به گزارش خبرنگار مهر، با رشد انفجار گونه جمعیت در شهرستان کنگان و عسلویه، مشکلات و معضلات این منطقه رشد فزاینده ای به خود گرفت. هرچند انتظار میرفت که همپای رشد جمعیت، امکانات نیز رشدی همگام با آن داشته باشد ولی رشد امکانات از سرعت کمتری نسبت به رشد جمعیت برخوردار بود.
دو بار تفکیک شدن شهرستان کنگان طی حدود فقط 9 سال، شاید عمده ترین اقدام برای اجرای طرح توسعه منطقه بود که حتی این اقدام کم نظیر در سطح کشور نیز عملا از مشکلات عمده آن کم نکرد. با توجه به رشد سریع جمعیت و صنایع در منطقه، معضل محل دفع و دفن زباله در کنگان نیز به عنوان یکی از تبعات این دو اتفاق مرتبط، خود را نمایان کرد.
کنگان از جمله شهرهایی است که به لحاظ مکان دفع زباله واقعا در تنگنا قرار دارد. از یک طرف به شهرستان دیر، از شمال و جنوب نیز به کوه و دریا و از طرفی دیگر نیز به زمین های منطقه ویژه اقتصادی پارس محصور می شود.با توجه به اینکه معدن کنونی زباله کنگان نیز تقریبا به مرحله اشباع رسیده، عملا جای مناسب دیگری برای دفع زباله وجود ندارد.
از جمله موارد قابل تامل دیگر این است که معدن کنونی زباله در کنار خط گاز و اتوبان قرار دارد که این موضوع نیز قابل بحث است. طبق مصوبه قانونی، تا پایان سال 1394 دفن زباله در شهرهای ساحلی ممنوع خواهد شد که البته جای بسی خوشحالی دارد. شاید یکی از دلایل تصویب این قانون، بالا بودن سطح آبهای زیرزمینی شهرهای ساحلی باشد.
سوزاندن زباله ها نیز مورد دیگری است که دود حاصل از آن به شدت می تواند سلامتی مردم و حتی محیط زیست را تهدید کند. نکته دیگری که باید به آن اشاره کرد نظارت بر تولید کنندگان زباله به خصوص شرکت ها است که نیازمند نظارت بیشتر منطقه ویژه بر آن هاست.
نظارت بر معدن زباله کنگان به عنوان تنها معدن مجوز دار شهرستان و جلوگیری از ایجاد دیگر معادن بدون مجوز در این شهرستان، امری بدیهی در جهت جلوگیری از ایجاد آلودگی های مرتبط است.
اجرای مطالعه طرح پسماند شهرهای بنک، کنگان و سیراف
شهردار بندر کنگان در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: در زمان مهندس نصوری مدیر سابق پارس جنوبی، مدیر خدمات شهری این سازمان خواستار انتقال زباله های خود محدوده منطقه ویژه برای مدت سه، چهار ماه در معدن زباله کنگان شد تا در این فرصت مشکل معدن زباله منطقه ویژه توسط گروه مشاوران ساماندهی و حل شود که ما نیز پذیرفتیم.
عبدالله حسینی کنگانی افزود: پس از اتمام مهلت چهار ماهه، ما نیز جلوی ورود زباله های منطقه ویژه به معدن زباله کنگان را گرفتیم.
وی خاطرنشان کرد: در نیمه دوم مهر ماه با انتخاب پیمانکار جدیدی بنام آقای کاظم صالحی، معدن زباله کنگان را برای بازیافت و ساماندهی به وی تحویل دادیم که این معدن فقط مختص زباله های کنگان است.
شهردار کنگان ابراز داشت: با توجه به اینکه در اواخر کار با پیمانکار قبلی با مشکلاتی روبرو شدیم، لذا معدن زباله کنگان از جانب وی بی سر و سامان رها شد.
کنگانی بیان داشت: از طرفی دیگر در حال به خدمت گرفتن مشاوری برای مطالعه پسماند شهرهای بنک، کنگان و سیراف هستیم؛ همچنین با بخشداری کنگان نیز مکاتبه کرده ایم و در صورت تمایل آن ها می توان تمام روستاهای شهرستان را نیز تحت پوشش این طرح قرار دهیم.
فقط مجوز دفن زبالههای کنگان را دادهایم
وی یادآور شد: محل دفن و دفع زباله کنونی کنگان متعلق به شهرداری نیست و در محدوده سایت 2 کنگان قرار دارد، لذا برای این منظور با مشورت منابع طبیعی شهرستان، یکی دو نقطه برای این منظور جانمایی شده است که در صورت تایید مشاور ما، معدن زباله کنونی به آن نقطه منتقل می شود.
شهردار کنگان گفت: بجز زباله های شهر کنگان ما به هیچ جا مجوزی برای دفع زباله در معدن زباله کنگان نداده ایم هر چند فقط سایت 2 واقع در کنگان نیز به منظور جلوگیری از پراکندگی زباله در منطقه، زباله های خود را در معدن کنگان تخلیه می کنند.
کنگانی اظهار داشت: طبق قرارداد با پیمانکار جدید، شهرداری کنگان زباله های شهر را در معدن زباله دفع می کند، سپس پیمانکار بازیافت انجام می دهد و باقی مانده زباله هایی که غیر قابل بازیافت است را دفن می کند؛ ضمن اینکه در صورت نیاز، پیمانکار برای کمک به خدمات شهری ما جهت نظافت رودخانه های فصلی، همکاری خواهد کرد.
وی ادامه داد: طبق قرارداد، شهرداری کنگان ماهانه 35 میلیون تومان خالص از پیمانکار جدید جهت بازیافت زباله های معدن خواهد گرفت و چنانچه زباله های جایی دیگری بجز کنگان بخواهد در این معدن دفع شود باید به اطلاع شهرداری کنگان برسانند و در قرارداد منعقد شود.
شهردار کنگان تصریح کرد: بنده بارها پیشنهاد و گلایه خود را به مدیران عامل منطقه ویژه پارس و مسئولان نفت و گاز مبنی بر اینکه چرا وزارت نفت و پارس جنوبی، علی رغم تعریف این همه فاز و شرکت و سایت ال ان جی، یک فاز یا پروژه را برای دفع پسماند و بازیافت در نظر نگرفته است در صورتی که همه شهرها را محصور کرده و عملا ما جایی برای دفع زباله نداریم؟
محل دفن زباله کنگان جوابگوی حجم بالای زباله های تولیدی نیست
رییس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان کنگان در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: مطابق بند الف ماده 193 قانون برنامه پنجم توسعه اقتصادی کشور هر گونه دفن پسماند از سال پایانی برنامه در شهرهای ساحلی ممنوع است و شهرداری ها می باید پسماندهای خود را با روش های نوین و فناوری های جدید بازیافت کنند.
احمد آذریار افزود: در حال حاضر با توجه به شرایط خاص شهرشتان به لحاظ موقعیت جغرافیایی و افزایش انفجاری جمعیت، مدیریت پسماندهای شهری با مشکل مواجه شده و لذا محل دفن فعلی زباله ها در اراضی شرق میانلو که تنها محل دفن زباله دارای مجوز زیست محیطی در شهرستان بوده و در اختیار شهرداری کنگان است نیز با مشکلاتی از جمله عبور خط لوله گاز و جاده اتوبان از مجاوز آن و تکمیل ظرفیت دفن مواجه شده است و جوابگوی حجم بالای زباله های تولیدی نیست؛ لذا با توجه به ماده قانونی مذکور و مشکلات مطرح شده، تهیه طرح جامع مدیریت پسماند شهرستان در دستور کار شهرداری کنگان قرار گرفته است.
وی خاطرنشان کرد: در این طرح تمامی منابع تولید زباله شهرستان مورد مطالعه قرار خواهد گرفت و مواردی همچون تولید کمتر زباله و تفکیک زباله از مبدا در این طرح دیده خواهد شد و محل هایی نیز جهت استقرار سیستم های بازیافت توسط مشاور پیشنهاد خواهد شد.
وضعیت جایگاه های دفن زباله موجود در دستور کار قرار گرفته است
رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان کنگان بیان داشت: این طرح باید تا پایان سال 94 به مرحله اجرا درآید . در فرصت باقی مانده تا پایان برنامه چهارم ، اصلاح و بهبود وضعیت جایگاه های دفن زباله موجود در دستور کار قرار گرفته است و مورد تاکید کارگروه پسماند شهرستان بوده که در این رابطه شهرداری کنگان جهت دفن و ساماندهی پسماندها تلاش فراوانی داشته و در طی یکسال گذشته از این نظر یکی از شهرداری های موفق استان بوده است.
