به گزارش خبرنگار مهر، سيد محمود رضوي با اعلام اين خبر افزود: اين عمليات توسط كارشناسان ادارهكل تسهيلات و تجهيزات فرودگاهي در مساحتي بيش از 2600 مترمربع در شهريور ماه 93 برنامهريزي و اجرايي شد.
وی با تاكيد بر لزوم عمليات خطكشي در فرودگاهها گفت: اين عمليات، بخشي از مجموعه عمليات نگهداري و بروز رساني سامانههاي ناوبري بصري(Visual Aids Navigation) در فرودگاهها است كه براساس الزامات مندرج در انكس 14 و DOC9157 و DOC 9137 انجام ميشود.
مديركل تسهيلات و تجهيزات فرودگاهي با اشاره به اهميت عمليات خطكشي باند در افزايش ضريب ايمني و سلامت پروازها خاطرنشان كرد: در حال حاضر مساحت كل خطكشي سطوح پروازي در فرودگاههاي كشور بالغ بر 760 هزار مترمربع است كه اجرا و يا احياي خطكشي آن مستلزم تامين 530 تن رنگ ترافيكي است.
رضوي تصريح كرد: با توجه به بررسيهاي كارشناسي امكانات و منابع موجود، سالانه احيای خطكشي بيش از يك سوم از اين مساحت ضروري است. براین اساس در سال گذشته 200 هزار مترمربع عمليات خطكشي در 17 فرودگاه كشور با مصرف بيش از 130 تن رنگ و صرف هزينهيي بالغ بر 9 ميليارد ريال برنامهريزي و اجرا شد.
گفتني است؛ در سال جاري علاوه بر فرودگاههاي رشت و تبريز، انجام خطكشي در فرودگاههاي مشهد، اراك، اروميه، امامخميني(ره)، خرمآباد و بيرجند صورت پذيرفته و براي چندين فرودگاه هدفگذاري شده كه براساس برنامه زمانبندي صورت پذيرفته در حال اجرا است.
نظر شما