به گزارش خبرنگار مهر، محمد قبله در نشست خبری امروز خود با خبرنگاران با اشاره به تصمیم دولت مبنی بر سپردن مسئولیت اجرایی تنظیم بازار روغن نباتی به انجمن صنایع روغن نباتی گفت: 7 ماه از این تصمیم می گذرد و این انجمن ناظر بر عملکرد تجار و واردات و تولید روغن نباتی در کشور بوده و به نظر می رسد با توجه به ثبات بازار و تامین بدون وقفه نیاز مردم، این کار به خوبی انجام شده است و می تواند الگوی موفقی برای سپردن مسئولیت تنظیم بازار سایر کالاها به تشکل ها و انجمن های مربوطه باشد.
دبیر انجمن صنایع روغن نباتی افزود: هم اکنون به لحاظ روغن ساخته شده و روغن خام وارداتی، هیچ گونه کمبودی در بازار وجود ندارد و بازار کاملا تنظیم است، این در حالی است که هدفگذاری تولید انجام شده مطابق با سال 92، در سال جاری نیز محقق شده است.
وی تصریح کرد: بخش خصوصی همواره روغن خام برای تولید سه ماه خود را در انبارها ذخیره دارد و برای اولین بار این اتفاق رخ داده است و به نوعی از زمان توزیع کالابرگ، شورای روغن نباتی مسئولیت توزیع حواله های روغن خام و کالای کالابرگی را به عهده داشت اما اکنون با گذشت 7 ماه از مصوبه دولت مبنی بر سپردن مسئولیت تنظیم بازار این کالا به انجمن، می توان گفت که تا اردیبهشت ماه سال قبل، هیچگونه نگرانی بابت ذخایر روغن خام وجود ندارد و کشتی هایی که به مقصد ایران در راه هستند، این امید را روزافزون می کند که مشکلی به لحاظ تامین روغن نخواهیم داشت.
به گفته قبله، در 6 ماهه سال جاری تولید 700 هزار تن مثل تولید 6 ماهه 92 صورت گرفته است و علیرغم اینکه از آبانماه سال 91 تا خرداد سال 92، سه بار افزایش قیمت روغن را شاهد بودیم، اما اکنون علیرغم اینکه از مهرماه سال 92 قیمت روغن خام با ارز آزاد محاسبه می شود، هیچگونه تقاضای افزایش قیمتی به سازمان حمایت ارایه نشده است.
وی افزود: تا اردیبهشت ماه سال 94 نیز هیچگونه افزایش قیمتی نخواهیم داشت. این در حالی است که در موضوع پالم نیز واردات این نوع روغن نسبت به سال قبل حدود 20 درصد کاهش داشته و اکنون در 6 ماهه ابتدای سال 93، به زیر 30 درصد رسیده است، اما اکنون بیشترین سهم واردات روغن خام را روغن آفتابگردان که از اوکراین وارد می شود، تشکیل می دهد.
دبیر انجمن صنایع روغن نباتی خاطرنشان کرد: واردات روغن آفتابگردان نیز با 106 درصد رشد اکنون به 180 هزار تن رسیده است و به همین نسبت، سهم واردات روغن پالم کاهش یافته است. البته به موازات آن، توزیع روغن خام از سوی شرکت بازرگانی دولتی ایران نیز قطع شده و رانتی که در این میان ممکن بود به وجود آید، حذف شده است و بخش خصوصی خود روغن را وارد و در صنعت مصرف می کند و ریالی هم پول از این بابت از دولت نمی گیرد.
قبله ادامه داد: علیرغم تاکید زیادی که بر صادرات روغن وجود داشت اما متاسفانه مالزی زودتر از ایران در بازارهای هدف حضور یافت و متاسفانه هم اکنون صادرات روغن ایرانی به بازارهای جهانی حجم بالایی ندارد. در بازار روسیه نیز ایران نمی تواند ورود موفقی داشته باشد چراکه این کشور صادرکننده روغن به دنیا است.
وی اظهار داشت: صنعت روغن نباتی هم اکنون متقاضی افزایش قیمت روغن نیست و به نظر می رسد که اردیبهشت ماه سال 94، درخواست تغییر قیمت را مطرح کنیم.
نظر شما