حسین وثوقی در گفتگو با خبرنگار مهر تصریح کرد: هم اجاره بهای حضور، هم تبلیغ و هم حمل و نقل در این بازار با قیمت های بالا است و عملا از عهده بسیاری از تجار خارج است.
وی با اذعان به اینکه هیچ تاجری در اردبیل به این حد سرمایه هنگفت ندارد که به سادگی در این بازار حضور یابد، اضافه کرد: برنامه ریزی های استان جهت استفاده از این بازار باید به این موضوع توجه داشته باشد.
به گفته وثوقی مانع دیگر حضور در بازار روسیه انحصاری بودن این بازار است که اجازه نخواهد داد مثلا یک بازرگان اردبیلی محصولش را بردارد ببرد در این بازار بفروشد.
دبیر اتاق بازرگانی استان تاکید کرد: در این خصوص اردبیل چاره ای جز همکاری با شرکت های بزرگ ندارد و به غیر این حتی تاجر اردبیلی نمی تواند در بازار حضور یابد.
وی شاخصه مهم دیگر بازار این کشور را استانداردهای بالا عنوان کرد و گفت: ما هنوز استعدادهای مورد تبع این بازار را نداریم و بر همین اساس کالای ما فعلا پسند بازار روس نیست.
وثوقی تعرفه بالای کالاهای وارداتی از گمرک روسیه را مورد دیگر عنوان کرد و افزود: در مقابل این موانع چون درجه ریسک پذیری تجار اردبیلی بالا است این بازار جاذبه دارد.
دبیر اتاق بازرگانی استان بخشی از سیاست های این نهاد اجرایی را شناسایی بازارهای هدف عنوان کرد و بیان داشت: در همین راستا هیئت تجاری در ماه جاری به آستاراخان روسیه اعزام می شود.
وی در عین حال تاکید کرد: با توجه به تحریم های اخیر روسیه خود این کشور درخواست همکاری و توسعه تبادلات تجاری را داده است که در واقع یک نقطه قوت محسوب می شود.
وی تاکید دارد که با سختی های ورود به بازار روسیه بازار سنتی آذربایجان و بازار عراق برای ما همچنان مزیت دارد.
به گفته وثوقی حتی با وجود مشکلات امنیتی در کشور عراق به دلیل ریسک پذیری تجار ایرانی این بازار هنوز جاذبه دارد.
دبیر اتاق بازرگانی استان در خصوص همخوانی اعزام هیئت ها با طرح صنعت و معدن مبنی بر شناسایی بازارهای هدف صادراتی اضافه کرد: در واقع در اعزام هیئت ها با این دستگاه مشارکت داریم.
وی افزود: 70 درصد از این برنامه در اعزام هیئت ها پوشش داده شده و از نظرات این دستگاه اجرایی استفاده می شود.
نظر شما