به گزارش خبرنگار مهر، در حالی هر روز بر مشکلات حاشیه نشینی شهر مشهد با مهاجرت روستاییان افزوده می شود که به عقیده مسئولان باید با توسعه امکانات رفاهی در روستاها از این مهاجرت ها کاست و صبح امروز در جلسه شورای شهرستان مشهد مطرح شد که آغاز راه توسعه متوازن در بحث مدیریت شهری و كاهش آسیب های اجتماعی زندگی شهری، از روستا شروع می شود.
حاشیه نشینی در مشهد شعار ی برای مسئولان
نماینده بخش مركزی شورای شهر در این جلسه و در ارتباط با بحث حاشیه نشینی در مشهد اظهار كرد: بخش مركزی شهر مشهد شامل ۲۳۰ روستا با جمعیت ۴۰۰ هزار نفر می باشد. این بخش از استان محروم ترین بخش كشور است و كمترین عدالت و معیارهای مدیریتی در آن لحاظ شده است كه باعث ایجاد مشكلات و آسیب های اجتماعی در این بخش شده است.
محمد فانی ادامه داد: متاسفانه مشكل حاشیه نشینی در مشهد تنها به یك شعار تبدیل شده است و هیچ اقدام موثری تاكنون برای رفع آن توسط مسئولین و مدیران انجام نشده است؛ در حالیكه مشكلات این منطقه از شهر شامل دغدغه های مردم محروم و كم برخوردار می شود.
وی افزود: به طور مثال در بازدیدی كه امسال از حاشیه شهر مشهد توسط شورا انجام شد یكی از مدارس این منطقه شامل یك كلاس ۹ متری با ۲۵ دانش آموز می شد كه به علت كمبود فضای مناسب بخاری این كلاس به سقف پیچ شده بود.
ضرورت توسعه امكانات رفاهی در روستاها
نماینده بخش احمدآباد شورای شهر در ارتباط با نقش رسانه ها در انعكاس مشكلات حاشیه شهر مشهد بیان كرد: رسانه می توانند در انعكاس مشكلات و آسیب های حاشیه شهر در جامعه و گوشزد كردن آن به مدیران نقش موثری داشته باشند. همچنین شورای شهرستان مشهد به عنوان نهاد مردمی و نظارتی طبق ماده ۳۸ قانون شوراها موظف است نارسایی ها و اشكلات سازمان ها را به مسئولین ابلاغ و در صورت عدم توجه خواستار توبیخ آنها شود.
پرورش تصریح كرد: یكی از دلایل افزایش حاشیه نشینی در مشهد مهاجرت روستاییان است. كشاورزان و دامداران ما در روستاها با مشكلاتی چون خشكسالی، گران بودن علوفه و عدم پرداخت یارانه های روستایی مواجه هستند.
وی اضافه كرد: به طور مثال در بحث بهداشت و سلامت روستائیان در دولت تدبیر و امید ۵۸ مركز درمانی تاسیس شد كه ۴ مركز درمانی آن تنها در ساعات ادارای پزشك دارند. لذا برای جلوگیری از مهاجرت روستائیان به شهرها باید امكانات رفاهی آنها را فراهم كنیم.
۷۰ درصد از روستاهای مشهد فاقد جاده مناسب و استاندارد
نماینده بخش رضویه شورای شهر از "ده گردی" در روستاهای توسط اعضای شورا شهرستان مشهد خبر داد و گفت:شورای شهرستان مشهد برای شناسایی و مدیریت مطلوبتر مشكلات حاشیه شهر مشهد، آغاز به بازدیدهای "ده گردی" كرد تا از نزدیك مشكلات و آسیب های این پدیده اجتماعی مورد مشاهده و بازدید قرار دهد.
علی پور تصریح كرد: روستاهای ما مشكلات زیادی دارند از جمله آنها بحث جاده های روستایی است. متاسفانه نزدیك به ۷۰ درصد از روستاهای شهرستان مشهد فاقد جاده مناسب و استاندارد است.
وی ادامه داد: منابع آبی و آبرسانی در روستاها عامل مهمی در خصوص آبادی روستاها می باشد. همچنین نبود وسایل ارتباطی و تلفن از دیگر معضلات و مشكلات ما در بخش روستاهای شهرستان مشهد است كه تمام این عوامل باعث بالا رفتن هزینه های زندگی در روستاها است.
نماینده بخش رضویه شورای شهر با بیان اینكه ابقای مدیران شهرستان ها موجب خستگی و عدم مدیریت مطلوب شده است؛ بیان كرد: متاسفانه مدیران ما در بخش ها نگاه عادلانه محوری نداشته و طولانی بودن مدت مدیریت باعث خستگی و كاهش عملكرد مثبت شده است.
علی پور یكی از مشكلات بخش رضویه را كم عرض بودن دو جاده فریمان و سرخس دانست و اظهار كرد: با توجه به اینكه جاده های فریمان و سرخس، جاده های بین المللی شهرستان مشهد محسوب می شوند اما دارای استانداردهای جاده سازی نیست و وجود كارخانه ها،كشتارگاه ها و رفت و آمد های كامیون ها باعث شده تا رزانه این جاده شاهد حادثه های فوتی باشد.
حضور ۲۰ هزار زائر در شهر ملك آباد باعث قطعی آب در برخی از مناطق این شهر است
نماینده بخش ملك آباد شورای شهرستان مشهد در ارتباط با مشكلات بخش ملك آباد عنوان كرد: روستای ملك آباد به دلیل موقعیت جغرافیایی و فاصله ۳۵ كیلومتری با مشهد تبدیل به شهر شد اما متاسفانه تاكنون در خصوص بحث آب این منطقه هیچ اقدام مثبت و كاربردی صورت نگرفته است.
فرجی اضافه كرد: در شهر ملك آباد نزدیك به ۲۰ هزار زائر توقف دارند و ما برای تامین آب شرب مصرفی زائرین مجبور هستیم آب بعضی از نقاط را قطع كنیم تا زائرین حاشیه شهر بتوانند آب لازم را مصرف كنند.
ماندگاری در روستاها رمز موفقیت دولت و كشور در بحث مدیریت شهری است
محمد حسین جهانبخش عضو شورای اسلامی شهرستان مشهد، راه تحقق توسعه متوازن را توجه به مسائل و مشكلات روستا ها دانست و تصریح كرد: ما زمانی می توانیم از توسعه در بخش مدیریت شهری صحبت كنیم كه بتوانیم به توسعه متوازن در مدیریت شهری برسیم چرا كه اصلی ترین شاخص توسعه برای هر مجموعه ای توسعه متوازن می باشد.
جهانبخش گفت: روستاها به عنوان اولین پایه مردمی كلان شهر مشهد است چنانچه ما بتوانیم عدالت را در بخش مدیریت روستاها اعمال كنیم در آینده شاهد ماندگاری در روستاها خواهیم بود به همین منظور باید ابتدا نیازهای مردم روستا و امكانات اولیه ای كه نیاز هر جامعه اجتماعی است را فراهم كنیم.
وی به نقش رسانه ها در عملكرد مطلوب شوراهای روستایی و شهری اشاره كرد و افزود: رسانه ها به عنوان منبع اطلاع رسانی می تواند به عنوان تكمیل كننده عملكرد شوراها در آسیب های شهری و روستایی عمل كنند.
عضو شورای اسلامی شهرستان مشهد راه برون رفت از توسعه حاشیه شهر مشهد را پرداختن به مناطق حاشیه، حاشیه شهر مشهد یعنی روستاها دانست.
گفتنی است؛ مشکلات مهاجرت به حاشیه شهر مشهد امروز در جلسه علنی شورای شهرستان مشهد بررسی شد و مهم ترین راه برون رفت از مهاجرات بی رویه روستائیان به مناطق مسكونی غیر رسمی در حاشیه شهر مشهد توسعه امکانات رفاهی در روستاهای اطراف این کلان شهر اعلام شد.
......................................
گزارش: فاطمه بیرجندی