"انوشه گيلان نژاد"، مدير گروه معارف شبكه دوم سيما در گفت و گو با خبرنگار تلويزيون "مهر" در پاسخ به اين سوال كه نظر شما درباره پخش برنامه هاي ماهواره از سيما چيست، گفت: با نگاهي گذرا به برنامه هاي ماهواره در مي يابيم كه اكثر آن ها، مفاهيم و تصاوير ضد ارزش هاي انساني و گمراه كننده است كه با اهدافي خاص براي جوامع بشري و به خصوص مسلمانان تدارك ديده شده اند . البته با فرهنگ و سنن و دين ما هم بسيار متفاوت و در تضاد است. در نتيجه فضايي تربيتي يا خاصيت دار براي ما مسلمانان ايجاد نيست. هر چند گه گاه برنامه هايي متفاوت با اين دسته توليدات نيز يافت مي شود. شايد استفاده از تصاوير زيباي طبيعت يا احياناً برنامه هاي اجتماعي و علمي، زياد اشكال نداشته باشد، ولي از يك منظر وسيع تر و آينده نگر، با عنايت به اين كه اين برنامه ها در فضا و فرهنگ هاي خاص و متكي بر باورها و اخلاقيات بيگانه از جامعه ايرانيان فهيم و با شخصيت تدارك ديده شده، بايد بسيار با احتياط عمل كرده، چرا كه تصوير و رفتار در اين گونه برنامه ها بالاخره تاثيرش را بر مردم به خصوص نوجوانان و جوانان كه تجربه كمي دارند، خواهند گذاشت و ذائقه ها را متاثر خواهد كرد.
وي خاطر نشان كرد: طرفداران استفاده از ماهواره بر اين باورند كه اگر خودمان به طرز صحيح و گزينشي برنامه هايي را آماده كنيم، ديگر بينندگان كمتر رغبت خواهند داشت كه به ماهواره نگاه كنند و اين يك نوع پيشگيري است كه البته شايد خود اين گزينشي عمل كردن هم يك نوع تبليغ براي برنامه هاي ماهواره هم باشد و بسياري را ترغيب به پيگيري از ماهواره هم كند. در ضمن استفاده از اين برنامه هاي گزينشي در يك شبكه مستقل بسيار ضربه زننده و خطرناك تر است تا اين كه برنامه هاي مد نظر با يك نگاه مديرانه و به تناسب در ميان شبكه ها و برنامه ها پخش شود.
وي در پاسخ به اين سوال كه با توجه به اختلافات شكلي و محتوايي اين برنامه ها با توليدات داخلي چه تاثيري بر توليدات داخلي شبكه هاي داخلي مي گذرد، گفت: برخي از برنامه هاي ماهواره با سرمايه گذاري كلان و بهره گيري از امكانات فني و حرفه اي پيشرفته ، صحنه هايي را خلق مي كنند كه متاسفانه با توجه به بودجه كم صدا وسيما و امكانات محدود داخلي سازمان، براي هنرمندان توليد كننده، فضايي نابرابري در مقايسه برنامه هاي داخلي و خارجي را ترسيم مي كند. البته نوع پوشش و آرايش، ارتباط زنان و مردان و نگاه هاي حريصانه و شهوت آلود نيز قابل تامل است.هرچند عده اي هم به تقليد از برخي از برنامه هاي ماهواره اي در توليدات داخلي به عرضه برنامه هاي خنثي يا بي ارزش يا به دور ازمنش و روش جامعه خوب ما روي آورده اند و گاهي برنامه هايي را مشاهده مي كنيم كه بايد گفت صد رحمت به كفن دزد اولي، از بيگانگان انتظاري نيست، ولي اين ها چرا؟
وي در پاسخ به اين سوال كه آيا اين اقدام به نوعي مشروعيت بخشيدن به ماهواره تلقي نخواهد شد، گفت: بايد پذيرفت كه به خاطر عدم مديريت صحيح به خصوص چند گانه تصميم گرفتن و عمل كردن در كشورمان، ماهواره جايش را در ميان برخي از خانواده ها و جوانان باز كرده است و آسيب هاي جدي اخلاقي و رفتاري را نيز بر جاي گذاشته است كه برخي از آمار دادگاه ها يا بيمارستان ها گوياي زنگ خطر جدي براي جامعه است كه متاسفانه به عللي در جامعه بازگو و توضيح داده نمي شود، تا موجب عبرت خانواده ها و جوانان شود. سرانجام پخش برنامه هاي ماهواره اي گوياي اين است كه مي توان از توليدات دشمنان به طريقي بهره جست.
وي افزود: در باب مشروعيت نيز هيچ مرجع تقليد يا صاحب نظر حكومتي استفاده از آن را توجيه نمي كند، بلكه ماهواره ها صحنه ها و ميان برنامه هايي دارند كه حرام قطعي است. از نظر عقلي هم اگر به قضاوت منصفانه بنشينيم. با توجه به مشكلاتي كه براي خانواده ها و جامعه پديد مي آيد و اولين قرباني هم خود بيننده است، لذا مجوزي شرعي يا عقلي براي ديدن نخواهد بود.
وي در پاسخ به اين سوال كه تماشاي برنامه هاي ماهواره در سال هاي اخير چه تاثيري روي مردم گذاشته است، گفت: كافي است كه در خيابان هاي شهر گذر و نظر كنيم، رنگ لباس ها، تنگي و كوتاه بودن آن، نوع روسري ، موي سر، آرايش صورت، شكل محاسن، بالا رفتن سن ازدواج، زياد شدن آمار طلاق، زياد شدن فحشاء و كمتر شدن سن آن، جنايات و سرقت ها به خصوص مسلحانه و.... نشان از تاثير غير قابل انكار است كه متاسفانه صدمات جدي آن رو به فزوني است و براي جبران يا اصلاح آن بايد سرمايه هاي زيادي را صرف كنيم. اگر جوامع ديگر از ماهواره و توليدات اش سودي بردند، ما هم شايد ببريم و اگر معضلات جدي براي جوانان و دانشگاه ها و خانواده هايشان پديد آمده است بايد عبرت بگيريم.
نظر شما