۲۷ مهر ۱۳۹۳، ۱۰:۴۳

معرفی کتاب،

«برنامه‌ریزی مدیریت استراتژیک فرهنگی شهر»

«برنامه‌ریزی مدیریت استراتژیک فرهنگی شهر»

کتاب«برنامه‎ریزی مدیریت استراتژیک فرهنگی شهر» با عنوان فرعی ماتریس فرهنگی شهر تهران نوشته ابراهیم حاجیانی، از سوی انتشارات تیسا منتشر شده است.

به گزارش خبرنگار مهر، نظر به پیچیدگی و دشواری های موجود در برخورد با مشکلات فرهنگی و اجتماعی جوامع و به ویژه اجتماعات شهری، کیفیت مدیریت فرهنگی و اجتماعی کلان شهرها در دنیای کنونی اهمیت فراوانی پیدا کرده است. افزون بر این، فراوانی و گوناگونی سازمانها، نهادها  و دستگاه های رسمی و غیر رسمی در حوزه مدیریت فرهنگی- اجتماعی موجب بروز ناهماهنگی، موازی‏‎کاری و تداخل شده که خود سبب هدر رفت منابع ملی و عمومی می شود؛ از این‎رو نیاز به سازوکارها، رویکردها و تمهیداتی است تا بتوان بر این پراکندگیها و عدم انسجام نهادها فائق آمد.

تجربه مدیریت  و برنامه ریزی فرهنگی در سطح کلان و ملی نشان می دهد تدابیر اتخاذ شده ناکافی بوده و نتوانسته پاسخگوی مسائل موجود باشد. بدین منظور و با هدف کاهش مشکلات نهادی در برنامه‎‏ریزی  و مدیریت فرهنگی، مفهوم یا رویکرد«ماتریس» مطرح شده است. در این کتاب تلاش شده تا جایگاه  این رویکرد در مدیریت فرهنگی مورد بررسی قرار گرفته و مکانیسم‎ها و روشهای پیاده سازی این رویکرد معرفی شود. در اینجا ماتریس فرهنگی و اجتماعی سازو کاری برای ایجاد هماهنگی و انسجام پایدار بین دستگاهها و نهادها متولی امور فرهنگی در سطح ملی و نیز کلان شهرها در نظر گرفته شده که از طریق آن می توان روابط بین نهادی را سامان‎دهی کرد و ارتقا داد.

در این چارچوب باید گفت ماتریس فرهنگی نوعی نظام تقسیم کار در سطح میانی( مابین سطح ملی با محلی و نیز بخشی) برای هماهنگ‎سازی، اجماع سازی و یکپارچه ‎سازی فعالیت‎های فرهنگی دستگاه ها و نهادهای فرهنگی و غیر فرهنگی موجود در درون مدیریت شهری و خارج از آن است که تا حدود زیادی از تفرقه، پراکندگی، موازی کاری و ناهمسازی دستگاه‎ها می کاهد و در عوض موجب ارتقا و تعمیق همکاری‎های بین سازمانی، استفاده حداکثری از ظرفیت‎های بلا استفاده و هدف‎گرایی( با هدف محوری) در بخش فرهنگ( به طور مشخص فرهنگ شهری) می شود.

نگارنده در این اثر تلاش کرده است مبانی و رویکردهای این نگاه و مفهوم ماتریس فرهنگی، ابعاد و الزامات و نحوه انجام و پیاده سازی آن را مورد بررسی قرا دهد. مبنای اساسی و حاکم بر این مطالعه نیز علاوه بر رویکرد جدید مدیریت شهری در خصوص ماتریس فرهنگی ، رسیدگی و تحلیل یک مسئله ملی( در سطح ملی) است. زیرا چنانکه ذکر آن رفت، موضوع هماهنگی‎های بین بخشی و جلوگیری از پراکنده کاری و اتلاف منابع و نیز عدم کارایی نسبی اقدامات انجام شده، معضلی کلان در بخش فرهنگ کشور به شمار می آید. لذا برای بررسی و تحلیل موضوع سعی شده است ابعاد و جهات مختلف موضوع، اعم از تجارب ملی سه دهه گذشته، تجارب جهانی، نظریه ها و رویکردهای موجود در علوم اجتماعی، مدیریت و مطالعات استراتژیک، اقدامات و تدابیر اتخاذ شده در سطح نهادهای فرهنگی حاکمیتی و نیز تلقی، برداشت و تجارب کارشناسان و مدیران ارشد شهرداری تهران هم‎زمان  مورد توجه قرار گیرد. تصور نویسنده آن است که در کشور ما بی‎سابقه نبوده و به دلیل اهمیت آن به طور ضمنی و تلویحی مد نظر نهادهای سیاست‎گذار بوده است. اما جزئیات و دقایق این رویکرد  مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار نگرفته است . به عبارتی نحوه کم و کیف ایجاد تعاملات بین دستگاهی (در بخش فرهنگ) از منظر مدیریت و برنامه‎ریزی استراتژیک فرهنگ شهری مورد توجه بوده است.

مفهوم فرهنگ و نظریه های آن، برنامه ریزی و سیاست فرهنگی، مسائل و جایگاه فرهنگ در اداره امور شهری، ماتریس فرهنگی، جایگاه ماتریس در ادبیات  مدیریت و مبانی نظری آن در علوم اجتماعی، فعالیت‌ها و نهادهای فرهنگی در ایران، و سوابق تجارب و راهبردهای پیاده سازی ماتریس فرهنگی در ایران، فصول هفتگانه این کتاب را تشکیل می دهند.

مفهوم فرهنگ، فرهنگ ملی، مدیریت شهری، مدیریت فرهنگی، مدیریت هنری، ضرورت استفاده از رویکرد استراتژیک در سیاست گذاری توسعه فرهنگی، مزایای به کارگیری رویکرد استراتژیک،  تصمیم گیری فرهنگی، سیاست‎های فرهنگی کلان دولت در ایران،  اهمیت مدیریت فرهنگی شهرها در پرتو چرخش فرهنگی و فرهنگی شدن شهر، هدف گذاری در برنامه‎ریزی فرهنگی شهر تهران، نگاهی به تداخلات میان نهادهای فرهنگی در داخل و خارج از مدیریت شهری،  مکانیسم‎های جلب مشارکت و ترغیب دستگاه های رسمی، اصول اساسی در تقسیم کار و سازماندهی نهادهای فرهنگی غیر دولتی، واکاوی مبانی نظری ماتریس در ادبیات مدیریت،  نظریه سیستم‎ها، انواع ساختارهای سازمانی متداول و جایگاه ماتریس در آنها، ایده حکمرانی خوب شهری و تفکر ماتریسی، انواع فعالیت فرهنگی، مفهوم  مجامع تخصصی فرهنگی  و جایگاه آن در برنامه‎ریزی ماتریسی، جایگاه تفکر، تجارب و رویکرد ماتریسی در اسناد فرادستی، بررسی موردی سوابق تفکر ماتریسی در نظام فرهنگی ایران؛ از جمله موضوعات و مباحثی است که نویسنده کتاب به آنها پرداخته است.

کتاب«برنامهریزی مدیریت استراتژیک فرهنگی شهر» با عنوان فرعی ماتریس فرهنگی شهر تهران نوشته ابراهیم حاجیانی، برای نوبت اول در 544 صفحه در سال 91 توسط انتشارات تیسا منتشر شده است.

 

کد خبر 2391115

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha