۲۷ مهر ۱۳۹۳، ۱۱:۵۸

مهر بررسی می کند؛

نبود نگاه اقتصادی در 8 دوره برگزاری جشنواره بین المللی اقوام ایران زمین / برنامه های میراث فرهنگی گلستان کیفی نیست

نبود نگاه اقتصادی در 8 دوره برگزاری جشنواره بین المللی اقوام ایران زمین / برنامه های میراث فرهنگی گلستان کیفی نیست

گرگان - خبرگزاری مهر: جشنواره اقوام ایران زمین هفته گذشته درحالی به کار خود در گرگان خاتمه داد که پس از گذشت هشت سال از میزبانی استان گلستان، این جشنواره هنوز به یک استراتژی برای توسعه گردشگری و یک زیرساخت برای رونق اقتصاد استان تبدیل نشده است.

به گزارش خبرنگار مهر، جشنواره فرهنگ اقوام ایران زمین در ابتدای امر بر اساس این موضوع که قومیت های مختلف در استان ساکن هستند، شکل گرفت و قرار شد در آن به معرفی آداب، رسوم و سنن قومیت های مختلف پرداخته شود، اما اکنون پس از گذشت هشت دوره از این جشنواره، برنامه ها به نوعی تکراری و خارج از هداف اصلی آن شده است و این جشنواره تبدیل به جشنواره موسیقی اقوام شده؛ چیزی در قالب جشنواره یعنی معرفی آئین و سنت ها در این جشنواره ها مشاهده نمی شود. شاید نبود هدف گذاری دقیق در برگزاری این برنامه باعث شد تا استاندار گلستان خواستار بررسی خروجی های این جشنواره شد.

هدف از برگزاری جشنواره، بازشناسی ارزش ها، دانش ها و آدب و سنن است

یک تحلیلگر در حوزه فرهنگ به خبرنگار مهر گفت: هدف از برگزاری جشنواره فرهنگ اقوام، به نوعی بازشناسی تمام ارزش ها، دانش ها و آدب و سنن ملموس و غیر ملموس در حوزه فرهنگ شهرها و روستاهای ما در سطح کشور است.

ابوالفضل هاشمی با بیان اینکه در مرحله اول با برگزاری این جشنواره می خواهیم بسیاری از خاطرات را باز شناسی کنیم، افزود: بخش اعظمی از خاطرات در ذهن مردم کمرنگ شده که به این جشنواره می توان آن را به نوعی به آنها یادآوری کرد.

این مدرس دانشگاه از روند فعلی جشنواره اقوام اظهار ناخرسندی کرد و گفت: این جشنواره به جای معرفی آداب و سنن و فرهنگ شفاهی مردم ایران زمین بیشتر به جشنواره موسیقی اقوام تبدیل شده است، و احیای باورها و اداب و رسوم قومیت های مختلف به نوعی در این جشنواره مغفول مانده است.

هاشمی خاطر نشان کرد: یکی از وظایف جشنواره این است تا به مردم یادآوری کند که در کجا قرار داریم و در گذشته چه بوده ایم؛ جشنواره تلنگری از آن چیزی که ما داریم برای مردم و مسئولین به شمار می آید.

وی با بیان این نکته که آمارهای میراث فرهنگی کمی است نه کیفی، افزود: میراث فرهنگی تنها آمار بازدید کننده ها را اعلام می کند و تاکنون به این موضوع نپرداخته که چه مقدار از این بازدیدکنندگان از فضای جشنواره و نحوه برگزاری آن راضی بوده اند.

 

 

جشنواره فرهنگ اقوام پس از هشت دوره هنوز به استراتژی در استان تبدیل نشده است

این تحلیلگر در حوزه فرهنگ از اینکه جشنواره فرهنگ اقوام پس از هشت دوره هنوز به استراتژی در استان تبدیل نشده است ابراز نارضایتی کرد و گفت: در هر جشنواره اتفاق ویژه ای نمی افتد، نه نوآوری نه موضوع جدیدی؛ جشنواره اقوام مشابه موضوع مسافران گذری در گلستان شده که هیچ سود آوری برای استان ندارد.

در همین رابطه یکی دیگر از کارشناسان حوزه گردشگری با بیان این نکته که ماهیت جشنواره اقوام ایران زمین بر جذب گردشگر است، گفت: در این چند سال اخیر از میهمانانی مانند سفیرا و کاردانان دعوت می شود که به جز صرف هزینه چیزی برای استان نداشته اند.

رضا متکی در گفتگو با مهر ادامه داد: هیچ یک از این افرادی که به گلستان دعوت شده و با هزینه دولتی اقامت یافته اند، اقدامی برای ورود تیم گردشگری و یا ورود سرمایه گذار به استان نکرده اند.

