به گزارش خبرنگار مهر، امسال طرح رهروان شهید فهمیده همزمان با ایام شهادت نوجوان شهید محمد حسین فهمیده و گرامیداشت یاد و خاطره شهدای دانش آموز و همچنین در ماه خون و قیام "محرم" در آبانماه سال جاری در سراسر مناطق و رده های ساحلی نیرو در استان های جنوبی کشور برگزار می شود. این طرح که امسال وارد نهمین سال اجرای خود خواهد شد، یکی از طرح های مهم و موفق سپاه است که به همت و ابتکار نیروی دریایی سپاه از چند نقطه محدود(۶شهر) در کشور آغاز شد و اکنون به بیش از ۵۰ شهر از استان های ساحلی خلیج فارس و دریای عمان گسترش پیدا کرده است.
تعبیر حضرت امام درباره این شهید این بود که "رهبر ما آن طفل ۱۳ ساله ای است که با قلب کوچک خود که ارزشش از صدها زبان و قلم ما بزرگتر است، با نارنجک، خود را به زیر تانک دشمن انداخت و آن را منهدم کرد و خود نیز شربت شهادت نوشید. " شهید فهمیده با این اقدام خود در حالی که تجاوز دشمن به حریم کشورش را به خوبی احساس کرده بود، به الگویی عملی برای پایداری و ایستادگی در برابر دشمنان قسم خورده اسلام و نظام مقدس اسلامی تبدیل شد.
هدف از اجرای این طرح ابعاد گوناگونی دارد. از یک منظر احیا و زنده نگه داشتن یاد و خاطره آن بزرگ مرد کوچک است و از سوی دیگر بهره گیری از این ظرفیت مناسب برای انتقال و گسترش ارزش های ماندگار هشت سال دفاع مقدس به آینده سازان میهن اسلامی.
پرداختن به این حماسه که ذاتا تجلیل از کرامت و بزرگی یک عنصر فداکار و نمونه است، فرصت شایسته ای است که پشتوانه سازی فرهنگی و تکمیل حلقه های دفاعی نتیجه قهری مترتب بر آن است و از سوی دیگر، پیگیری آن می تواند علاوه بر آنچه اشارت شد، آثار و برکات معنوی دیگری نیز برای کلیت نظام و از آن جمله مجموعه نیروی دریایی سپاه در پی داشته باشد.
در توصیف اجمالی این طرح شاید تعبیر نهادینه کردن و توجه دادن به ارزش هایی است که گاهی در کوران روزمرگی ها ممکن است گرد و غبار غفلت و فراموشی مانع از درخشش و اشاعه برکات آنها گردد.
البته توجه به الگوها به اشکال و قالب های دیگری در سایر کشورها و فرهنگ ها نیز معمول و مرسوم بوده و مشاهده می شود چنانچه برخی کشورها زمانی که می خواهند فرهنگ و مردم خود را به سمت ارزش های خودشان سوق دهند، الگوهای خاصی را عرضه و معرفی می کنند و با تبدیل کردن آنها به یک نماد، به افکار عمومی و یا طبقه و طیفی خاص جهت و سمت و سو می دهند.
در جایی که موضوع و محور، تبیین واژگانی همچون "ایثار" و "فداکاری" است ما شاهد طرح نمونه هایی هستیم که در برخی فرهنگ ها از آنها به عنوان الگو یاد می شود و اصراری به انتشار آن دیده می شود و این اصرار به گونه ای بوده است که توانسته اند الگوی های مطرح خود را وارد سایر فرهنگ ها نیز نمایند که از آن جمله در نظام و فرهنگ آموزشی خودمان نیز شاهد برخی از این مصادیق و نمونه ها هستیم که داستان پطروس از آن جمله است؛ پطروس هلندی که گفته می شود انگشت خود را در سوراخ سدی فرو برد تا مانع از خراب شدن سد و نفوذ آب و خرابی آبادی در مسیر آن شود.
