۳۰ شهریور ۱۳۹۳، ۱۳:۵۶

حجت الاسلام شمس خبر داد:

شرایط برای سهولت بیشتر ناشران در سرعت ممیزی کتاب‌ها فراهم شده است

شرایط برای سهولت بیشتر ناشران در سرعت ممیزی کتاب‌ها فراهم شده است

قم - خبرگزاری مهر:‌ سرپرست اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان قم بر ضرورت رعایت معیارهای مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی برای اخذ مجوز کتاب تأکید کرد و گفت: شرایط برای سهولت بیشتر ناشران در سرعت ممیزی کتاب‌ها فراهم شده است.

به گزارش خبرگزاری مهر، حجت الاسلام سیدمحمدکاظم شمس با بیان اینکه قبل از انتشار کتاب مرحله ای با عنوان بررسی کتاب وجود دارد، اظهار داشت: طبق مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، ناشران باید کتاب ها را قبل از چاپ برای بررسی و اخذ مجوز به اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی ارائه کنند که خوشبختانه در این زمینه با تمهیدات اندیشیده شده فاصله بسیار کوتاه تر شده است به طوری که در حال حاضر از استان ها و شهرستان های همجوار و بعضا دورتر نیز برای اخذ مجوز به استان قم مراجعه می کنند و با توجه به اینکه قم زودتر مجوز را صادر می کند، درخواست صدور مجوز از استان های همجوار، متعدد داشته ایم.

وی از افزایش 18 درصدی در ورودی کتاب ها خبر داد و افزود: در سال 92 از ابتدای سال تا 20 مرداد، 2067 تقاضا درخصوص صدور مجوز کتاب داشتیم که در سال 93 تا مردادماه با افزایش 18 درصدی، 2471 مورد تقاضا برای صدور مجوز کتاب داشتیم و با تمهیدات صورت گرفته امیدواریم که شاهد رشد و اقبال بیشتر مردم هم باشیم.

سرپرست اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان قم در ادامه به تشریح قانون اخذ مجوز کتاب پرداخت و بیان کرد: طبق مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی در فروردین ماه 1389، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مکلف است تمامی کتاب ها را قبل از انتشار بررسی کرده و سپس مجوز نشر را صادر کند.

عضو هیات انتخاب و خرید کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان این مطلب که این مصوبه در دولت قبل معطل ماند و برای اولین بار در دولت فعلی اعضای هیأت مرکزی بررسی کتاب پس از طی فرایندهای لازم معرفی شدند، اضافه کرد: اعضای این هیأت مرکزی بررسی کتاب به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز رسید و کمیته های جانبی آن هم به مرور در حال شکل گیری و فعالیت هستند.

حجت الاسلام شمس ادامه داد: گرچه استان قم جزء پنج استانی است که در آن ممیزی انجام می شود اما بررسی ها طبق مصوبه 1389 شورای عالی انقلاب فرهنگی نبود و عزیزانی که در حال حاضر با ما همکاری می کنند طبق همان روال گذشته کتاب ها را بررسی می کردند و احیانا مواردی بود که در مصوبه 89 آمده بود و رعایت نمی شد، و مواردی هم طبق مصوبه نبود، که مقرر شد همان مصوبه 89 دقیقا ملاک کار و ارزیابی کتاب ها باشد و اگر کتابی مشروط شد دلیل آن ذکر خواهد شد تا با رفع اشکال، مجوز آن صادر شود. با این کار هم روند رسیدگی تسریع شده وهم احیانا برخی اشکالات قبلی برطرف شده، هرچند به ندرت در مواردی هم شنیده می شود که گاهی به عنوان سختگیری اعتراضی صورت گرفته است.

وی در ادامه به بررسی کتاب ها بر اساس 28 محور مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی اشاره کرد و گفت: بررسان کتاب باید کتاب را با استفاده از محورهای مصوب در سه حوزه مسائل دینی و اخلاقی، سیاسی واجتماعی و همچنین حقوق و فرهنگ عمومی، بررسی کنند و در صورتی که کتاب منافاتی با این محورها نداشته باشد مجوز انتشار کتاب ها صادر می شود.

سرپرست اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان قم با بیان اینکه بحمدالله ناشران ما موضوعاتی همچون ترویج علیه امنیت ملی، مسائل اخلاقی و... را مراقب هستند، اضافه کرد: در استان قم از این دست مشکلات کمتر در تقاضاها وجود دارد و مواردی که گاهی در استان ما دیده می شود در خصوص رعایت وحدت اسلامی است که رعایت آن مورد اتفاق همه مراجع عظام و مسئولان کشوراست، به همین دلیل و با اذعان به ضرورت رعایت وحدت اسلامی، با حساسیت در این خصوص دقت داشته و احیانا در برخی آثار که کمتر توجه شده، تذکراتی به آنها داشته ایم تا مورد سوء استفاده دشمنان اسلام خصوصا با وضعیت حساس منطقه قرار نگیرد.

عضو هیات انتخاب و خرید کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر اینکه باید مراقب بعضی از گرایش های افراطی که مخل وحدت جامعه است و احیانا با اتهامات غیر مستند به وحدت جامعه آسیب وارد می کند نیز باشیم.

وی در بخش دیگری از سخنان خود به کتاب های ضعیفی که به مسائل اعتقادی ضربه می زنند اشاره کرد و ابراز داشت: گرچه ما نسبت به این موضوع خیلی با بحث ممیزی برخورد نمی کنیم، به مصلحت هم نمی بینیم هرچند هیچ علاقه ای هم نداریم که این گونه کتاب ها منتشر شوند ولی نمی خواهیم در همه موارد از طریق ممیزی از آن جلوگیری شود چون تبعات منفی آن بیشتر از منفعت ان است.

حجت الاسلام شمس در این خصوص توضیح بیشتری داد و بیان کرد: مواردی داشتیم که از ضعف تالیف برخوردار بوده و یا اشکالاتی بوده که باعث ضربه زدن به مبانی اعتقادی به شمار می رفت و مسائلی بوده که معمولا بزرگان بارها و بارها نسبت به این مسائل حساسیت به خرج داده اند که از انتشار آن جلوگیری شده است.

سرپرست اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان قم با بیان اینکه متقاضیان مجوز این گونه کتاب ها با عدم صدور مجوز چاپ مواجه شده و باعث گلایه برخی نیز شده است، اضافه کرد: در خصوص کتاب های ضعیف دینی تا مقداری که احساس کنیم و طبق مصوبه دستمان باز باشد برخورد خواهیم کرد اما برخورد با این گونه کتاب ها نباید به شکل ممیزی باشد بلکه باید به گونه ای دیگر حل شود چون سپردن این وظیفه به ممیزی منجر به اعمال سلیقه می شود، به همین منظور باید از طریق نقدهای جدی و جلوگیری از هرگونه حمایت و...، فرصت ترویج آنها گرفته شود.

وی در ادامه از حساسیت موجود در صدور مجوز چاپ کتاب در حوزه سیاسی و مسائل اجتماعی سخن گفت و اظهار داشت: اگر کتابی بخواهد اتهامی غیر مستند را نسبت به شخصیت افراد اعم از بزرگان و شخصیت هایی که شناخته شده هستند و همچنین عموم مردم متوجه کند و حقوق افراد را رعایت نکنند به گونه ای که خود فرد، آن را نگفته باشد و دادگاه نیز در مورد آن نظر نداده باشد و یا در منبع معتبری نباشد، مطمئنا اجازه چاپ این گونه کتاب ها داده نمی شود، چون حقوق افراد محترم است.

حجت الاسلام شمس با تاکید بر اینکه حقوق افراد مورد تاکید اسلام، قوانین کشور و همین مصوبه لازم الاجرا در حوزه نشر است، اضافه کرد: ممکن است حتی ما طرز فکر و رفتار افرادی را را نپسندیم یا اتهاماتی متوجه شان باشد و یا حتی محکومیتی قضایی داشته باشند، اما نمی توان فراتر از محکومیت صادر شده، به افراد نسبتی اضافی داد و در کتاب منتشر کرد.

سرپرست اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان قم از فراهم کردن شرایط برای سهولت بیشتر ناشران در سرعت ممیزی کتاب ها خبر داد و تصریح کرد: دستورالعملی در هیئت مرکزی ممیزی کتاب در تهران تهیه شده و قرار بر این است ناشرانی که امکانات و توان بررسی کتاب های خودشان را دارند پس از تایید صلاحیت هیئت بررسی شان، درحقیقت خودشان وظیفه ممیزی را عهده دار شوند، کاری که در قم بدون داشتن چنین دستورالعملی از 4 سال قبل اجرا می شد.

عضو هیات انتخاب و خرید کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان این مطلب که این مصوبه و این اتفاق ارزشمند در هیئت مرکزی بررسی کتاب به تصویب رسیده است و منتظر ابلاغ هستیم، افزود: پس از ابلاغ این مصوبه، موسسات نشری که امکانات، توان و شورای بررس کتاب دارند، وقتی اعضای شورا را معرفی کردند و مورد بررسی و تایید قرار گرفتند دیگر نیازی نیست که آثارشان درهیئت ممیزی، بررسی شود بلکه با فرایند مخصوص، مجوز صادر خواهد شد.

وی شوراهای بررسی موسسات نشر را جایگزین ارزیاب های هیئت بررسی اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی عنوان کرد و ادامه داد: در این صورت هم کار آنها سریعتر پیش می رود، هم کار ما کمتر می شود و خود ناشران هم دقت بیشتری در زمینه آثار دارند که ان شاء الله در این حوزه هم امیدوار هستیم که شاهد تسهیل بیشتری باشیم.

 

کد خبر 2374443

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha