به گزارش خبرنگار مهر، استان کردستان در بخش صنعت به رغم وجود ظرفیت های ویژه جزو استانهای آخر کشور است و هر چند طی سالهای بعد از پایان جنگ تحمیلی اقداماتی در راستای تقویت این حوزه صورت گرفته ولی به دلیل نبود زیرساخت های لازم این اقدامات به نتیجه مشخصی نرسیده است.
بر اساس آخرین آمار اعلام شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت در خصوص وضعیت واحدهای صنعتی و آمار شاغلان این بخش، کردستان در کنار استانهایی همچون ایلام و چهارمحال و بختیاری در آخر این جدول قرار گرفته و این مهم نشان دهنده وجود ضعف های مشهود در این بخش است.
در بخش تعداد کارگاه ها نیز استان کردستان وضعیت مناسبی ندارد و از لحاظ شمار کارگاه صنعتی نیز در آخرین رتبه کشوری قرار گرفته است به گونه ای که تنها 51 صدم درصد از کل کارگاه های صنعتی کشور در اختیار کردستان است.
ذکر این نکته ضروری است که استان کردستان در کنار ظرفیت های مغفول مانده صنعتی، در حوزه معدن نیز دارای پتانسیل های ویژه ای است که به دلیل نبود واحدهای تولیدی و صنعتی از این ظرفیت نیز به خوبی بهره برداری نشده است و درآمدهای حاصل از این بخش نیز به سوی واحدهای تولیدی سایر استانهای کشور سرازیر می شود.
کردستان دارای ذخایر قابل توجهی از مواد معدنی فلزی، غیر فلزی و سنگ های تزئینی با تنوع فراوان در رنگ های شاخص در سطح منطقه است و به همین دلیل بهره برداری از این بخش می تواند به عنوان ظرفیت استان مورد توجه قرار گیرد.
سنگ های تزئینی مرمریت، مرمریت قرمز، گرانیت و تراورتن، عناصر ساختمانی کوارتز، فلد سپار، میکا، دولومیت، فلورین، بریل و نمک آبی و عناصر فلزی سنگ آهن، منگنز آنتیموان، مس، طلا و باریت از گونه های متنوع معدن های کشف شده استان کردستان است.
استان کردستان در حال حاضر با توجه به آمار وزارت صنعت، معدن و تجارت دارای 331 معدن فعال و در حال بهره برداری است و سالیانه بیش از چهار میلیون و 500 هزار تن مواد معدنی از معادن استان استخراج می شود که به دلیل نبود صنایع تبدیلی تمام مواد استخراج شده به صورت خام و بدون ارزش قابل توجهی راهی استان های همجوار می شود.
شناسایی 500 میلیون تن مواد معدنی در کردستان
طی بررسی ها و اکتشافات علمی که چند سال اخیر در استان کردستان انجام شده است بیش از 500 میلیون تن ذخایر مواد معدنی ارزشمند شناسایی شده است و پیش بینی می شود بیش از 200 میلیون تن دیگر جزو ذخایر کشف نشده معدنی در استان کردستان وجود داشته باشد.
نکته قابل تامل در بحث معادن استان کردستان عدم بهره برداری مناسب از ظرفیت های این تجارت ارزشمند است که با وجود فراوانی این معادن و ذخایر، کردستان همچنان یکی از استان های محروم یا کم برخوردار در کشور به شمار می رود.
در حال حاضر سهم استان کردستان تنها از بهره برداری و استخراج مواد معدنی این معادن برجای گذاشتن هزینه های سنگین راهسازی، استهلاک و فرسوده کردن راه های آسفالته و آلودگی ناشی از تردد بیش از اندازه خودروهای سنگین و نیمه سنگین در محورهای این استان است.
به رغم آنکه اعلام شده با فعال سازی معادن استان کردستان زمینه اشتغال برای سه هزار نفر ایجاد شده است اما نمی توان این مسئله را نکته مثبتی در صاحب شغل شدن بیش از 60 هزار نفر جوان بیکار و جویای شغل در استان ارزیابی کرد، چرا که با بهره برداری صحیح و استفاده مناسب از پتانسیل های استان و به کار گیری نیروهای بومی بیش از این نیز زمینه اشتغال پایدار فراهم می شود.
تعطیلی 70 درصدی صنایع کردستان
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان در گفتگو با خبرنگار مهر، با ابراز گلایه از وضعیت صنعت اين استان و لزوم توجه بيشتر دولت به رفع مشكلات آن گفت: متاسفانه در حال حاضر به دلیل تورم و رکود اقتصادی 70 درصد صنایع استان کردستان تعطیل و نیمه تعطیل است.
محمد دره وزمي با اشاره به انباشت مشكلات در حوزه صنعت استان كردستان افزود: متاسفانه با سونامی اقتصادی که در كشور به وجود آمد در حال حاضر بسیاری از تولید کنندگانی که وام 80 میلیونی آنها به 400 میلیون رسیده است فرار را بر قرار ترجیح داده اند، بدون این که مسئولی وظیفه خود را د ر اين بخش قبول کند.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان با اشاره به مشكل اصلي استان كردستان در حوزه صنايع مادر و بالادستي است، یادآور شد: نبود صنعت مهم و متوسط در استان کردستان معضل جدی استان است که به تبع آن صنایع کوچک هم وجود ندارد.
معادن استان خام فروشی می شوند
وره دزمی با اشاره به این مطلب که کردستان دارای بهترین معادن با ظرفیت ذخیره 550 ميليون تن است که هنوز خام فروشی می شوند، افزود: متاسفانه هیچ درآمدی در زمینه ارزش افزوده از طریق معادن عاید مردم استان کردستان نشد و نمي شود.
وی بیان کرد: معادن سنگ آهن داریم اما متاسفانه این معادن هیچ ارزش افزوده ای برای استان ندارند و تنها یک سری افراد خاص از این معادن سنگ آهن در استان سود می برند.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان یادآور شد: اگر از خام فروشی معادن در استان كردستان جلوگیری نکنیم نه تنها اشتغال ایجاد نمی شود بلکه ارزش افزوده ای از این طریق عاید مردم استان نمی شود و البته ادامه اين روند مشكلات بيشتري را براي كردستان به دنبال خواهد داشت.
نبود صنایع پایه در کردستان رغبت سرمایه گذاری را از بین برده است
نماینده مردم شهرستان های سنندج، دیواندره و کامیاران در مجلس شورای اسلامی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به وضعیت فعلی صنعت و معدن کردستان به مهر گفت: نبود صنایع پایه در کردستان رغبت و تمایل به سرمایه گذاری در استان را کاهش داده و متاسفانه کردستان از پیوستگی که در حوزه صنعت سایر استان ها وجود دارد، محروم است.
سالار مرادی اظهار داشت: فاصله ناخواسته ای که به دلیل شرایط سیاسی، اجتماعی و فرهنگی اوایل انقلاب در استان کردستان نسبت به سایر استان های کشور ایجاد شده است با تدوین طرح توسعه کردستان در حوزه صنعت و اختصاص اعتبارات ویژه از سوی دولت به این بخش از بین می رود.
وی ادامه داد: باید قدم های اساسی برای توسعه همه جانبه کردستان برداشته شود و حرکت در این راستا همت و پشتکار فراوان مسئولان را می طلبد.
بانك ها با سرمايه گذاران كردستانی همكاري نمي كنند
نماینده مردم شهرستان های سقز و بانه در مجلس شورای اسلامی هم در گفتگو با خبرنگار مهر، بیان کرد: متاسفانه بانک های استان کردستان به رغم صدور بخشنامه های کشوری با سرمایه گذاران بخش صنعت و معدن در کردستان همکاری نمی کنند و این عدم همکاری ضربه بزرگی به بدنه صنعت و معدن استان وارد کرده و فعالیت این حوزه را راکد می کند.
محسن بیگلری با بیان اینکه بخشی از مشکلات واحدهای صنعتی استان باید در سطح ملی و بخشی هم به صورت استانی حل و فصل شود، ادامه داد: بسیاری از خواسته های مردم در زمینه دریافت تسهیلات ایجاد واحدهای صنعتی و تولیدی به خاطر بروکراسی ادرای موجود در بانک ها معطل مانده است.
وی یکی دیگر از دغدغه ها و مشکلات اساسی استان را خام فروشی مواد معدنی استان عنوان کرد و یادآور شد: با راه اندازی واحدهای فراوری می توان این مشکل را نیز بر طرف کرد.
کنترل تورم یکی از اقدامات موثر دولت تدبير و اميد
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی كه روز پنج شنبه در جريان سفري يك روزه به كردستان در جلسه شوراي اشتغال اين استان سخنراني مي كرد، با اشاره به برنامه هاي اصلي دولت تدبير و اميد در حوزه اقتصادي گفت: یکی از سیاست های اصلي دولت توجه به شرایط موجود کنترل تورم است که خوشبختانه امروز به این هدف دست یافته ایم و تورم در كشور كنترل شده است.
علی ربیعی اظهار داشت: استان كردستان ظرفيت هاي خوبي در تمامي بخش ها در اختيار دارد كه بايد در قالب يك برنامه ريزي منظم زمينه را براي توسعه اين بخش ها فراهم كرد.
وي با اشاره به نگاه دولت تدبير و اميد به استان هايی همچون كردستان يادآور شد: سرمايه گذاري در اين استان و حركت به سمت و سوي توسعه مشاغل خرد و خانگي در كنار توجه به صنايع مادر بايد به عنوان يك اولويت در دستور كار مديران و مسئولان قرار گيرد.
توسعه بخش صنعت در كردستان با توجه به آمار بالاي بيكاري اين استان از يك سو و ظرفيت هاي در اختيار از سوي ديگر يكي از نيازهاي اصلي در كردستان است كه بدون شك بايد در اين زمينه دولت برنامه اي منظم و منسجم را در دستور كار قرار دهد.
به دليل نبود زيرساخت هاي لازم بخش خصوصي تمايل چنداني براي سرمايه گذاري در بخش صنعت كردستان و حتي ساير حوزه ها ندارد و به همين دليل است كه مسئولان بايد ابتدا به فكر ايجاد زيرساخت هاي اين حوزه باشند تا در ادامه بتوان نسبت به توسعه بخش صنعت اميدوار بود.
.......................
گزارش؛ سرور احمدی
نظر شما