به گزارش خبرنگار مهر، استان البرز از دیرباز از مناطق ییلاقی کشور به شمار می رفته و باغات و مناطق سرسبز و خوش آب و هوای آن مردم را برای گذارندن ساعاتی شاد به جای جای این استان می کشانده است.
بسیاری از این مناطق خوش آب و هوا در استان البرز دسترسی آسانی از راههای مواصلاتی بین شهری یا همان اتوبان ها و بزرگراه ها دارند و این امر موجب می شود بسیاری از مسافران برای سریعتر رسیدن به مقصد و دور ماندن از ترافیک های کلافه کننده سطح شهر، مسیرهای اتوبان را برای سفر کوتاه خود برگزینند.
منطقه خوش آب و هوایی که در این گزارش به آن پرداخته خواهد شد "خور" از توابع شهرستان ساوجبلاغ است که مسیر دسترسی آن از اتوبان کرج در محدوده پل کردان و نظرآباد است اما متاسفانه مسیر دسترسی به این نقطه از استان به عللی همیشه با حادثه مواجه بوده به طوری که در بررسی های انجام شده از سوی اورژانس استان این نقطه در لیست نقاط حادثه خیز البرز قرار گرفته است.
موقعیت جغرافیایی این منطقه در منتها الیه شمال غربی استان البرز و از روستاهای ساوجبلاغ با قدمت چند هزار ساله به شمار می رود و در مسیر اتوبان کرج - قزوین قرار گرفته است.
هر از چندگاهی که پیام های حوادث استان البرز بر روی تلفن های همراه خبرنگاران این حوزه ارسال می شود می توان نام منطقه خور را در لیست مناطق حادثه خیز دید، منطقه ای که متاسفانه تصادفات آن علاوه بر تعداد مجروحان بالا منجر به کشته شدن شهروندان نیز می شود.
30 حادثه طی شش ماه گذشته در "خور" رخ داده است
آرش رحمتی معاون مرکز اورژانس البرز در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه در استان البرز در برخی از نقاط شاهد تکرار حوادث جاده ای هستیم، گفت: سال گذشته در بررسی های انجام شده لیستی از نقاط پر حادثه استان تهیه شد که نام منطقه "خور" نیز در آن به چشم می خورد.
وی سرعت بالا، ناصافی جاده، پیچ نامناسب و ... را از عوامل ایجاد حادثه در این منطقه عنوان کرد و اظهار داشت: در 6 ماه گذشته 30 حادثه تصادف در منطقه خور رخ داده است که بر اثر آن 211 نفر مصدوم شده اند که متاسفانه این تعداد آمار مصدوم برای یک نقطه بسیار بالا و نگران کننده است.
معاون مرکز حوادث و فوریت های پزشکی استان البرز ادامه داد: سال گذشته در این منطقه خودروی پیکانی متوقف شد که سرنشینان آن حدود 12 نفر از افاغنه بودند و اگر این خودرو دچار حادثه می شد تعداد بسیاری مصدوم می شدند و متاسفانه مسائل ایمنی نیز رعایت نمی شود.
رحمتی با تاکید بر حادثه خیر بودن این نقطه از اتوبان، گقت: در جاده چالوس نیز نقاط حادثه خیزی وجود دارد اما آمار تصادفات و مصدومان آن با توجه به شرایط جاده ای کمتر از منطقه خور است.
وی از تشکیل جلسات مشترک با پلیس راهور خبر داد و تصریح کرد: در این جلسات حوادث این منطقه از جهات مختلف مورد بررسی قرار گرفت و تا کنون برای هشدار به رانندگان تعداد تابلوهای راهنمایی افزایش یافته است.
استاندارد ایجاد پایگاه های جاده ای تنها در محور کرج - چالوس
معاون مرکز حوادث و فوریت های پزشکی استان البرز همچنین در خصوص وضعیت پایگاه ها و آمبولانس های اورژانس در البرز به خبرنگار مهر گفت: بر اساس استاندارد کشوری به ازای هر 60 هزار نفر یک پایگاه اورژانس درون شهری باید فعال باشد که این آمار در استان البرز به دلیل جمعیت شناور آن به ازای هز 100 هزار نفر می باشد.
رحمتی استقرار یک پایگاه اورژانس به ازای هز 40 کیلومتر را نیز استاندارد احداث پایگاه های برون شهری عنوان و اعلام کرد: این استاندارد در راههای مواصلاتی البرز تنها در جاده چالوس عملیاتی شده است.
وی اظهار داشت: در استان البرز 27 پایگاه اورژانس شهری و 21 پایگاه اورژانس جاده ای و 51 آمبولانس فعال است اما برای امداد رسانی به تجهیزات بیشتری در استان البرز نیاز داریم.
برای اطلاع از علت تصادفات جاده ای در راه های مواصلاتی البرز به خصوص علت حوادث رانندگی در منطقه خود با سرهنگ رضا اکبری رئیس پلیس راهور استان البرز گفتگویی انجام دادیم که وی در این خصوص گفت: یکنواختی مسیر از علل مهم ایجاد تصادفات در راه های مواصلاتی البرز به خصوص در آزاد راه کرج – قزوین به عنوان آخرین محور برای رسیدن به پایتخت به شمار می رود.
82 درصد تصادفات در لاین جنوبی اتوبان رخ می دهد
وی با بیان اینکه 82 درصد تصادفات در لاین جنوبی اتوبان کرج در محدوده نظرآباد تا هشتگرد رخ می دهد که علت اصلی آن خستگی و خواب آلودگی رانندگان است، اعلام کردک رانندگان مسافت طولانی از استان های غربی کشور را به سمت کرج و تهران طی می کنند و به امید اینکه در ساعاتی کوتاه به پایتخت خواهند رسید با خستگی ادامه راه می دهند که این امر موجب بروز تصادفات می شود.
سرهنگ اکبری افزود: تحقیقات نشان داده است تلفات انسانی ناشی از خستگی و خواب آلودگی سه برابر علل دیگر در تصادفات و تلفات ناشی از آن نقش دارد.
رئیس پلیس راهور استان البرز عدم وجود استراحتگاه ها در اتوبان را یک از عوامل مهم در خستگی رانندگان عنوان کرد و اظهار داشت: استراحتگاه ها محل مناسبی برای تغییر شیفت کاری رانندگان و همچنین استراحت آنها می تواند باشد که متاسفانه در این محور تعداد آن اندک است.
وی عدم ظرفیت تردد بیش از استاندارد تعداد خودروها در محورهای مواصلاتی البرز را یکی دیگر از عوامل ایجاد تصادفات عنوان کرد و گفت: میانگین تردد در آزاد راه های کرج در تابستان جاری 165 هزار تردد بوده است که این آمار نشان از حساسیت ویژه این محور مواصلاتی است.
نیازمند آشکار سازی و نصب تابلوهای هشدار در منطقه خور هستیم
سرهنگ اکبری در خصوص منطقه خور نیز اظهار داشت: این منطقه از علائم راهنمایی مناسبی برخوردار است اما نیازمند آشکار سازی و نصب تابلوهای هشدار و همچنین ایجاد استراحتگاه ها و پارکهایی همراه با امکانات رفاهی مناسب در این منطقه برای کاهش تصادفات هستیم.
رئیس پلیس راهور استان البرز ادامه داد: نصب تابلوها و چراغ های چشمک زن در این تقاطع می تواند به کاهش تصادفات کمک کند.
وی در پایان تاکید کرد: برای ایجاد استراحتگاه ها در مسیر نیازمند ورود سرمایه گذار هستیم و امید می رود این امر برای کاهش تصادفات، تلفات و خسارات ناشی از آن از سوی سرمایه گذاران هرچه سریعتر رخ دهد.
"خور" منطقه ای گردشگری است که اغلب مسافران برای تفریح به این محل عازم می شوند امید می رود با تدابیر مسئولان در حوزه های مختلف از جمله افزایش تعداد تابلوهای هشدار و همچنین ترغیب سرمایه گذاران برای احداث استراحتگاه ها در مسیر شاهد کاهش حوادث در این منطقه باشیم.
..................
عاطفه بیات
نظر شما