پطروس هلندی و قصه هایی از این دست، در جای خود داستان قابل اعتنایی است اما مرور تاریخ سراسر افتخار دینی و اعتقادی خود ما نمونه هایی از نوجوانان ایثارگر به خود دیده است که در قاموس هیچ فرهنگ دیگری نمی توان نظیر و مشابهی برای آن پیدا کرد. اگر الگوها و نمونه های انسان ساز سده های پیشین را هم نادیده بگیریم، همین تاریخ دوران هشت سال دفاع مقدس ملت ایران، مشحون از نمونه های است که در ابعاد گوناگون از جمله الگوسازی فرهنگی _ در صورت پرداخت درست_ می تواند برای بسیاری از نوجوانان و جوانان ما سرنوشت ساز و تحول آفرین باشد.
یکی از نمونه های عینی و ملموس معاصر از نوجوانانی که سلک و سلوک آنان جلوه تمام قدی از ایثار و فداکاری است، زندگی و حماسه شهید محمد حسین فهمیده است که بر همین اساس نیروی دریایی سپاه در اقدامی مبتکرانه طرحی را با همین نام آغاز کرد و آرزمند است که آمال خود را درباره آن تا سطح ملی گسترش دهد.
بر اساس این طرح ویژه برنامه ای به اهتمام نیروی دریایی سپاه در سالروز حماسه شهید فهمیده با مشارکت و همکاری سازمان بسیج و آموزش و پرورش و حضور دانش آموزان ۱۳ ساله استان های ساحلی جنوب کشور به مرحله اجرا در می آید که در حقیقت جشن تولد ارتباط این دانش آموزان با سپاه و بسیج است. این طرح می تواند یک گام عملیاتی در جهت توسعه فرهنگ و ارزش های انقلابی و کادرسازی برای آینده انقلاب و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز به شمار آید.
در این طرح بخش قابل توجهی از دانش آموزان پسر ۱۳ ساله ساکن در جغرافیای مأموریتی نیروی دریایی سپاه در استان های ساحلی جنوب کشور، طی مراسمی به عضویت طرح پذیرفته شده و در ارتباطی که شکل می گیرد حرکت آنها در مسیر تفکر و مکتبی که شهید فهمیده ها را در خود می پروراند، هدایت خواهد شد.
علاوه بر کارکردهای فرهنگی طرح که بخشی از مأموریت نیروی دریایی سپاه نیز هست، این طرح ناظر به تقویت توانمندی نیز هست که در جریان شکل گیری این طرح در استان های ساحلی جنوب کشور به این موضوع نیز توجه شده است. با اجرای این طرح ها و بهره گیری از حضور پرنشاط جوانان و نوجوانان، علاوه بر این که به آینده موضوعات امنیتی استان های جنوبی و مرزهای آبی کشورمان توجه می شود، برای آینده سپاه نیز از میان همین طیف، کادر سازی خواهد شد.
نکته ای که نباید از نظر دور داشت این که هر کدام از نیروها و بخش های سپاه پاسداران انقلاب اسلامی علاوه بر مأموریت های تخصصی، رسالت عمومی دیگری نیز بر عهده دارند که توجه به مباحث فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و توجه به دامنه وسیع آفند و پدافند غیر عامل در مقوله پاسداری از انقلاب اسلامی بخش مهمی از این رسالت است.
مسئول روابط عمومی و تبلیغات نیروی دریایی سپاه گفت: طرح شهید فهمیده با شرکت صدها دانش آموز ۱۳ ساله در ۵۰ شهر ساحلی خلیج فارس و دریای عمان برگزار می شود.
حجت الاسلام مهدی زنگی آبادی بیان داشت: طرح شهید فهمیده یکی از طرح های مهم و موفق سپاه است که به همت و ابتکار نیروی دریایی و مشارکت نیروی مقاومت بسیج و آموزش و پرورش امسال برای دهمین سال پیاپی به اجرا در می آید.
وی افزود: این طرح یک گام عملیاتی در جهت کادرسازی برای آینده انقلاب و سپاه است.
حجت الاسلام زنگی آبادی گفت: وجه تسمیه این طرح به رهروان شهید فهمیده به خاطر این است که این شهید ظرفیتی را پیدا کرد که حضرت امام(ره) از او به عنوان الگو و اسوه یاد کردند.