این کارشناس در حوزه گردشگری ضمن اشاره به اصل 44 قانون اساسی، افزود: این جشنواره بر اساس سیاست های دولت باید به بخش خصوصی واگذار شده و نظارت آن را میراث فرهنگی بر عهده بگیرد تا دولت از صرف هزینه در این بخش نیز فارغ شود.

وی تصریح کرد: با واگذاری جشنواره به بخش خصوصی اعلاوه بر اینکه برای دولت درآمد زایی دارد، بخش خصوصی نیز چون وارد بازار رقابتی می شود می تواند کیفیت را بالا ببرد اما این موضوع نباید به صورتی پیش برود تا سیاست های میراث فرهنگی زیر سوال برود.

ژاپن، کوبا، سیرالئون که به جشنواره دعوت شدند، هیچ قرابت فرهنگی با ایران ندارد

وی ضمن تاکید بر جذب گردشگر داخلی و خارجی، افزود: جشنواره اقوام ایران زمین چند سالی است که بین المللی شده است. ژاپن، کوبا، سیرالئون هیچ قرابت فرهنگی با ایران ندارد درحالیکه کشورهایی مانند تاجیکستان، پاکستان، قزاقستان و ترکمنستان که به نوعی فرهنگ آنها با ما نزدیک است باید در جشنواره حضور یابند.

این فعال اجتماعی خواستار دعوت صاحب نظران در این جشنواره شد و گفت: دریکی از سالهای برگزاری جشنواره اقوام از دفاتر خدماتی فعال کشور دعوت شده بود که بازخورد آن حضور تورهای گردشگری به گلستان بود؛ این افراد باید به جشنواره دعوت شوند تا با تشکیل تورهای گردشگری، مسافرانی را به استان برای تماشای جشنواره و دیدن از جاذبه های این منطقه بیاورند.

به گفته این کارشناس گردشگری، پس از دعوت دفاتر خدماتی و حضور برخی تور لیدرها در جشنواره، هنوز برخی از آنان مسافرانی به استان در مدت برگزاری جشنواره می آورند.

متکی ضمن یادآوری این نکته که در سالهای نخست جشنواره مجموعه نمایش های آئینی، موسیقی های آئینی و سایر فرهنگ هایی که قومیت های مختلف دارند، برگزار می شد، افزود:  اکنون نمایش فرهنگ شفاهی اقوام مختلف در این برنامه به نوعی فراموش شده است.

به گفته این فعال اجتماعی، فرهنگ بسیار گسترده است؛ انواع آداب و رسوم ماه محرم، لالایی ها، چاووشی و مولودی خوانی هم در فرهنگ جای میگیرد که متاسفانه در جشنواره اقوام بسیار کمرنگ ظاهر شده است.

وی به وجود غرفه های صنایع دستی در جشنواره اشاره کرد و گفت: زمانی این غرفه ها مفید هستند که بتوان گردشگر جذب کرد اما چیزی که مشاهده می شود اینکه و تنها گلستانی ها از غرفه داران سایر استانها خرید می کنند؛ مردم استان بیشتر از صنایع دستی و سوغات سایر استانها بهره می برند تا اینکه استانهای دیگر در قالب گردشگر با سوغات و صنایع دستی استان آشنا شوند.

 

در ادامه مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان در پاسخ این سوال خبرنگار مهر که آیا جشنواره اقوام پس از هشت دوره برگزاری به اهداف خود رسیده و بازخورد داشته، گفت: وقتی دبیرخانه اقوام ایران زمین را به گلستان می دهند حتما بازخورد خوب و مثبتی در کشورداشته است.

قربان عباسی افزود: این جشنواره هیچ چیز که نداشته باشد، شادابی مردم، معرفی استان را به همراه دارد که این دو مورد بسیار تاثیر گذار است و حائز اهمیت است.

وی بحث ایجاد وحدت و همدلی بین اقوام را یکی از مباحث مهم برای کشور دانست و افزود: جشنواره فرهنگ اقوام ایران زمین موجب انسجام اقوام می شود به همین دلیل در این جشنواره از اعتبار ملی هزینه می کند زیرا این بحث برای دولت مهم است.

این مسئول گلستانی ضمن یادآوری سخنان نماینده ولی فقیه در گلستان، افزود: در گوشه از سخنان آیت ا.. نور مفیدی اشاره شد به اینکه "بارور شدن جشنواره اقوام را دیده اند" این جمله دارای معنا و مفهوم بسیاری است که باید به آن توجه شود.

وی با بیان این نکته که جشنواره اقوام به سه موضوع معرفی استان، شادابی مردم و وحدت تاکید دارد، اذعان کرد: دستگاه فرهنگی کارش این است که به شادی مردم بپردازد که خود بازدید کنندگان نیز بر این مورد اذعان کرده و از میراث فرهنگی قدردانی کرده اند.

کد خبر 2391676

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha