۲۶ شهریور ۱۳۹۳، ۹:۲۶

گزارش مهر/

شیرینی عسل نهاوند به کام رقبا/ محصولات نهاوند در حسرت برند سازی

شیرینی عسل نهاوند به کام رقبا/ محصولات نهاوند در حسرت برند سازی

نهاوند - خبرگزاری مهر: عسل نهاوند به عنوان بهترین و مرغوبترین عسل استان همدان در حالی بی نام و نشان به استانهای همجوار ارسال می شود که نبود صنایع تبدیلی و فرآوری این محصول سبب شده عسل نهاوند با برند سایر استانها به نقاط محتلف کشور و حتی جهان صادر شود و حسرت زنبورداران نهاوند برای برند سازی این محصول ادامه داشته باشد.

به گزارش خبرنگار مهر، شهرستان نهاوند با داشتن مواهب طبیعی، تنوع آب و هوایی، چشمه ساران پرشمار و سراب های خروشان، دشتهای پوشیده از لاله و باغات پر از گل و گیاه دارای ظرفیت بالقوه ای برای توسعه صنعت زنبورداری و تولید عسل در غرب کشور و هم اکنون نیز دارای 485 نفر بهره بردار، 30 هزار کندو، با تولید سالانه 450 تن عسل است که جایگاه نخست استان همدان را داراست.

نهاوند که موقعیت طبیعی و جلوه های بی نظیر خدادادی آن در کنار آب و هوایی معتدل، خاک حاصلخیز و سرچشمه های فراوان و سراب های خروشان استعدادهای بی شمار و بالقوه در بخش کشاورزی، زراعت، دامداری، باغات و گیاهان دارویی دارد و پای افراد زیادی را برای دیدن این ظرفیت و پتانسیل به این شهر باز می کند بارها  استعداد و ظرفیت بی نظیر خود را در تولید عسل طبیعی بر همگان نشان داده است.

اما سنتی که در سالهای اخیر جان گرفته برگزاری جشن تولیدات کشاورزی است که در همین زمینه جشن تولید عسل نهاوند در روستای شهرک از توابع بخش خزل نهاوند  و منطقه" قلعه نازی"برگزار شد.

عسل نهاوند به عنوان بهترین و مرغوبترین عسل استان همدان می تواند از سوغاتی های معروف استان همدان و به ویژه شهرستان نهاوند باشد تا مسافران و گردشگرانی که در طول سال از نهاوند و جاذبه های مختلف آن دیدن می کنند را به خود جذب کند اما متأسفانه تا کنون بعلت اینکه برند معرفی برای آن مشخص نشده و از وجود صنعت بسته بندی محروم است ناشناخته مانده و عسل مرغوب نهاوند به استانهای همجوار منتقل می شود تا توسط آنها از برند برخوردار و در قالب بسته بندی شیک به فروش برسد.

این در شرایطی است که شهرستان نهاوند دارای پتانسیل های بالا برای تولید عسل طبیعی بوده و در صورت احداث صنایع جانبی می تواند اولین قطب تولید عسل استان باشد.

فرماندار شهرستان نهاوند در این خصوص با بیان اینکه در شهرستان نهاوند بیش از 950 نفر عضو تعاونی زنبورداران این شهرستان هستند، افزود: این تعاونی یکی از فعال‌ترین تعاونی‌های تولیدی شهرستان نهاوند است و جشن برداشت محصول عسل باهدف معرفی توانمندی‌های و آموزش علاقمندان به حرفه‌ی زنبورداری برای اولین بار در شهرستان نهاوند برگزار شد که جمعی از زنبورداران با راه‌های بهتر تولید این محصول آشنا می شوند

متأسفانه تا کنون در معرفی و شناسایی عسل طبیعی نهاوند کوتاهی شده است

امامعلی عبدالملکی ادامه داد: متأسفانه تا کنون در معرفی و شناسایی عسل طبیعی نهاوند کوتاهی شده و دست رنج زنبورداران نهاوند به استانهای همجوار با قیمت کمتری فروخته می شود و بیمه نبودن زنبورداران نیز عامل مهم دیگری در تضییع زحمت و تلاش آنها است در حالیکه برخورداری زنبورداران و کندوهایشان از مزایای بیمه منجر به افزایش تولید و در نهایت ایجاد اشتغال بیشتر برای جوانان در این بخش خواهد بود.

وی افزود:  با توجه به پتانسيل شهرستان در پوشش گياهي و باغات و شرايط توپوگرافي نهاوند و وجود گونه هاي مهم زراعي و باغي و گلهاي فراوان در اين منطقه ، عسل مرغوب از كندوهاي شهرستان برداشت مي شود که این مهم لزوم احداث صنایع تبدیلی و بسته بندی عسل را در منطقه بیان می کند.

مناطق مستعد تولید عسل شهرستان نهاوند از مهم ترین مناطق استان همدان است که در فصل گرما پذیرای شمار زیادی کندوی عسل زنبورداران بومی و حتی کندوهای عسل میهمان از استان های مختلف  کشوراست.

وجود طبیعت مملو از گل و شکوفه ، بهار مفرح مناطق گرمسیری و طبیعت شهرستان سرسبز شهرستان نهاوند  بویژه درفصل تابستان به بستر مطلوبی برای حرفه شیرین تولید عسل در این شهرستان  زیبا تبدیل شده است.

معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهادی کشاورزی استان همدان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت:  دو هزار زنبور دار در استان همدان فعالیت دارند که رتبه دهم کشور را به خود اختصاص داده اند و 190 هزار کلنی زنبور عسل در استان همدان موجود است که از نظر تعداد کلنی استان همدان دارای رتبه هشتم کشور است.

محمد نظر پور با اشاره به اینکه از جهت تعداد زنبور داران شهرستان رزن با 629 نفر رتبه اول استان را دارد، درزمینه تعداد کلنی شهرستان ملایر با 47 هزار کلنی رتبه اول استان همدان را دارد اما در زمینه تولید عسل شهرستان نهاوند با تولید 447 تن عسل رتبه نخست استان همدان را به خود اختصاص داده است، گفت: تولید سالانه عسل استان همدان هزارو 800 تن که از این حیث رتبه نهم کشور را دارا است.

نظرپور سرانه مصرف عسل در کشور و استان همدان را 650 گرم عنوان کرد و افزود: سرانه مصرف عسل در جهان 235 گرم است.

وی سرانه تولید عسل در کشور را 710 گرم عنوان کرد در حالیکه در استان همدان سرانه تولید  980 گرم است که 270 گرم از سرانه تولید کشور جلوتر است.

معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهادی کشاورزی استان همدان عسل نهاوند را مرغوبترین عسل طبیعی استان همدان بیان کرد و گفت: عسل تولیدی شهرستان نهاوند به دلیل تنوع گیاهی ، وجود گونه های گیاهان دارویی و همچنین غالب بودن مراتع به اراضی کشاورزی و ارگانیک بودن شهد گیاهان مرتعی به دلیل عدم استفاده از کود و سم، مرغوب و کیفیت بالای دارد.

محمد نظرپور ادامه داد: با توجه به موقعیت بی نظیر نهاوند برای تولید عسل،  این شهرستان دارای استعداد بالقوه ای در زمینه پرورش زنبور عسل است که با اتخاذ تدابیر مناسب می توان آن را گسترش داد

وجود یک کارخانه فرآوری عسل در نهاوند ضروری است

نظر پور وجود یک کارخانه فرآوری عسل در نهاوند با توجه به تولید خوب عسل و وجود سراب های جوشان و هزاران هکتار باغ, مزارع و مراتع غنی به عنوان یکی از شهرستان های برتر در زمینه تولید عسل در استان همدان وغرب کشور ضروری است.

وی از اینکه عسل تولیدی  استان همدان به دلیل نبود صنایع دسته بندی و فن آوری و برند مشخص در دیگر استانهای همجوار بسته بندی و به فروش می رسد اظهار تأسف کرد و گفت: ایجاد صنایع تبدیلی و فن آوری عسل در استان برای گسترش فعالیت زنبورداری در استان از ضروریات بدیهی است.

معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهادی کشاورزی استان همدان گرد و غباری که از کشورهای مرزی به ایران وارد می شوند، خشکسالی و بیمه زنبور داران را از عوامل اصلی مشکلات زنبورداران در امر تولید عسل عنوان کرد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی نهاوند نیز مرغوب ترین و خالص ترین عسل های موجود در استان همدان را عسل های تولیدی شهرستان نهاوند ذکر می کند که به دلیل پایبندی زنبورداران به عدم استفاده از شکر در فصل وجود شهد طبیعی به رغم استفاده غذایی می تواند در درمان بیماری ها نیز موثر باشد.

احد ظفری به خبرنگار مهر گفت: در شهرستان نهاوند 30 هزار کندو وجود دارد سالانه بیش از 450 تن عسل خالص طبیعی در نهاوند تولیدی می شود که ارزش ریالی تولیدات سالانه عسل نهاوند شش میلیارد تومان است.

ظفری بیان داشت: شهرستان نهاوند 21 درصد تولید عسل استان همدان را بر عهده دارد و سالانه در استان همدان هزارو 800 تن عسل تولید می شود که ارزش ریالی آن 30 میلیارد تومان است.

وی با اشاره به اینکه در شهرستان نهاوند 480 نفر به صورت مستقیم در زنبورداری و تولید عسل فعالیت می کنند اظهار داشت:  حوزه زنبور داری و تولید عسل نهاوند دارای دو مشکل عمده و بزرگ است اول کمبود صنعت و امکانات صنایع تبدیلی و بسته بندی و نبود برند مشخص و دوم بیمه نبودن زنبورداران که باید در این زمینه اقدامات مناسب توسط مسئولان انجام شود.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی نهاوند برگزاري كلاس‌هاي آموزشي با حضور كارشناسان مجرب در زمينه‌هاي پرورش زنبور عسل، اصلاح نژاد زنبور عسل، پرورش ملكه، تغذيه زنبور عسل، بيماري‌هاي زنبوران و همچنين توليدات جنبي زنبور عسل مانند گرده گل و موم از جمله برنامه های جهاد كشاورزي براي زنبورداران اين شهرستان است.

در شهرستان نهاوند شرایط آب و هوایی، کوهستان‌های بلند، میزان بارندگی بالا، مراتع مناسب و زراعت عمده محصولاتی نظیر، یونجه، شبدر، کلزا و سایر محصولات و همچنین امکان کوچ‌های قشلاق و ییلاق در بیشتر ایام سال و از همه مهتر بالا بودن کیفیت عسل تولیدی زمینه مناسبی برای توسعه زنبورداری را فراهم کرده است این صحبت های مسئول امور بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی شهرستان نهاوند است که اعتقاد دارد عسل نهاوند ناشناخته مانده است

عسل نهاوند بعلت تنوع کشت های کلزا، گشنیز، آفتابگردان بهترین کیفیت استان همدان را دارد

عزیزپارسا منش سخنان خود را اینگونه ادامه داد: عسل نهاوند بعلت تنوع کشت های کلزا، گشنیز، افتابگردان و باغات بی شمار بهترین کیفیت استان همدان را دارد.

پارسا منش گفت: شركت تعاوني زنبورداران شهرستان نهاوند دارای 450 نفر عضو غیر رسمی و 150 نفر عضو رسمی است که ، خريد موم ذوب شده از زنبورداران، فروش موم عاج شده، فروش لوازم زنبورداري اعم از كندو، اهرم و لباس زنبورداري از خدمات شركت تعاوني زنبورداري این شهرستان به زنبورداران اين منطقه است.

وی ادامه داد: تنوع آب و هوایی و گل و گیاه و وجود شادابی و سرسبزی و پوشش مختلف گیاهی به واسطه خاک حاصلخیز و آب فراوان باعث شده است تا مقداری از  ظرفیت زنبورداری و تولید عسل نهاوند در اختیار شهرستانهای ملایر، نورآباد، کنگاور و نجف اباد اصفهان قرار بگیرد.

مسئول امور بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی شهرستان نهاوند عنوان کرد:  نبود صنايع فرآوري و برند از مشكلات زنبورداران اين شهرستان است و اين كمبودها موجب شده است تا تشخيص عسل تقلبي از عسل‌هاي واقعي براي مردم مشكل باشد.

عزیز پارسا منش  افزود: فروش عسل با بسته‌بندي‌هاي مطمئن مصرف سرانه عسل را در بين مردم افزايش خواهد داد اما  در حال حاضر توليدكنندگان، عسل‌ها را در ظرف‌هاي دست ساز با سليقه‌هاي شخصي مي‌فروشند در حالیکه  براي بازاريابي و تجارت عسل نهاوند  كه كارشناسان به كيفيت بسيار بالاي آن آشنايي كامل دارند، اقدامات گسترده نياز است و كارهاي كنوني مطلوب نيست.

مصرف روزانه یک قاشق عسل طبیعی برای سلامتی انسان بسیارمفید بوده و در بسیاری مواقع عسل طبیعی می تواند برای درمان برخی از بیماریها موثر باشد و به افراد توصیه می شود از خرید عسل های رنگی و دارای طعم های مختلف نیز جدا پرهیز کنند با این مقدمه با محمد نبی  جانجان تولید کننده نمونه عسل استان همدان وارد گفتگو شدیم.

محمدنبی جانجان، زنبوردار نمونه استان همدان که به گفته خود از کودکی به کشاورزی علاقه فراوانی داشته با بیان اینکه 30 سال است زنبورداری کردم، ادامه داد: زنبورداری از کار‌هایی بود که خانواده من نیز از ابتدا وارد آن شده بودند و من به صورت علمی کار پرورش و نگهداری زنبور را آغاز کردم.

جانجان ادامه داد: دو هزارو 200 کندوی عسل دارم و در سال 42 کیلو عسل تولید می کنم و 30 سال است در فصل سرما به مناطق گرمسیری و در هنگام گرمسیری به نهاوند باز می گردد.

تعویض کندوهای کهنه و قاب های سیاه برای او لذت خاصی دارد و با شوق می گوید: توليد عسل از هر كندو در كشور 10 تا 12 كيلوگرم در سال است اما اين ميزان در نهاوند 14 تا 16 كيلوگرم عسل از هر كندو است.

گرد و غبار سالهای گذشته  تاثیر نامطلوبی بر گل و گیاهان منطقه داشته است

وی گفت: گرد و غبار سالهای گذشته  تاثیر نامطلوبی بر گل و گیاهان منطقه داشته و تولید را دچار مشکلاتی ساخته بود و خشکسالی های پی در پی و همچنین حضور بدون مجوز زنبور داران غیر بومی در مزارع ، باغات و مراتع از دیگر مشکلات زنبورداران نهاوند است که این مسئله موجب بروز برخی بیماریها در زنبور داریها میشود.

زنبوردار نمونه نهاوندی از نبود مراکز بسته بندی عسل ناراحت است و به مهر می گوید: این مساله کار را دچار مشکل کرده بطوری که مجبوریم عسل را بدون بسته بندی به  شهرهای استانهای همجوار بفروشیم.

جانجان خواهان توجه و عنایت بیشتر مسئولان به زنبورداران و تولید کنندگان عسل است و اضفه می کند دولت می تواند مشکلات بیمه آنها را برطرف کند.

نقش زنبور عسل در گرده افشانی، ایجاد تنوع گیاهی، افزایش عملکرد و تولید مرغوب اکثر محصولات زراعی و باغی غیر قابل انکار و کارشناسان معتقدند که زنبور عسل سبب حفظ تنوع گیاهان در محیط زیست شده و از بزرگترین حافظان تنوع گیاهی در دنیاست.

با توجه به شرایط ویژه نهاوند و ظرفیت و پتانسیل این شهرستان و با توجه به اینکه امروزه به حرفه‌ زنبورداری به عنوان یک صنعت کشاورزی و اشتغالزا نگاه می‌شود و در صورت توجه بیشتر به افزایش تولید، نگهداری، بسته‌بندی و صادرات عسل می‌توان درآمد مناسبی از این محصول با ارزش، ایجاد و این اقتصاد را به منبع درآمدزایی برای روستائیان تبدیل کرد.

عسل مرغوب شهرستان نهاوند به عنوان یکی از دهها ظرفیت این شهرستان در صورت بازاریابی مناسب ، تسهیل ارائه تسهیلات بانکی و فراهم شدن زمینه های فراوری و صدور این عسل مرغوب ضمن رقابت در بازارهای جهانی به نحو موثری می توان به اشتغال پایدار در منطقه کمک کند

کد خبر 2371904

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha