علی گورانی در گفتگو با خبرنگار مهر گفت:پرتوهای فرابنفش خورشیدی از پرتوهای طبیعی هستند و 80درصد از طبیعت را اشعه های رادون و فرابنفش خورشیدی تشکیل داده اند.
وی با بیان اینکه اشعه های فرابنفش خورشیدی، عمده ترین پرتوهای غیریونیزان طبیعت هستند، اذعان داشت: اشعه فرابنفش خورشیدی از نظر فرکانسی بعد از نور مرئی قرار می گیرند و دارای چهار طیف(a، b، c ،v ) است که طیف v پرانرژی ترین طیف این اشعه است.
گورانی با توضیح اینکه انرژی های پرتوفرابنفش خورشیدی تا به سطح کره زمین برسند کم انرژی ترین طیف است، اذعان داشت: لایه اوزن به شدت پرتوهای ماوراءبنفش خورشیدی که پرانرژی هستند را می گیرد و کم انرژی آن به زمین می رسدو همین کم انرژی ترین طیف که طیف (a)است برای انسان خطرهای زیادی دارد.
وی تاکیدداشت:همین طیف کم انرژی پرتوماوراء بنفش خورشیدی به سطح پوست نفوذ می کند و باعث تحریک رنگدانه هاو برنزه شدن (تیرگی) پوست می شود.
وی با تاکید بر اینکه ایران کشوری 4فصل است و بیشتر در معرض پرتوگیری قرار می گیرد،اظهار داشت: پرتوگیری ازاین اشعه سرطان بدخیم پوست با کشندگی بسیار بالا را به همراه دارد که عمدتا این سرطان در آقایان دیده می شود.
وی در ادامه گفت: یکی دیگر از اثرات پرتو ماورا بنفش خورشید، پیر پوستی است که به دلیل جذب طیف a این پرتو است.
به گفته گورانی آب مروارید علت اصلی مواجهه با پرتوهای فرا بنفش است که شناخت این پرتو باید در اولویت یادگیری های عموم مردم باشد.
گورانی با اشاره به اینکه سرطان معده اولین سرطانی است که بیشترین میزان از سرطان را به خود اختصاص می دهد خاطر نشان کرد: با وجود اینکه سرطان معده در راس سرطان هاست ولی به دلایل خیلی زیادی سرطان پوست این آمار را به خود اختصاص می دهد چراکه کشندگی سرطان پوست نیز بالاست و به دلیل اینکه بیماری های پوست بیشتر دیده می شود زودتر به درمان آن پرداخته می شود.
وی عنوان کرد:پوشش های فیزیکی بدن مانند لباس و قرار گرفتن در سایه تنها می تواند 50 درصد از پرتوگیری ها را حذف کند و این بدین معناست که در هرصورت افراد در معرض این پرتوهای مضر قرار می گیرند.
رئیس اداره پرتوهای وزارت بهداشت افزود: پروژه ای(به نام sunvise )در کشورهای توسعه یافته برای برخورد با اشعه ماوراء بنفش خورشید تعریف شده ،تا میزان پرتوگیری در افراد کاهش پیدا کند.
وی با اشاره به اینکه از سال 1389 کنترل پرتوی ماوراءبنفش خورشید شروع شده اذعان داشت: شبکه سنجش ملی که به صورت جدی از دوسال پیش آغاز به کار کرد، توانسته دستگاه سنجش پرتوی فرابنفش خورشیدی را در10 نقطه از ایران جای دهد، تا میزان این اشعه را کنترل کند.
وی درخصوص میزان پرتوفرابنفش خورشیدی توضیح دادوگفت: شدت پرتوگیری در تهران از ساعات 9 صبح تا 3 بعدازظهر است که بهتر است افراد در این ساعات حداقل زیر نور مستقیم خورشید نباشند.
گورانی یادآورشد: ما در تلاش هستیم تا سازمان هواشناسی را با خود همراه کنیم تا شاخصی به عنوان شاخص uv را به سمع و نظر مردم برساند همچنین قراراست دستگاه سنجش آن لاین پرتو فرابنفش از 10 استان به 32 استان افزایش پیدا کند.
رئیس اداره پرتوهای وزارت بهداشت یادآورشد:این دستگاهها تماما تولیدداخل هستند و سازمان انرژی اتمی این دستگاهها را در اختیارمان قرار می دهد.