۱۱ مهر ۱۳۹۳، ۱۰:۲۹

گزارش مهر؛

سفید بالك ها به زودی از تهران می روند

سفید بالك ها  به زودی از تهران می روند

تابستان امسال برای پایتخت نشینان همراه با میهمانی ناخوانده سپری شد؛ میهمانانی که جمعیتشان به چند میلیارد هم می رسد. این موجودات کوچک نوعی آفت هستند که به دلیل استفاده از سموم شیمیایی بی کیفیت و گرمای هوا به وجود آمده اند و از باغ ها و مزارع صیفی جات شهرهای اطراف پایتخت مانند قزوین به تهران کوچ کرده اند. این حشرات پیش از کوچ به تهران در باغ‌ها و مزارع شهرهای دیگر بسیاری از محصولات کشاورزی و به‌خصوص صیفی‌جات را نابود کرده بودند. مسئولان می گویند سفید بالك ها تا چند هفته دیگر و با سرد شدن هوا از تهران می روند.

به گزارش خبرنگار مهر، از حدود  یکماه پیش این حشرات کوچک سفید رنگ در شهر مشاهده می شدند موجی از نگرانی بین شهروندان تهرانی به وجود آمد و همه می خواستند بدانند که این میهمانان ناخوانده چه نوع حشره ای هستند و برای انسان و درختان چه ضرری دارند.  مجتبی عبدالهی معاون خدمات شهری شهرداری تهران دراین باره می گوید: سفيد بالك یا همان مگس های سفید از اطراف تهران هجوم آورده‌اند و با باد جابجا شده و از مزارع کشاورزی به سمت تهران آمده اند . افزایش جمعیت سفيد بالك ها با از بین رفتن دشمن های طبیعی حشره به دلیل سم‌پاشی‌های بی‌رویه و مبارزه شیمیایی با آفات در اطراف شهر تهران ایجاد شده است. ضمن این که ‌حشره سفيد بالك هیچ‌گونه آسیبی به انسان وارد نمی‌کند.

به گفته وی، درختان زبان‌ گنجشک و اقاقیا از میزبانان این آفت هستند و جمعیت سفيد بالك ها در برخی نقاط تهران بیشتر از سایر مناطق  است. مزارع کشاورزی و سیفی‌جات گلخانه‌ای و گیاهان خانواده لگومینوز از میزبان‌های این حشره هستند که بیش از 500 گونه گیاهی را شامل می‌شوند که با افزایش رطوبت و گرمای هوا، این حشرات بیشتر تکثیر می‌شوند. البته با کاهش دما تا 10 درجه سانتیگراد بالای صفر، تکثیر این حشرات محدود می‌شود. امسال درجه حرارت بالا و خشکسالی باعث تضعیف گیاهان  و افزایش این حشرات شده است و با کاهش تدریجی دما، تعداد اين سفيد بالك ها قطعا كاسته خواهد شد. مبارزه بیولوژیک،استفاده از آب شویی همراه با محلول‌های خاص، جمع‌آوری سرشاخه‌های آلوده به این حشره و معدوم‌کردن برگ‌ها از دیگر اقداماتی است که شهرداری تهران برای مبارزه با این حشره در نظر گرفته است.

به گفته عبدالهی بیش از 50 سال است که این حشره روی محصولات کشاورزی مانند هندوانه، بادمجان و... می نشیند اما طی سالهای اخیر بر اثر سمومی که استفاده کردند دشمن این حشره که نوعی زنبور می باشد از بین رفته در نتیجه تولید آنها زیاد شده است. این حشره آلرژی زا نیست و هیچ تهدیدی برای سلامت انسان ندارد و با آبشویی درختان از بین خواهد رفت.

حمله مگس های سفید به مزارع و باغ های قزوین

قاسم علی‌اکبر، پژوهشگر مبارزه با موجودات مهاجم درباره دلیل افزایش این حشرات می‌گوید: دلیل افزایش این حشرات یا تغییر غذایی آنهاست یا دستکاری و دخالت‌های غیرکارشناسی بشر در زندگی یا شیوه‌های نابودی آنها یا تغییرات ناگهانی آب و هوایی و اقلیمی است که این عوامل در حال بررسی است.

وی این حشرات را حشراتی مهاجم می‌نامد و می‌گوید: این حشرات امروز درقزوین و به‌خصوص در مزارع آن به حدی زیاد شده‌اند که در بسیاری از موارد کشاورزان و کارگران جرات نزدیک شدن به بوته‌ها و گیاهان برای آب دادن یا چیدن محصولات خود را ندارند.

علی اکبر ادامه می‌دهد: در تهران هم نشانه‌هایی از آغاز هجوم حشرات در بخش‌هایی از خیابان آزادی و میدان فاطمی و حتی ولیعصر قابل رویت است. در نهایت به نظر می‌رسد این حشرات که به یک‌باره رشد کرده و زیاد می‌شوند، با نخستین تغییر جدی دمایی و وزش بادهای پاییزی، به سمت تهران حمله‌ورشده، نه تنها گیاهان که حتی زندگی انسان‌ها را نیز با مشکلاتی جدی مواجه کنند؛ چراکه این حشرات به‌دلیل آنکه نمی‌توانند مسافت زیادی را پرواز کنند با بادها همراه می‌شوند و کوچ کرده به محل بعدی هجوم می‌برند. هجوم این حشرات در حد هزار و میلیون نیست بلکه در حدی میلیاردی و حتی هزار میلیاردی است.

راهکار مدیریت شهری برای مقابله با مگس‌های سفید

علی‌محمد مختاری، رئیس سازمان پارک‌ها و فضای سبز شهرداری تهران نیز با اشاره به اینکه مگس‌های سفید از نوع آفت‌های درجه دو هستند، می‌گوید: این آفات ضرری برای فضای سبز شهری ندارند اما مبارزه مکانیکی با آنها در حال انجام است. با بررسی هاس صورت گرفت متوجه شدیم که بیشتر آنها در صفادشت واقع در جنوب غربی تهران مشاهده شده است. مگس‌های سفیدی را که در برخی مناطق شهر تهران مشاهده شده با مبارزه مکانیکی که بهترین روش است کنترل کرده‌ایم. در مبارزه شیمیایی از سموم استفاده می‌شود که محیط زیست را آلوده می‌‌کند؛ اما در مبارزه مکانیکی شیوه آب‌شویی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

او درباره جزئیات روش آب‌شویی که در حال حاضرتنها را ه مقابله با این حشرات است، می‌گوید: آب‌شویی‌های مستمر با استفاده از صابون حشره‌کش به نام تجاری «پالیزین »که قابل حل در آب است و با فشار زیاد از ساعت 12 شب به بعد  انجام می شود بهترین روش برای از بین بردن حشرات است؛ البته آب‌شویی باید به نحوی انجام شود که زیر برگ‌ها را کاملا پوشش دهد.استفاده از این صابون ضمن اینکه حشره را از بین می‌برد باعث لغزنده شدن سطح برگ و در نهایت افتادن حشرات از روی برگ می‌شوند. با توجه به ابلاغیه صورت گرفته به مناطق، شیوه مورد نظر در حال انجام است.

به گفته کارشناسان در نهایت تا سه هفته دیگر مگس های سفید از پایتخت می روند اما مشخص نیست سال اینده با گرم شدن هوا باز هم شاهد ورود این میهمانان ناخوانده به شهر باشیم یا نه.
 

کد خبر 2382171

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha