به گزارش خبرنگار مهر، پدافند غیرعامل به معنای کاهش آسیبپذیری در هنگام بحران، بدون استفاده از اقدامات نظامی و تنهابا بهرهگیری از فعالیتهای غیرنظامی، فنی و مدیریتی است.
هفته جاری سرلشکر فیروزآبادی، فرمانده کل نیروهای مسلح در بخشنامهای به کلیه دستگاههای اجرایی و نیروهای نظامی و انتظامی سیاستها و سرفصلهای برنامههای هفته پدافند غیر عامل را اعلام کرده است. در همین راستا هم جلسهای با حضور نمایندگان دستگاهها و به ریاست معاون سیاسی امنیتی استاندار قم پیش از ظهر سه شنبه در تالار امام رضا(ع) برگزار شد تا این برنامهها مرور شود.
مهدی متقیان، مدیرکل پدافند غیر عامل استان قم با اشاره به اینکه روز هشتم آبان هر سال به عنوان روز پدافند غیر عامل نامگذاری شده ابراز داشت: هر سال بر این اساس برنامههایی در این هفته برای آمادهسازی نرمافزاری و سختافزاری کشور در مقابل تهدیدات احتمالی پیگیری میشود.
وی همچنین از امضای تفاهمنامههایی با دانشگاه مالک اشتر و دانشگاه امام حسین(ع) در ارتباط با راهاندازی رشته پدافند غیر عامل در دانشگاههای قم گفت.
وی ادامه داد: هفته پدافند غیر عامل پس از هفتههای دفاع مقدس و نیروی انتظامی برگزار میشد و از لحاظ معنایی هم در دنباله این دو هفته قرار دارد. پس از صحبتهای متقیان، نمایندگان دستگاههای مختلف برنامههای خود در این هفته را بازگو کردند.
نیروی انتظامی استان قم در این رابطه برنامههایی از سوم تا نهم آبانماه با 27 محور و 6 سرفصل خواهد داشت که برگزاری دوره عمومی کارکنان فرماندهی، کارگاه آموزشی، نشست تخصصی، کارگاه پدافند زیستی، تمرین قطع برق و شبکه آبرسانی شهری در مراکز نیروی انتظامی، تمرین قطع ارتباط با سیم و بی سیم، تمرین طبخ غذا در شرایط اضطراری، توزیع بروشور پدافندی و مدیریت بحران در میان مردم، سخنرانی در مدارس استان، برگزاری کارگاه پدافند سایبری و تمرین پدافند در برابر نفوذ و حک سایتهای فرماندهی نیروی انتظامی استان قم و... از جمله این برنامهها است.
ادارهکل آموزش و پرورش استان قم هم بیشتر با رویکرد اطلاعرسانی و فرهنگسازی برنامههای خود را چینش کرده است که آموزش شورای معاونین و کارشناسان امنیت و آی تی مدارس، آموزش اولیای دانشآموزان برای شناسایی و پیشگیری از آسیبها، آسیبشناسی فضاهای اداری در آموزش و پرورش و آموزش دانشآموزان از جمله این برنامهها است که توسط حمیدرضا دژاگام مطرح شد.
وابستگی به مصرف گاز نگرانکننده است
صالحی پرور، رئیس پدافند غیر عامل شرکت گاز استان قم، مدیر دیگری بود که برنامههای دستگاهش را تشریح کرد.
وی با اشاره به حساسیتی که صنعت گاز در کشور دارد و آسیبپذیری آن عنوان داشت: خرید دو دستگاه کانکس برای مدیریت بحران یکی از برنامههایی است که در شرکت گاز برای این منظور انجام شده است. برگزاری مانورها به صورت مستمر و آموزش کارکنان از دیگر مسائلی است که پیگیری میکنیم.
وی با اشاره به اینکه وابستگی مصرف به گاز یکی از نگرانیها در زمینه پدافند غیر عامل است ابراز داشت: به عنوان مثال نانواییها و بسیاری از کسبه آمادگی استفاده از سوخت دوم را ندارند که این میتواند خطرساز باشد.
دبیر قرارگاه سایبری استانداری قم هم پایش فضای سایبری استان قم با همکاری ادارهکل ارتباطات و مجموعهای از دستگاهها ذیربط را از جمله اقدامات این هفته برشمرد. همچنین برگزاری مانور و بازدید از مراکز حیاتی استان از منظر سایبری دیگر اقداماتی است که در این هفته انجام خواهد شد.
محمودعلی رکنی، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان به اجرای دو مانور در حوزه پدافند غیر عامل زیستی اشاره کرد. یکی از این مانورها در ارتباط با مسئله حیات وحش و ورود دام آلوده است. مانور دیگر هم در بخش استانی در حوزه ریزگردها است که آذرماه اجرا میشود.
غیر از حفاظت محیط زیست، نهادهایی مانند جهاد کشاورزی وراه وشهرسازی هم برگزاری مانورهای دورمیزی را از مهمترین اقدامات خود شمردند.
مهدی نظرزاده معاون بهرهبرداری آب و فاضلاب استان قم هم با اشاره به اینکه این اداره اقدامات در حوزه پدافند غیر عامل را از سه سال پیش آغاز کرده گفت: اقدامات عملیاتی بیشتر مد نظر ما است. مطالعه بحرانهای کیفی در زمینه آب یکی از اقداماتی بود که وی به آن اشاره کرد.
مانور قطع برق در چند مرکز از جمله بیمارستان، استانداری، مخابرات و صدا و سیما اقدامی است که شرکت توزیع برق برای هفته پدافند غیر عامل در نظر گرفته است.
مدیریت اطفای حریق در روستاها
مانور دور میزی و برگزاری جلسات آموزشی که از پای ثابت برنامههای دستگاهها بود، در ادارهکل منابع طبیعی هم پیگیری میشود.
احمد عفتان، مدیرکل منابع طبیعی همچنین بااشاره به لزوم وجود یک نگاه کلان برای شهر قم در این حوزه ابراز داشت: در مواقع بروز بحران ازدحام جمعیت برای رفتن به بوستانها زیاد خواهد شد که تنوع بوستانها میتواند این مشکل را برطرف کند. بوستان ثامنالائمه(ع) هم در این راستا راهاندازی شده است.
مدیریت اطفای حریق در مناطق روستایی موضوع دیگری بود که عفتان به آن اشاره کرد.
وی گفت: امسال حجم آتشسوزی نسبت به سال قبل 97 درصد است که اگر روستاها در زمینه تجهیزات تقویت شوند، این عدد بهتر خواهد شد. نیاز به ایمن سازی مرکز اسناد ادارهکل منابع طبیعی موضوع دیگری بود که عفتان به آن اشاره کرد.
احمد حاج حسینی، مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان قم هم دراین جلسه با اشاره به مسائل مربوط به مدیریت بحران و پدافند غیر عامل گفت:در ارتباط با مباحث تامین آب، شرایطی که الان داریم هر لحظه و ساعتش بحران است.
وی ادامه داد: تا یک ماه پیش 80 درصد آب استان از لرستان تامین میشد و شرایط خاص بهرهبرداری کار را مشکل کرده بود.
وی با اشاره به اهمیت مسئله کاهش آسیبپذیری در مقوله آب ادامه داد: عمده رویکرد این است که منابع جایگزینی را داشته باشیم در این راستا هم یک سیستم پمپاژ برای استفاده از ته مانده مخزن سد 15 خرداد تدارک دیده شده که برای این هفته وارد مدار میشود.
حاج حسینی با اشاره به ویژگیهای طرح انتقال آب از سرشاخههای دز به قم گفت: این طرح با توجه به طول 400 کیلومتری آسیبپذیری خاصی دارد.
آسیبپذیری طرح انتقال آب از سرشاخههای دز
وی با اشاره به تعجیل در بهرهبرداری از این طرح به خاطر نیاز شهر قم افزود: در این سه سال که بهرهبرداری انجام شده نقاط آسیب پذیر مشخص شده است. این طرح در شرایطی است که برای تعمیرات جزئی به مشکل مواجه میشویم. برای کم کردن این حساسیتها یک سری تجهیزات نیاز داریم که با توجه به مشکلات اعتباری موجود در سطح وزارتخانه برای خرید آن نیاز به کمک استان داریم.
حمید مهدیپور، مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات استان قم هم با اشاره به برنامههای این اداره در هفته پدافند غیر عامل گفت: علاوه بر هماهنگی و پیگیریهایی که در حوزه همکاری با استانداری است، وزارت ارتباطات اقدام به برقراری مسیرهای موازی با فیبر نوری کرده است. در مسیر قم تهران هم چهار مسیر اضافه شده است تا پایداری شبکه بالا برود.
مانور بیماریهای دام اقدامی بود که مدیرکل دامپزشکی به آن اشاره کرد. مهدی رفیعی همچنین به یک طرح تحقیقاتی درباره خوراک دام و شیر در حوزه پدافند غیر عامل اشاره کرد و همینطور برگزاری یک سمینار ملی در رابطه به بیماریهای دام و طیور برای این هفته.
مشکل مالی در وارد کردن سوخت دوم به نانواییها
امیر محمدیچهر معاون بازرگانی داخلی سازمان صنعت، معدن و تجارت هم به برگزاری جلسات در حوزه پدافند غیر عامل با با انجمنهای صنعتی و هماهنگی با کارخانهجات استان در این زمینه اشاره کرد.
همچنین وی از طرح دو سوخته کردن 10 درصد نانواییهای شهر خبر داد که نیاز به 5 تا 10 میلیون تومان به ازای هر نانوایی دارد.
گلفشان، مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان قم هم از تدوین سند پدافند غیر عامل در این دستگاه گفت و همچنین از برگزاری همایش ها و مانورهایی در این رابطه.
وی با اشاره به اینکه ساخت انبار زیرزمینی یکی از مهمترین مسائل است. موظف هستیم برای 10 درصد جمعیت استان آذوقه و امکان اسکان در زیر زمین داشته باشیم. آشیانه دائمی بالگرد امدادی هم برای مواقع بحران در حال ساخت است.
معاون سیاسی امنیتی استاندار قم در انتهای این مراسم با اشاره به وفور برنامهها و مانورهای دور میزی در میان اقدامات ارائه شده گفت: بهتر است آقایان از دور میز بیرون بیایند و خطرات را به صورت جدیتر ببینند.
به عقیده وی مسئله پدافند غیر عامل نیاز به اقدامات ریشهای و عملیاتی دارد نه حرف و تعارف.
نظر شما