب «جلسه شعر» را در موارد بسیاری درس زندگی و زیست نامید و گفت: گاهی اتفاقاتی می‌افتد که این طور به ذهن خطور می‌کند که انگار فقط هر چیزی که امکان عرضه پیدا می‌کند، ارزشمند است یعنی فراوانی عرضه گونه‌ای از مفاهیم آنها را صاحب ارزش می‌کند. در این کتاب برخی از یادداشت‌ها مخاطب را به این مساله توجه می‌دهد که همه زمان‌ها و مکان‌ها محل ابتلا است و در همه حال باید اخلاق و آداب را رعایت کنیم و یا اینکه قبح و زشتی یا نادرستی بعضی اعمال و اقوال آنطور که باید نشان داده نشده است و گاهی شخص ناخواسته و نافهمیده دارد رفتار ناشایستی را انجام می‌دهد و آنقدر در آن غرق شده که متوجه قبح و نتیجه عملش نیست.

اردستانی یکی دیگر از ویژگی‌های مهم کتاب «جلسه شعر» را توجه نویسنده به درک درست از سنت‌های نیکو و نوآوریها عنوان کرد و افزود: امینی در این کتاب نه آنقدر شیفته گذشته است که فکر کنیم در در زمانه حاضر زندگی نمی‌کند و معاصر گذشتگان است و نه اسیر فریب خورده است. او در پی گفتن و گذشتن نیست. معیار و سنجه هایی به مخاطب می‌دهد و حتی به او شیوه مواجهه صحیح را می‌آموزد، مواجهه‌ای البته عالمانه و نه عوامانه.

سعید فرمانی نیز یکی دیگر از سخنرانان این مراسم بود.

وی در سخنان خود اظهار داشت: بر خلاف آن چیزی که آقای امینی در مقدمه کتاب «جلسه شعر» بیان کرده‌اند، این نویسنده و شاعر از اهالی هستند که اهلیت این قلم زدن در این حوزه را دارند. در نتیجه این کتاب گرچه یک کتاب آکادمیک و تئوریزه شده نیست، ولی بسیار کاربردی است برای کسانی که در مقدمات شعر هستند و اتفاقاً شاید بزرگانی که هنوز بسیاری از مبتدی‌های شعر را آشنایی ندارند یا دوست ندارند که با آنها آشنایی داشته باشند.

فرمانی همچنین افزود: آقای امینی بدون هیاهو می‌نویسند و تجربیات خودشان را در اختیار کوچک‌ترهایی همانند بنده قرار می‌دهند و این قابل تقدیر است.

کد خبر 2357643

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha