به گزارش خبرنگار مهر، نمایشگاه بین المللی کتاب تبریز به عنوان مهمترین رویداد فرهنگی شمال غرب کشور در حالی از چند روز گذشته دوازدهمین دوره خود را آغاز کرد که علاوه بر حضور چند صد ناشر مختلف داخلی حضور ناشران از 42 کشور خارجی یکی از نقاط قوت نمایشگاه دوازدهم به شمار می آید.
بر اساس این گزارش، نمایشگاه بزرگ کتاب تبریز با حضور بیش از 700 ناشر داخلی و 120 ناشر از 42 کشور تا 13 ماه جاری و در پنج سالن مجزا در محل دایمی نمایشگاههای بین المللی تبریز ادامه دارد.
برای این نمایشگاه مبلغ 8 میلیارد ریال بن خرید کتاب با یارانه 20 درصد در نظر گرفته شده است و ناشران نیز کتابهای خود را در این نمایشگاه با 10 درصد تخفیف به علاقه مندان عرضه می کنند.
در کنار نمایش و عرضه کتاب ها و آثار فرهنگی و هنری، اجرای بیش از 20 برنامه مختلف فرهنگی و هنری همچون تئاتر خیابانی با موضوع های دفاع مقدس، کتاب، فلسطین، اجرای موسیقی محلی، برنامه کودک با عید قربان، نمایشگاه عکس و خوشنویسی با موضوع مشاهیر و طبیعت آذربایجان، کارگاه نقاشی، شعرخوانی و تجلیل از خادمان صنعت چاپ و پیشکسوتان این حوزه از مهم ترین برنامه های جنبی است که برای نمایشگاه در نظر گرفته شده است.
این نمایشگاه از هفتم مهرماه و از ساعت 10 تا 20 در محل نمایشگاه بین المللی تبریز و در مساحت 25 هزار مترمربع برگزار می شود.
کتاب های علمی خاصی در نمایشگاه کتاب تبریز عرضه نمی شود
یکی از دانشجویان کارشناسی مهندسی مواد دانشگاه تبریز که به گفته خودش چند سالی است به این نمایشگاه می آید، گفت: کتاب های علمی خاصی در نمایشگاه کتاب تبریز عرضه نمی شود و به نظر می رسد ناشران کتاب های باقیمانده نمایندگی های استانی خود را در این نمایشگاه عرضه می کنند و این موضوع تاسف برانگیز است.
حسان ارشی با تاکید بر اینکه باید مسئولان برگزاری نمایشگاه در خصوص کتاب های عرضه شده ناشران ورود پیدا کنند، ادامه داد: جایگاه نمایشگاه کتاب تبریز به عنوان دومین نمایشگاه بزرگ کتاب کشور بعد از نمایشگاه تهران وضعیت مطلوبی ندارد و باید علاوه بر بحث کمیت به کیفیت کتاب ها نیز دقت کرد.
وی با اشاره به اینکه نمایشگاه های کتاب رخدادهای فرهنگی ناب و مهمی هستند، افزود: در این چند سالی که به این نمایشگاه می آیم جمعیت خوبی را می بینم که مشخص است جایگاه نمایشگاه در استان و بین دانشگاه های مختلف استان بالا است ولی متاسفانه وضعیت رکود کیفیت کتاب ها موضوعی است که نمی توان به راحتی از کنارش گذشت و باید فکری برای این موضوع اندیشیده شود.
این دانشجو که در حال تماشای کتاب های عرضه شده در نمایشگاه بود، همچنین گفت: اندک کتاب های علمی ارائه شده در نمایشگاه نیز سطح خوبی ندارند و به عنوان مثال در خصوص مسائل عمومی مباحث علمی تالیف شده اند نه تخصصی که از این جمله به کتاب مورتیمر شیمی عمومی و هالیدی فیزیک می توان اشاره کرد.
قیمت کتاب ها با جیب دانشجویان هم خوانی ندارد
یکی دیگر از بازدید کنندگان نمایشگاه با بیان اینکه نمایشگاه کتاب تبریز زمینه دسترسی علاقه مندان به کتاب را در استان فراهم کرده است، ادامه داد: کتاب یکی از موثرترین ابزارها برای تولید علم و دانش است که باید توجه ویژه ای به مطالعه درسی و غیردرسی دانش آموزان و دانشجویان داشت.
راستین امامی با تاکید بر اینکه قیمت کتاب ها بالا است و نرخ تورم این محصولات فرهنگی در این سال ها افزایش زیادی داشته است، گفت: قیمت کتاب ها با جیب دانشجویان هم خوانی ندارد و بسیاری از آنها ترجیح می دهند کتاب را از کتابخانه ها امانت بگیرند و نخرند.
وی با اشاره به اینکه زمان برگزاری برنامه های جنبی فرهنگی و هنری در نمایشگاه به خوبی اطلاع رسانی نشده است، ابراز داشت: دولت یازدهم باید اجازه نشر کتاب های بامحتوا را بدهد و برای آنها یارانه تخصیص دهد تا قیمت هایشان زیاد بالا نباشد.
امامی با بیان اینکه اینترنت و شبکه های اجتماعی میزان مطالعه کتاب را بین جوانان کاهش داده است، گفت: نباید فراموش کرد که مردم به ویژه جوانان به دلیل مشکلات اقتصادی و البته گرانی کتاب قدرت خرید پائینی دارند، که در این خصوص باید یارانه برای کتاب افزایش یابد تا علاقه مندان به حوزه کتاب و کتابخوانی بتوانند آثار مدنظر خود را خریداری کنند.
علاقه ویژه آذربایجانی ها به کتاب باعث رشد نمایشگاه شده است
نماینده انتشارات دانشگاه تهران نیز با اشاره به رشد استقبال کنندگان از نمایشگاه کتاب تبریز نسبت به سال گذشته گفت: علاقه ویژه آذربایجانی ها به کتاب باعث رشد نمایشگاه شده است تا جایی که این نمایشگاه به بزگترین رویداد فرهنگی استان تبدیل شده است.
صدرا پاشایی با اشاره به اینکه ناشران مختلفی در این نمایشگاه شرکت کرده اند، گفت: سالن مجزایی نیز برای ناشران خارجی در نظر گرفته شده است که نشان از جایگاه بالای نمایشگاه تبریز است.
میزان بن های خرید کتاب کم است
یکی دیگر از مراجعه کنندگان به نمایشگاه کتاب تبریز با اشاره به اینکه میزان بن های خرید کتاب کم است، ادامه داد: به میزان 40 هزار تومان بن ارائه می شود که با این گرانی کتاب ها فقط می توان یک یا دو کتاب با آن خریداری کرد.
صالح نقی لو با اشاره به اینکه تخفیف 20 درصدی سال گذشته ناشران به 10 درصد کاهش پیدا کرده است، گفت: سال گذشته 20 درصد یارانه از طریق بن ها داده می شد و 20 درصد نیز از طریق ناشران که در مجموع می شد کتابی را با 40 درصد تخفیف خریداری کرد.
وی ادامه داد: ولی امسال در کل 30 درصد تخفیف داده می شود که سهم ناشران از آن 10 درصد است.
نمایشگاه دوازدهم تبریز نمایشگاهی برای پشت کنکوری ها است
یکی دیگر از بازدید کنندگان از نمایشگاه با انتقاد از حضور زیاد ناشران کتاب های کنکوری ابراز داشت: نمایشگاه دوازدهم تبریز نمایشگاهی برای پشت کنکوری ها است و تا چشم کار می کند کتاب های کنکور در اینجا عرضه می شود.
وی با انتقاد از قطعی برق در ساعت 13 ظهر روز پنج شنبه در نمایشگاه گفت: برای نمایشگاهی که عنوان بین المللی بودن را با خود یدک می کشد خوب نیست که برق ها قطع شود و برای یک ساعت مردم و مراجعه کنندگان از سالن های نمایشگاه خارج شوند.
نواقصات نمایشگاه دوازدهم برطرف می شود
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان شرقی نیز در حاشیه برگزاری نمایشگاه در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه نواقصات نمایشگاه دوازدهم برطرف می شود، گفت: نمایشگاه امسال رشد خوبی داشته است.
علی اکبر صفی پور با تاکید بر اینکه پیش بینی می شود استقبال یک میلیون نفری از نمایشگاه دوازدهم صورت گیرد، ادامه داد: نمایشگاه مهر امسال رشد خوبی در تعداد ناشران و کتاب های عرضه شده داشته است.
وی از عرضه 150 هزار عنوان کتاب در دوازدهمین نمایشگاه بین المللی کتاب تبریز خبر داد و اظهار داشت: نمایشگاه کتاب تبریز دومین نمایشگاه بزرگ کتاب در کشور است و 60 هزار عنوان کتاب خارجی در این نمایشگاه عرضه می شود.
صفی پور برگزاری نمایشگاه رسانه های دیجیتال در کنار نمایشگاه کتاب را یکی دیگر از نقاط مثبت نمایشگاه دوازدهم برشمرد و ابراز داشت: دومین نمایشگاه رسانههای دیجیتال همزمان با دوازدهمین نمایشگاه بین المللی کتاب تبریز در محل سالن سهند نمایشگاه بینالمللی با حضور 100 ناشر داخلی در حال برگزاری است.
8 میلیارد ریال بن خرید کتاب پاسخگوی نیاز علاقه مندان به کتاب در آذربایجان شرقی نیست
مدیر اجرایی دوازدهمین نمایشگاه بین المللی کتاب تبریز نیز گفت: 8 میلیارد ریال بن خرید کتاب پاسخگوی نیاز علاقه مندان به کتاب در آذربایجان شرقی نیست.
محمد محمدپور با اشاره به اینکه استقبال از نمایشگاه بسیار مطلوب بوده است، ادامه داد: بایستی سال آینده بن های ارائه شده در نمایشگاه به سه برابر افزایش یابد چراکه این مقدار بن جوابگو نیست.
وی با تاکید بر اینکه قیمت کتاب به نسبت دیگر کالاها بسیار کم است، افزود: فرهنگ کتابخوانی باید گسترش پیدا کند و در کنار آن همچنین به کاهش قیمت کتاب نیز توجه شود.
محمدپور با اشاره به اینکه نمایشگاه دوازدهم کتاب تبریز یک نمایشگاه کیفی است، گفت: برگزاری دومین نمایشگاه رسانههای دیجیتال همزمان با این نمایشگاه موجب شده تا مخاطبان فضای سایبری و الکترونیکی نیز در این فضای فرهنگی شهر حضور یابند و با آخرین تولیدات نشر الکترونیک آشنا شوند.
وی با تاکید بر اینکه قطعا حداقل یک میلیون نفر از نمایشگاه کتاب تبریز بازدید می کنند، افزود: نمایشگاه کتاب به حیات فکری و فرهنگی جامعه طراوت بخشیده است، امروز شاهدیم دانشجویان دانشگاه ها، طلاب حوزه های علمیه و دانش آموزان مدارس بدون اینکه رنج سفر به نمایشگاه تهران را داشته باشند، در تبریز خواسته های خود را می یابند.
محمدپور با بیان اینکه هنوز با نمایشگاه ایدهآل با توجه به جایگاه تاریخی و تمدن فرهنگی ایران و استان فاصله داریم، گفت: با این حال تلاش می کنیم تا فاصله ها کمتر شود، چراکه اعتقاد داریم هزینه در فرهنگ سرمایه برای آینده نظام، امنیت روانی و اجتماعی جامعه است.
البته با همه این اوصاف و رشدی که نمایشگاه امسال نسبت به سال گذشته داشته است نواقص و ایراداتی وجود داشت که امید است مسئولان و مدیران برگزاری نمایشگاه کتاب که به حق جایگاه خود را در استان آذربایجان شرقی و حتی استان های هم جوار پیدا کرده است نسبت به رفع آنها تلاش کنند.
........................................................
گزارش از محمدرضا علی اشرفی
نظر شما