نامه نیوز می نویسد: هفته آینده فعالیت 8 ساله محمود احمدی نژاد در پاستور به پایان می رسد و حجت الاسلام حسن روحانی باید فعالیت 4 ساله خود را در سمت ریاست جمهوری آغاز کند و با تیم اقتصادی خود برای برطرف کردن مشکلات اقتصادی تلاش کند.
یکی از مشکلاتی که اقتصادی ایران طی سال های اخیر با آن رو به رو بوده افزایش نرخ تورم است که بسیاری از کارشناسان ریشه سایر مشکلات اقتصادی را در این موضوع می دانند و تاکید دارند که اولویت اصلی تیم اقتصادی دولت آینده مهار تورم باشد.
بر اساس اعلام بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران محمود احمدی نژاد سال 84 در شرایطی فعالیت خود را در پاستور آغاز کرد که نرخ تورم 10.4 درصد بوده و هم اکنون که باید دولت را به حسن روحانی تحویل دهد نرخ تورم به بیش از 35 درصد رسیده است.
البته در نحوه اعلام آمار نرخ تورم نیز اختلاف نظرهایی میان بانک مرکزی و مرکز آمار جمهوری اسلامی ایران وجود دارد و به طور مثال در شرایطی که بانک مرکزی نرخ تورم خرداد را بیش از 35 درصد اعلام کرده است مرکز آمار نرخ تورم 12 ماه منتهی به خرداد را 32 درصد اعلام کرده است.
علی اصغر ابوالحسنی معاون اقتصادی بانک مرکزی درباره دلایل اختلاف آمارهای بانک مرکزی و مرکز آماد گفته است این اختلافات میتواند به سبد هزینه خانوارها، روشهای محاسبه و منطقه جغرافیایی آمارگیری مربوط شود ولی هر دو آمار از نظر مبنا درست است.
اما گذشته از این اختلاف نظرها، شاخص تورم از جمله چالش های قدیمی اقتصاد ایران است که تاکنون راه درمان طولانی مدتی برای آن اندیشیده نشده است. نگاهی به آمارهای چهار دهه اخیر اقتصاد ایران نشان می دهد تنها به جز چند سال آن هم کوتاه مدت ،اصولا اقتصاد ایران با تورم های ۲۰،۳۰ و ۴۰ درصدی دست و پنجه نرم کرده و دولتمردان وقت با اینکه یکی از مهم ترین الویت کاری شان کنترل سطح عمومی قیمتها بوده اما هیچ گاه نتواستند به این مطالبه عمومی پاسخ مثبت دهند.
از تورم ۵۰ درصدی سال ۷۳-۷۴گرفته تا تورم ۳۰ درصدی سال ۹۱ ،همه و همه نشان می دهد تورم در اقتصاد ایران مقوله ای ساختاری است و به همین سادگی ها نمی توان انتظار داشت که اقتصاد ایران دارای تک تورمی نرمال شود.
در دوره ریاست جمهوری 8 ساله محمود احمدی نژاد تورم طی یک روند صعودی پرشتاب به مرز ۳۰ درصد و پس از آن با کمی کاهش به حدود ۲۰ درصد رسید. طبق آمارها نرخ تورم پس از اجرای طرح هدفمندی یارانه ها دوباره روندی صعودی گرفته است که البته محمود احمدی نژاد بارها اعلام کرده که در شرایطی که عده ای نرخ تورم پس از اجرای قانون هدفمندی را بیش از 60 درصد پیش بینی می کردند از این اتفاق جلوگیری کرده است.
گذشته از تمام این مسائل میانگین نرخ تورم ایران از سال 84 تا خرداد سال جاری 19.68 درصد بوده است که در سال 84 با 10.4 درصد کمترین و خرداد سال جاری با 35.9 درصد بالاترین نرخ تورم را داشته ایم. در بحث بین الملل نیز هم اکنون اقتصاد ایران بنابر آمار جز تورم های بالا در جهان است،ایران در کنار بلاروس،گینه،اوگاندا، ونزوئلا و چند کشور دیگر دارای تورم های بالا در جهان هستند.
نظر شما