گروه دفاع مقدس خبرگزاري "مهر" : معضلات و مشكلات ايثارگران حرف تازهاي نيست . مسئلهاي است كه بارها و بارها درباره آن شنيده ايم و خوانده ايم . ولي ظاهرا گوشهايي كه بشنوند و مديراني كه اگر شنيدند ، عمل كنند ، يافت نميشود . اخبار ، گزارشات و مقالات مختلفي پيرامون اين موضوع ، در گوشه و كنار و رسانههاي مختلف تا كنون منتشر شده است . خبرگزاري مهر در كنار سلسله گزارشهاي مربوط به وضعيت اسفبار ايثارگران ، در مجموعه اخباري تحت عنوان « معضلات و مشكلات ايثارگران در آيينه رسانهها » اقدام به انتشار مطالبي كرده است كه تا كنون بصورت جسته و گريخته و گاه مقطعي در رسانههاي مختلف مطرح شده وليكن همچنان بيپاسخ مانده است . يا بهتر است بگوييم هنوز معضل مانده است . چرا كه كم نيستند مطالبي كه هميشه از سوي روابط عموميها پاسخ گرفتهاند ، اگر نگوييم توجيه شده اند . به هر حال كنار هم قرار گرفتن و تمركز مطالبي كه طي ماهها بصورت پراكنده در مورد يك موضوع خاص منتشر شدهاند ممكن است بر تأثيرگذاري آنها بيافزايد.
ششم مهرماه تعدادي از نمايندگان مجلس بازديدي داشتند از آسايشگاه جانبازان ثارالله كه گزارش آن در رسانههاي مختلف با نگاههاي متفاوت منتشر شد . گزارشهايي كه هريك بخشي را پررنگ و بخش ديگري را كمرنگ ديده بودند . ولي وجه اشتراك همه آنها گلايههاي دردمندانه جانبازاني بود كه از مشكلات خود سخن گفته بودند . اينك در ادامه مجموعه اخبار «معضلات و مشكلات ايثارگران در آيينه رسانهها» گزارش خبرگزاري فارس از اين ديدار منتشر ميشود :
چهار تن از نمايندگان مجلس شوراي اسلامي با حضور در مركز توانبخشي ثارالله از جانبازان قطع نخاع جنگ تحميلي عيادت و با آنها گفتگو كردند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري فارس اين مراسم بعد از ظهر امروز چهارشنبه در حالي برگزار شد كه در حين ورود لاله افتخاري و الياس نادران نمايندگان مردم تهران به اين مركز يكي از جانبازان با نزديك شدن به اين دو نماينده اظهار داشت: من امروز با شما نمايندگان حرف دارم. صرفهنظر از گزارشي كه مسئولان بنياد كه معتقدم واقعي نيست، به شما خواهند داد، من و ديگر عزيزان جانباز نيز گزارشي از واقعيات مربوط به زندگي و نگهداري جانبازان به شما ارائه خواهيم كرد. به شرطي كه بتوانيد مسئولان بنياد را از اتاق بيرون كنيد.
در اين بين محسن يحيوي نماينده بروجرد و علي رياض نماينده تهران نيز به جمع نمايندگان پيوستند و نمايندگان، جانبازان و مسئولان مركز توانبخشي ثارالله وارد سالن اجتماعات اين مركز شدند.
خانهام را فروختم تا خرج درمانم را بدهم
در شروع جلسه يك جانباز ويلچرنشين خطاب به نمايندگان گفت: جانبازان چيزي نميخواهند، تنها درخواست جانبازان حداقل امكانات درماني است. مسئولان اين مركز به شما جواب دهند كه چرا من خانهام را فروختم و خرج سفر درماني كردم. من چندي پيش با پول خانهام براي مداوا به لندن رفتم، در هواپيما با چند آمريكايي آشنا شدم و از زندگيام برايشان گفتم. بعد از چند وقت كه به ايران آمدم نامهاي از جانب آنها دريافت كردم كه نوشته بودند با بيان زندگينامه من بين شهروندان امريكايي از آنان براي مداواي من پول جمعآوري كردهاند. اين تحفهاي است كه من براي شما مسئولان جمهوري اسلامي ميتوانستم ارائه كنم. شما نمايندگان،سرور ما هستيد در صورتي كه به وظايف خود در سوگندنامهتان در قبال جمهوري اسلامي انجام دهيد.
در ادامه مراسم با استقرار نظم نسبي در جلسه الياس نادران در سخناني اظهار داشت: ما مواجه با مجموعه بسيار بزرگي از عزيزان ايثارگر هستيم كه هنوز نتوانستهايم امكانات معيشتيشان را فراهم كنيم. در خصوص لايحه جامع خدمترساني به ايثارگران تلاش بسياري شده كه به صورت هدفمند و قانوني به مشكلات جانبازان رسيدگي شود.معتقديم فعاليتهاي زيادي روي زمين مانده كه در لايحه ذكر نشده است و لايحه نيازمند بازنگري است.
تكميل لايحه جامع خدمترساني به ايثارگران نياز به بررسي جانبازان دارد
نادران افزود: شايد حق اين بود كه خود آقاي دهقان به عنوان مسئول بنياد شهيد و امور ايثارگران و همكارانشان كه متولي اصلي رسيدگي به امور جانبازان هستند، حضور ميداشتند. در هر صورت اگر عزيزان جانباز مشكل يا انتقادي در مورد عملكرد بنياد دارند من شخصاً قول ميدهم مسئله را پيگيري كنم. البته ممكن است شرايط به نحوي باشد كه دست اين عزيزان در رسيدگي به امور جانبازان در مواردي بسته باشد،ولي اين دليل نميشود كه سوءمديريتها را به واسطه اين مسئله ناديده بگيريم.
جعفرپور مدير عامل موسسه توانبخشي و بازتواني بنياد شهيد و امور ايثارگران پيام عذرخواهي دهقان را به خاطر عدم حضور در اين جلسه اعلام كرد و افزود:در حال حاضر دوهزار جانباز قطع نخاع در كل كشور وجود دارد و 250 نفر از مراكز توانبخشي موجود در بنياد به صورت مستقر از امكانات استفاده ميكنند و 4مراكز توانبخشي در حال خدمترساني به جانبازان در تهران وجود دارد. مركز توانبخشي ثارالله نيز در خدمت 26 نفر به صورت ثابت ميباشد و تعدادي از عزيزان جانباز نيز به صورت موقتي براي درمان به اين مركز مراجعه ميكنند. آنچه به نظر من در مورد 2 هزار نفر جانباز قطع نخاعي مطرح است اين است كه هنوز جايگاهي كه بايد به اين عزيزان سرويس دهد مشخص نشده است. آقاي دهقان در اين چند وقت اخير درصدد بوده است جايگاه واقعي مراكز توانبخشي را مشخص كند.
تعريفي از مراكز توانبخشي وجود ندارد
جعفرپور افزود: بحث مراكز توانبخشي نه در مجموعه بنياد و نه در مجموعه بهداشت تعريف شده است و براي همين براي تخصيص بودجه مشكلات زيادي گريبانگير اين مراكز است.
بعد از سخنان جعفرپور سيد علي رياض نماينده تهران با اشاره به لايحه جامع خدمت رساني به ايثارگران خطاب به جانبازان تاكيد كرد: من متن اين لايحه را تقديم شما ميكنم تا بدين وسيله بتوانيم از نظرات شما به طور عيني استفاده كنيم. زيرا معتقديم جانبازان بهترين كارشناسان در مورد مسائل مربوط به خودشان هستند.
رياض افزود: اين لايحه سعي داشته همه چيز را در مورد خدمترساني به جانبازان پيشبيني كند ولي بينقص هم نيست و معتقديم با بررسي توسط جانبازان به يك جمعبندي واقعي و كارآمد در مورد لايحه بدست خواهد آمد.
140ميليارد تومان بودجه بنياد شهيد با سوء مديريت هدر ميرود
علي محمدي يكي از جانبازات قطع نخاع از گردن، خطاب به نمايندگان اظهار داشت: من ميخواهم صحبت خود را با حديث منسوب به پيامبر "الملك يبقي مع الفكر و لايبقي مع الظلم" آغاز كنم. صرفهنظر از بهرهبرداري سياسي كه از اين حديث شده من خواستم مطالبم را معطوف به اين حديث بيان كنم.
وي افزود: در رابطه با مشكلات جانبازان يك مشكل دراز مدت و استراتژيك و يك مشكلكوتاه مدت وجود دارد. ممكن است عزيزان مسئول يك كمك كوتاه مدت به جانبازان كنند كه بيشتر شبيه پولي است كه به فقير داده ميشود. مشكلات زندگي جانبازان بايستي از پايه حل شود. اگر ميخواهيد لايحهاي بگذرانيد كه حقوق جانباز از 100 به 150 هزار تومان برسد كار خوبي است ولي مشكلي از زندگي جانبازان حل نميشود. به قول مقام معظم رهبري شهدا رفتند و به لقاءالله پيوستند اسرا نيز آزاد شدند. اين وسط جانبازان براي جامعه ماندند و درد براي جانبازان ماند. كارهايي به صورت كوتاهمدت در اين زمينه شده ولي تغيير اساسي صورت نگرفته است، بودجه 140 ميليارد توماني براي بنياد شهيد و امور ايثارگران در نظر گرفته شده ولي همه ناراضي هستند و اين دليل دارد و دليل آن نبود مديريت است.
محمدي افزود: فلسفه وجودي آسايشگاهها براي هيچكس مشخص نيست. هيچكدام از اين آسايشگاهها براي كاربري رسيدگي به جانبازان ساخته نشده است. همين مركز توانبخشي ثارالله خانه شخصي بوده كه در اختيار اين مركز قرار گرفته است. يك اتاق كوچك تحمل 4جانباز را ندارد. نمونه عيني اين مسئله اين است كه جانباز قطع نخاعي كنترل ادرار خود را ندارد. جانباز بايد در يك اتاق اجابت مزاج كند، آيا ميتواند در حالت رواني خوبي اين كار را بين بقيه انجام دهد. آيا يك انسان عادي ميتواند چنين كاري را بين بقيه مردم انجام دهد. مردم ما را ميبينند و ميگويند مگر شما جانباز نيستيد؟ مگر به شما نميرسند؟به ما ميگويند حتماً به شما پول خوبي دادهاند كه صدايتان براي اعتراض بلند نميشود.
محمدي افزود: به بركت وجود آقاي احمدي نژاد در شهرداري تهران طي بازديدي كه از اين مركز داشت تغييراتي در مركز توانبخشي ثارالله انجام شد ولي هيچ تغييري از جانب بنياد در اينجا صورت نگرفته است. جانبازان قطع نخاع ما به واسطه عدم رسيدگي بنياد دچار ضايعاتي شدهاند. در مورد اين طرحي كه هر جانبازي ميتواند به هر بيمارستاني كه خواست مراجعه كند، آقايان بدانند فقط بيمارستانهاي درجه 3 پذيراي جانبازان هستند. جانباز همه هستي خود را در عرض يك ثانيه داد و بازگشت و از همه مواهب طبيعي و دنيوي محروم شد. حق جانباز اين نيست كه از حداقل امكانات محروم باشد. يكي از دوستان جانبازمان به بيمارستان مراجعه كرد و گفت من به عمل جراحي احتياج دارم ولي براي اين عمل يك ميليوني فقط 200 هزار تومان دارم. پزشك هم به او گفته بود من هم به اندازه 200 هزار تومان تو را عمل ميكنم.
محمدي خاطرنشان كرد: اول حزن و اندوه جانبازان زماني است كه مجبورند به بيمارستان بروند. ميدانم با آمدن شما هيچ تغييري صورت نخواهد گرفت،ولي اشكالي ندارد.ما درد خود را ميگوئيم به اميد اينكه شايد در سالهاي دور شاهد حل اين مشكلات باشيم به شرطي كه تا آن موقع زنده باشيم.
ما را از مصاحبه هم باز ميدارند
كيوان رهبران از ديگر جانبازان قطع نخاع بيان داشت: ما امروز ساعت 12 ظهر متوجه شديم كه قرار است شما به اين جا بياييد و من ميدانم چرا چنين چيزي صورت گرفته است. چون مسئولان اين مركز نميخواستند بچههاي جانباز دور هم جمع شوند و واقعيت امر را گزارش دهند. امام فرمايشي دارند كه ميگويند "اگر مسئولي نميتواند از پس مسئوليتي كه دارد بربيايد و اگر فكر ميكند براي اين مسئوليت بهترين شخص نيست، بايد كنار برود" من از مسئول اين مركز توانبخشي اين سؤال را دارم كه چرا بدون هماهنگي ايشان نميشود با خبرنگاران مصاحبه كرد. به من گفتند پشت در مركز مصاحبه كنيد و داخل آسايشگاه در ميان بچهها صحبت نكنيد.
رهبران افزود: خيليها آمدند و قولهايي دادند و رفتند و تغيير خاصي هم اتفاق نيفتاد. اگر واقعاً نميخواهيد اين مسئله را پيگيري كنيد بگوئيد تا ما هم دل نبنديم و توقعي برايمان ايجاد نشود.
رهبران ابراز تاسف كرد و گفت: جالب است كه مسئولان مدام از آبروي مقام معظم رهبري هم خرج ميكنند. مردمي كه به ملاقات ما ميآيند ميگويند كمتر از يك ميليون و دويست هزار تومان به جانبازان نميدهند باز شما اعتراض ميكنيد.
وي خطاب به نمايندگان مجلس گفت: شما سراغ جانبازان اعصاب و روان برويد كه همسرانشان براي اينكه كمي پول بدست بياورند رخت ميشويند. جواني كه ميخواهد بيايد از ما ايثار و شهادت ياد بگيرد،جانباز با اين روحيه خراب چطور ميتواند روح ايثار را منتقل كند. اگر شما 4نفر اين كار را به طور جدي ادامه داديد،خدا شما را عزيز بدارد و اگر نداديد خدا از شما نگذرد.
بيرون گود نبوديم
لاله افتخاري نماينده تهران كه به عنوان همسر و فرزند شهيد در ميان جانبازان صحبت ميكرد، اظهار داشت:سخنم را با آيه " مجاهدان راه خدا رهبران بهشت هستند" شروع ميكنم. ما معتقديم بنياد زحماتي كشيده است،ولي نقايص بسيار است. جانبازان با نيت الهي و براي خدا و با او معامله كردند. اين عزيزان امانتي را به خدا تحويل دادهاند كه خدا خود آن را برگزيد. اگر خانواده شهدا عزيزي را از دست دادند اين را ميدانند كه امانتي را كه خدا به آنان داده بود را به خدا تقديم كردهاند. ولي نكته مهم اين است كه ما به عنوان مسئولان اين نظام بايد همه دست به دست هم دهيم كه مشكلات اين عزيزان را حل كنيم.
در پايان جلسه جانبازان خواستههاي خود را به صورت كتبي به نمايندگان ارائه كردند و نمايندگان نيز براي ادامه بررسي وضعيت جانبازان مركز توانبخشي ثارالله به اتاقهاي اين مركز سر زدند.
جانبازان به عنوان يكي از اقشار محروم جامعه نيازمند توجه مردم و مسئولان هستند
در طول مسير بازگشت خبرنگار ما از اين مراسم يك مسافركش با ديدن سربرگ خبرگزاري خطاب به خبرنگار فارس گفت: "آقاي خبرنگار بنويسيد به جانبازان رسيدگي نميكنند."
وي در صحبتهاي خود به جانباز شدنش در طول جنگ تحميلي اشاره كرد و يادآور شد: اكثر جانبازان 35 درصد به بالا بيشتر از 40 سال سن دارند. اين عزيزان با ورود به سنين بالا تازه شاهد بروز ضايعات حاصل از معلوليتشان هستند. من خودم از سه ناحيه مجروح شدهام و همين هفته پيش در بيمارستان ساسان بستري بودم و الان هم براي گذران زندگي در حال مسافركشي هستم.
من قطرهاي از درياي جانبازان هستم. جانبازاني با درصدهاي بالا را ميشناسم كه واقعاً از حداقل امكانات محروم هستند. وضع جانبازان اعصاب و روان و خانوادههايشان زجرآور است. كارمندي كه به عنوان جانباز در بنياد مستضعفان و جانبازان مشغول رسيدگي به امور جانبازان بوده و در واقع هيچ بازده كاري نداشته است ماهي 500 هزار تومان حقوق ميگيرد در حالي كه حداكثر حقوق يك جانباز قطع نخاع70درصد 150 تا 200 هزار تومان است.
نظر شما