به گزارش خبرنگار مهر، جلسه قرارگاه پدافند زیستی استان شامگاه پنج شنبه با حضور رئیس سازمان پدافند غیرعامل، رئیس سازمان دامپزشکی کشور و مسؤلان استان قم تشکیل و استاندار قم به عنوان فرمانده قرارگاه پدافند زیستی استان تعیین شد.
حجت الاسلام محمد صادق صالحی منش در این جلسه ضمن خیر مقدم به مهمانان و عرض تسلیت به مناسبت ایام محرم، اظهار کرد: در مورد تهدید زیست محیطی باید همه اقدام جدی برای ریشه کن کردن آن انجام دهند.
وی با بیان اینکه اگر خدایی ناکرده خطر زیست محیطی دراستان ایجاد شود استان را ناامن خواهد کرد، گفت: استان قم ویژگی خاصی دارد که علاوه بر چهار راه بودن کشور وضعیت دام آن هم متفاوت از سایر استانها است و میتوان گفت قیمت دام تقریبا در استان قم تعیین میشود.
استاندار قم تصریح کرد: نظر مسئولان نیز به توسعه دامپروری در استان است و نباید آنچه که فوایدی برای ما دارد را حذف نماییم.
وی توسعه استان را در بخش فرهنگی، حوزوی و علمی دانست و افزود: مسائلی چون دامپروری در حاشیه است و چه بسا بعضی مواقع حاشیهها پررنگتر از اصل هستند.
حجت الاسلام صالحی منش تهدیدهای زیست محیطی را همان جنگ خاموش عنوان کرد و اظهار کرد: باید آن را به صفر برسانیم.
وی گفت: در بخش حفاظت محیط زیست خصوصا در پدافند غیر عامل تمام توان خود را به کار میبریم تا استان با مشکلی مواجه نشود.
روزانه 200 تا 300 کشتار غیر مجار در قم انجام میشود
شهردار قم دیگر سخنران این جلسه بود که اظهار کرد: در قم از نظر وضعیت وجود طیور در داخل شهر و نگهداری آنها اقدامات خوبی صورت گرفته است.
محمد دلبری گفت: با وجود اقدامات صورت گرفته در خصوص پاکسازی محدوده شهر از نگهداری دام، اما هنوز تعدای هستند که در حاشیه شهر اقدام به نگهداری دام میکنند.
شهردار قم با اشاره به اینکه سال گذشته در بارندگی و آب گرفتگی منازل که در ورودی قلعه کامکار و شیخ آباد رخ داده بود تعدادی از مراکز غیر قانونی نگه داری دام که حتی کشتار روزانه هم داشتند آشکار شد، افزود: روزانه 200 تا 300 کشتار غیر مجار داریم و آمار کشتارگاه ما سالی 300 هزار رأس است که 150 هزار رأس نیز در کشتارگاه پرتو انجام میشود.
وی تصریح کرد: باید بحث نگهداری دام در مراکز غیر قانونی در شورای تأمین مطرح شود و شهرداری به عنوان بازوی اجرایی اقدام نماید و این موضوع را در شهر و خصوصا در هاشیه ورودی شهر ریشه کن کند.
دلبری با بیان اینکه باید مکان دام شهر برای این امر چندان مناسب نیست و بهتر است تغییر یابد، گفت: مراکز غیر قانونی و غیر بهداشتی که به فروش و ذبح پرندگان میپرداختند را در سطح شهر جمع آوری کردیم و در دستور کار است تا محلی را در بیرون از محدوده شهر به آنها اخنصاص دهیم.
قم به عنوان یک مانتیورینگ شناسایی بیماری دام میتواند مورد بهره برداری قرار گیرد
فرماندار قم نیز ضمن تسلیت به مناسبت ایام محرم اظهار کرد: به دلیل اینکه سالیان قدیم قشلاق هشت ایل در اطراف قم بوده است لذا پیرامون شهر به قشلاق و دامپروری اختصاص داده شد و با انتقال میدان دام به قلعه کامکار علاوه بر دامهای ایلات و پرورش آنها یک تجارت هم شکل گرفت و کم کم رونق یافت.
رضا سیار با بیان اینکه سال 1374 طرح انتقال دام از داخل شهر قم بنا نهاده شد، افزود: در نهایت دام شهر به عنوان مجتمع پروار بندی انتخاب شد و در این میدان از 28 استان دام وارد میشود و حدود 25 استان دام را از آن خریداری میکنند و به عنوان ترمینال تبادل دام تبدیل شده است.
فرماندار قم تصریح کرد: پیرامون این مجموعه 574 واحد پرواربندی گوساله و 704 واحد پرواربندی گوسفند و 32 کاروانسرا برای دام وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه در سفر مقام معظم رهبری به قم دیوار کشی مجموعه شکل گرفت، گفت: مجموعه دامشهر به کل کشور سرویس میدهد اما تهدیدهای آن متوجه دامپروران این منطقه میشود.
سیار با بیان اینکه تمام هزینههای قرنطینه بر دوش دامداران است، افزود: قم به عنوان یک مانتیورینگ شناسایی بیماری دام میتواند مورد بهره برداری قرار گیرد.
وی با بیان اینکه به محض ورود هر بیماری دامی اول دامشهر و بلافاصله در شهر قم دیده میشود، ادامه داد: قرارگاه پدافندی غیر عامل و سازمان دامپزشکی همه بیماریها را تحت نظر دارد و باید یک پست سازمانی قرنطینه شبانه روزی در دام شهر ایجاد شود.
قم چهارمین استان از لحاظ تراکم مرغداری است
مدیرکل دامپزشکی استان قم نیز در سخنانی اظهار کرد: در دو قسمت دام و طیور حساسیت خاصی وجود دارد ومی تواند در بعد ملی و استانی نقش آفرین باشد.
دکتر محمد مهدی رفیعی ضمن اشاره به مخاطرات استان، افزود: در بخش طیور با توجه به اینکه بعد از گیلان، گلستان و مازندران، قم پر تراکمترین مرغداریها را در کشور دارد، چند عامل مزید بر علت و موجب تشدید بیماری میشود.
وی با بیان اینکه در استان قم تراکم مرغداریها زیاد است، تصریح کرد: در استانهای شمالی رطوبت زیاد است ولی در قم هوا خشک است و علاوه بر آن استان قم در مسیر ارتباطی شمال به جنوب قرار دارد که اینها موجل انتقال آلودگی میشود.
مدیرکل دامپزشکی قم با اشاره به اینکه 8 درصد تولید تخم مرغ و نیز بزرگترین مجتمعهای دامپروری و پرواربندی در قم وجود دارد، افزود: در میدان دامشهر سال گذشته 460 هزار رأس انواع دام که شامل 20 هزار رأس گاو و گوساله و 440 هزار رأس گوسفند و بز وجود داشته است.
رفیعی گفت: در 7 ماهه سال 385 هزار رأس گوسفند و بز و 12 هزار رأس گاو و گوساله به دامشهر وارد شده است که پیش بینی میشود تا آخر سال بالای 500 هزار رأس وارد این منطقه شود.
وی به اقدامات انجام گرفته در دامشهر اشاره و افزود: مسؤل فنی بهداشتی مستقر شده و اولین شرکت پلاک کوبی فعال شده است و از زمان فعالیت دامشهر قرنطینه به صورت 24 ساعته و همه دامها ورود و خروجشان در سیستم ثبت خواهد شد.
مدیر کل دامپزشکی استان گفت: هیچ کود دامی از مجتمع بدون فرایند اقیم سازی بیرون نمیرود که این اولین الگو اجرا شده در کشوراست.
وی اظهار کرد: از زمان اعتبارات مقام معظم رهبری این مجتمع محسور شده که این عامل به قرنطینه کمک کرده است و حدود 25 درصد دامها دارای گواهی حمل هستند و کل جابه جایی طیور در استان با گواهی حمل تحت نظر دامپزشکی و مسؤل فنی انجام میشود و هیچ محمولهای بدون سیستم یکپارچه به گشتارگاه نمیرود.
رفیعی افزود: در سال گذشته 228 هزار رأس، انواع واکسن به گوسفند و بز و 143 هزار رأس واکسن به گاو و گوساله زده شده است و در 7 ماه اول سال 115 هزار رأی گوسفند و بز و 92 هزار رأس گاو و گوساله واکسن زده شده است.
وی گفت: بهتر است مجتمع دامشهر از این منطقه جابه جا شود و همه اقدامات را برای کاهش مخاطرات انجام خواهیم داد.
این جلسه مصوباتی نیز داشت که به این شرح است: مصوبه سازمانی کامل برای استقرار و قرنطینه ثابت شبانه روزی و تجهیزات و ارتباط مربوطه توسط دامپزشکی کشور برای دام شهر، طرح جامع پدافند زیستی استان تحت نظر استاندار و زیر نظر سازمان پدافند غیر عامل تهیه شود، دامپزشکی موظف است طرح مدیریت بحران احتمال توسعه بیماری دام و مشترک انسان را تهیه و کمکها و نیازها را مطرح کند، بهداشت و درمان موظف است طرح مدیریت بحران و احتمال توسعه بیماری مشترک انسان و دام را تهیه کند و مصوبه آخر اینکه شهرداری و نیروی انتظامی موظفاند طی بک برنامه جدی بحث نگه داری دام در شهر قم را پی گیری و طی دوماه آینده دام در داخل را به بیرون انتقال و هرگونه نگهداری و کشتار غیر مجاز را جمع آوری کنند.