وی افزود: در این طرح اکثر دانش آموزان پسر ۱۳ ساله ساکن در جغرافیای مأموریتی نیروی دریایی سپاه در استان های ساحلی جنوب کشور، طی مراسمی به عضویت رسمی طرح پذیرفته شده و در ارتباطی که شکل می گیرد، با فرهنگ شهید فهمیده بیشتر آشنا می شوند.
مسئول روابط عمومی و تبلیغات نیروی دریایی سپاه اظهار داشت: با اجرای چنین طرح هایی و حضور هوشمندانه و مقتدرانه نوجوانان، علاوه بر این که به آینده موضوعات امنیتی استان های جنوبی و مرزهای آبی کشورمان، توجه می شود، برای آینده سپاه نیز از همین طیف کادرسازی خواهد شد.
وی افزود: امسال نیز طی مراسمی که در بیش از ۵۰ شهر استان های ساحلی جنوب کشور برگزار خواهد شد جمع دیگری از دانش آموزان به جمع اعضای طرح که در طی ۹ سال اخیر عضو شده اند، خواهند پیوست.
حجت الاسلام زنگی آبادی برگزاری مسابقات فرهنگی، توزیع کتاب های دفاع مقدس و برپایی مراسم ویژه با حال و هوای ماه محرم را از دیگر برنامه هایی عنوان کرد که در آبان ماه سال جاری به اهتمام نیروی دریایی سپاه برگزار خواهد شد.
سردار علیرضا تنگسیری جانشین فرمانده نیروی دریایی سپاه در گفتگو با خبرنگار مهر بیان داشت: طرح شهید فهمیده یکی از طرح های بسیار موفق و مهم سپاه است و به همت نیروی دریایی و مشارکت نیروی مقاومت بسیج و آموزش و پرورش اجرا می شود، طرح رهروان شهید فهمیده عنوان برنامه ای است که امسال در آستانه هفتمین سالی هستیم که توفیق اجرای آن را در استان های ساحلی جنوب کشور یعنی استان های خوزستان، بوشهر، هرمزگان و سیستان و بلوچستان داریم.
سردار تنگسیری یکی از اهداف بسیار مهم طرح رهروان شهید فهمیده را بهره مند کردن همگان از گنجینه ها و ذخایر انقلاب اسلامی عنوان کرد و افزود: شهید فهمیده یکی از آن ذخایر پنهان انقلاب اسلامی است که امام(ره) در عظمت او فرمود"رهبر ما آن طفل ۱۲ ساله ای است که با قلب کوچک خود که ارزشش از صدها زبان و قلم ما بزرگتر است، با نارنجک، خود را به زیر تانک دشمن انداخت و آن را منهدم نمود و خود نیز شربت شهادت نوشید. " نوجوان ۱۲ ساله ای که برای مبارزه و مقابله با دشمن احساس تکلیف می کند و با شهادت خودش در زیر تانک، باعث می شود تا دشمن منکوب شود و این تبدیل به الگویی عملی برای پایداری و ایستادگی در برابر دشمنان قسم خورده اسلام و نظام مقدس اسلامی می شود.
وی با اشاره به الگوهای کتب درسی در مدارس کشور تصریح کرد: برخی از این الگوها که در کتاب های درسی ما نیز آمده یکی داستان پطروس هلندی و دیگری جریان دهقان فداکار است و یا نمونه هایی از این قبیل. حال ببینیم کاری که شهید فهمیده کرد در مقایسه با این کارها چه ارزش و اعتباری دارد؟ من فکر می کنم کاری که شهید فهمیده کرد اصلا قابل مقایسه با آن کارها نیست چون شهید فهمیده با اعتقاد و با آگاهی و با علم به این که شهید می شود و جانش را از دست خواهد داد، خودش را زیر تانک دشمن می اندازد در حالی که آن الگوهایی که عنوان شد، هیچکدام جانشان را فدا نکردند و یک فداکاری در حد خودشان انجام دادند.
جانشین فرمانده نیروی دریایی سپاه اضافه کرد: شهید فهمیده با علم و آگاهی و یقین به این که شهید می شود، جان خودش را نثار کرد و لذا این کلام حضرت امام(ره) مصداق پیدا می کند که این یک رهبر است، یک الگو و سرمشق است. این سرمشق چرا نباید در جامعه اسلامی ما مطرح شود، چرا نباید بچه های ما، جوان های ما، نوجوان های ما از این الگو بگیرند و راهشان را راه این شهید با عظمت انتخاب کنند.
سردار تنگسیری افزود: وجه تسمیه این طرح که «رهروان شهید فهمیده» است به خاطر این است که شهید فهمیده یک انسان وارسته ای بود که امام(ره) آن را الگو قرار دادند و از نظر روانشناسان و کارشناسان علوم تربیتی و آموزشی این سن، سنی است که بیشترین تأثیر پذیری و گیرندگی از علوم و دانش هایی که به او تعلیم داده می شود، را دارد و این دقیقا کاری است که طرح شهید فهمیده انجام می دهد یعنی گروه مخاطب را ملبس به لباس بسیجی می کند؛ به عضویت بسیج در می آورد و با فرهنگ شهید فهمیده آشنا می کند.
وی اضافه کرد: در طرح شهید فهمیده همه دانش آموزان پسر ۱۳ ساله با فرهنگ شهید فهمیده بیشتر آشنا می شوند و در یک جمله، طرح شهید فهمیده جشن تولد ارتباط دانش آموزان با سپاه و بسیج است. از اینجاست که این رابطه دو سویه شکل می گیرد و به میمنت و برکت خون این شهید بزرگوار ادامه و استمرار می یابد. لذا این طرح از ابعاد گوناگون یکی از طرح های بسیار موفقی بوده که طی این چند سال اجرا شده است.
وی گفت: طرح رهروان شهید فهمیده با پیشنهاد فرماندهی نیروی دریایی آغاز شد و سابقه ای در نیروهای دیگر سپاه نداشته است. البته نیروی مقاومت بسیج مشارکت بسیار گسترده و فعالی در این طرح داشته و بناست این طرح با تبدیل شدن به یک طرح ملی در تمام کشور اجرا شود.
سردار تنگسیری اظهارداشت: استقبال از این طرح بسیار خوب و فوق العاده بوده به گونه ای که از اطراف و اکناف استان های جنوبی کشور که این طرح در آنجا اجرا می شود، خواستار گسترش و توسعه این طرح شده و حتی از استان های غیر ساحلی نیز تقاضاهای مکرری برای تعمیم و اجرای این طرح دریافت شده است.
جانشین فرمانده نیروی دریایی سپاه عنوان کرد: از زمان اجرای این طرح، ارتباط خودمان را با دانش آموزان عضو طرح به طور مستمر ادامه می دهیم و انسجام کاملی در میان دانش آموزان ۱۳ ساله استان های ساحلی جنوب کشور که عضو طرح هستند، بوجود آمده و مشاهده می شود.
وی افزود: چه دستاوردی بالاتر ازآن که دانش آموزان در سن ۱۳ سالگی به طور ویژه با فرهنگ اسلام، با فرهنگ شهادت، با فرهنگ ظلم ستیزی، با فرهنگ شهامت و شجاعت، با فرهنگ انقلاب و با فرهنگ بسیج آشنا می شوند. فردی که از همین سن نوجوانی با این فرهنگ آشنا می شود، در واقع به نوعی در برابر بسیاری از بیماری های فکری و اخلاقی و اعتقادی و تهاجم فرهنگی که امروز در نقطه اوج خودش از سوی دشمن دنبال می شود، بیمه و واکسینه و ظرف وجودیش آماده پذیرش آموزه های دینی خواهد شد.
امسال نیز این طرح همزمان با ایام شهادت نوجوان شهید محمد حسین فهمیده و گرامیداشت یاد و خاطره شهدای دانش آموز و همچنین درایام ماه پیروزی خون بر شمشیر در سراسر مناطق و رده های ساحلی نیرو در استان های جنوبی کشور با شور و شکوه بیشتری نسبت به سال های گذشته برگزار می شود.
سپاه، پاسدار انقلاب اسلامی است و چون این انقلاب محدود و منحصر به وجهی منفرد و خاص نیست، انجام رسالت پاسداری نیز نمی تواند به حوزه خاص و دایره تنگی محدود شود. انقلاب اسلامی دارای ابعاد گوناگون فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و... نیز هست و بر همین اساس، دامنه تهدیدات دشمن نیز نسبت به انقلاب اسلامی محدود و منحصر به حوزه تهدیدات سخت و نظامی نبوده و نخواهد بود و لذا یک پاسدار علاوه بر انجام مأموریت های تخصصی که به او واگذار می شود، باید مراقب باشد که در هر حوزه ای که انقلاب اسلامی با تهدید و خطر مواجه شد، ظرفیت و توانمندی خود را در آن حوزه نیز به میدان آورده و در جهت دفع و رفع آن تهدید مجاهدت کند و لذا طرح رهروان شهید فهمیده دارای قابلیت هایی است که کاملا در قالب رسالت عمومی و اختصاصی نیروی دریایی سپاه می گنجد.
هر ساله جمعی از دانش آموزان ۱۳ ساله استان های ساحل نشین جنوب کشور در خوزستان، بوشهر، هرمزگان و سیستان و بلوچستان به عضویت این طرح در می آیند و همان طور که عنوان شد، این طرح علاوه بر همه کارکردها، در دل خود نوعی فرهنگ سازی، ظرفیت سازی و ترویج ارزش های دفاع مقدس در میان نسل های آینده انقلاب را نیز جا داده است. به دنبال اهداف بلند مدتی که در قالب این طرح ترسیم شده، بخشی از ظرفیت سازمان بسیج مستضعفین و وزارت آموزش و پرورش نیز به میدان آمده است تا اندک اندک طرح رهروان شهید فهمیده به یک طرح ملی در سراسر کشور تبدیل شود.
این طرح در آغاز از شش شهر و با جمعیت آماری شش هزار عضو، شکل گرفت و درست یک سال پس از شکل گیری این جمعیت به دو برابر افزایش پیدا کرد و امروز به بیش از ۵۰ شهر و جمعیت آماری بالای ۲۰ هزار نفر گسترش پیدا کرده است و این تعداد به اعضای قبلی طرح می پیوندند.
از آنجا که در مواقع خطر و تهدید، بار و مسئولیت مقابله با آن، به دوش همه اقشار خواهد بود، پیگیری طرح رهروان شهید فهمیده به نوعی تقویت برنامه های رزمی و دفاعی نیروی دریایی سپاه در منطقه است و پیگیری طرح تشکیل "بسیج دریایی" با همکاری سازمان بسیج برای کمک به ساختار رزمی دفاعی نیروی دریایی سپاه نیز در امتداد اجرای همین طرح خواهد بود.
هر چند که این طرح از ظرفیت لازم برای توسعه و گسترش در کل کشور برخوردار است، اما در استان های ساحلی و مناطق دریایی، وجه غالب کارکرد آن، ناظر به مسائل دریایی، دفاع بومی و رزم دریایی خواهد بود.
برپایی دوره های آموزشی خاص برای اعضای طرح، مشارکت دادن آنان در برنامه های گشت دریایی، برقراری دوره های آموزش مجازی و حضوری، توزیع جزوات و بروشورهای آموزشی و فرهنگی از جمله بخش هایی است که حلقه های این زنجیره را می تواند مستحکم تر کند.
بر پایه منشوری که برای این طرح ترسیم شده است، اعضای طرح رهروان شهید فهمیده اولویت جذب و تأمین نیروی انسانی مجموعه نیروی دریایی سپاه خواهند بود و بنا به شرایطی که اعضا دارند، در عضویت سربازی، پایور و بسیجی فعال تمام وقت بکارگیری خواهند شد.
امیدواریم در پرتو ظرفیت و امکانی که در همه بخش ها فراهم می شود، ضمن توسعه و گسترش چنین طرح هایی، شاهد روزی باشیم که هر شناوری که در خلیج فارس و دریایی عمان به دریا می رود اعم از شناورهای کوچک و یا اقیانوس پیما، سرنشینان، خدمه، ملوانان و ناخداهایش، خود یک بسیجی به معنای واقعی کلمه و مدافع نظام و ارزش های اسلامی در آبها و مرزهای آبی باشند.