وی ادامه داد: بیشتر زباله هایی که در اطراف روستاهای پرک و شیرینو تخلیه و سوزانده می شود، متعلق به شرکتهای منطقه و کمپهای کارگری است.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان کنگان اظهار داشت: مسئولین شرکتها و خدمات شهری منطقه ویژه که به عنوان شهردار منطقه ویژه وظایف شهرداریها در قانون مدیریت پسماند را عهده دار است باید برای زباله های خود برنامه داشته باشند و بر نحوه فعالیت پیمانکاران خود نظارت بیشتری کند.
احمد آذریار خاطرنشان کرد: پس از گذشت یک دهه از حضور منطقه ویژه در شهرستان هنوز زیر ساخت لازم برای مدیریت اصولی پسماندهای تولیدی ایجاد نشده و هر بار پس از تکمیل شدن دفن زباله در یک محل، زباله ها به مکانی دیگر حمل شده اند که هم الودگی محیط را در پی داشته و هم مواد با ارزش بازیافت زیادی به زیر خاک دفن شده است.
مدیریت یکپارچه با استفاده از روشهای نوین و بازیافت
وی اذعان داشت: تنها راه برون رفت از وضعیت نابسامان مدیریت پسماند در شهرستان ، مدیریت یکپارچه و متمرکز زباله ها با استفاده از روشهای نوین و بازیافت است که پس از تهیه طرح جامع مدیریت پسماند و تصویب در کارگروه مدیریت پسماند استان و استفاده از اعتباراتی که دولت برای این امر در نظر گرفته است محقق خواهد شد.
این مسئول گفت: البته تا محقق شدن این مهم ساماندهی وضعیت موجود و عدم سوزاندن زباله و نظارت بیشتر بر نحوه فعالیت پیمانکاران می تواند تا حد زیادی از آلودگی ها را کنترل کند.
احمد آذریار افزود: دهیاران به عنوان متولی مدیریت پسماند در روستاها می باید به این موضوع ورود کنند تا با همکاری آن ها از تخلیه زباله و آتش سوزی آن در مجاورت روستاها جلوگیری شود.
وی تصریح کرد: پیمانکاران متخلف علاوه بر معرفی به مرجع قضایی در لیست سیاه این اداره قرار داده خواهند شد و از ادامه کار آنها در منطقه جلوگیری می شود.
شرکت پیمانکار هیچ پولی دریافت نکرده است
پیمانکار معدن زباله کنگان در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: شرکت خادم کاران جنوب در مزایده شهرداری بندر کنگان با موضوع دفن زباله به صورت قانونی از سوی مسئولین مربوطه انتخاب و از 18 مهر ماه کار خود را در محل دفن زباله شروع کرده است.
کاظم صالحی افزود: بر خلاف گذشته، شرکت خادم کاران جنوب از تاریخ شروع کار با شهرداری کنگان تاکنون هیچ گونه مبلغی بابت زباله از پیمانکاران و ماشین های حمل زباله دریافت نکرده است ضمن اینکه بجز موارد قید شده در قرارداد هیچ زباله دیگری به جز سایت 2 کنگان در محل معدن زباله کنگان تخلیه نمی شود و چنانچه جز این اتفاق بیفتد، مطمئنا شهرداری از آن مطلع خواهد شد و در قراردادمان قید خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: در بدو شروع کار خود با مشکلات عدیده مواجه شدیم که پیمانکار قبلی شهرداری ایجاد کرده بود که به نوعی باعث شد راندمان کاری و تعهداتی که این شرکت به شهرداری برای بهبود موضوعات راهبردی محل دفن زباله داده بود به کندی پیش رود.
این پیمانکار ادامه داد: این مشکلات را تا حدی برطرف کرده ایم و تا دو هفته آینده انشاءالله مشکلات را به طور کامل برطرف خواهیم کرد.
صالحی اذعان داشت: دفن نکردن زباله ها هنگام تحویل قراداد خود، کنترل نکردن خودروهایی که به صورت غیر مجاز زباله تخلیه می کنند، معضلات مالی و تفکیک نامناسب زباله ها، از جمله مشکلاتی است که در محل دفن زباله توسط پیمانکار قبل ایجاد شده بود.
تعداد زیادی از خودروها زبالههای خود را در محل مجاز تحویل نمیدهند
وی ابراز داشت: این شرکت در آغاز شروع کار متوجه شده که تعداد زیادی از خودروها، زبالههای خود را در محل مجاز تحویل نمیدهند که با تحقیقات بیشتر از سوی کارگران خودروهای حمل زباله و پیمانکاران حاضر در منطقه، شاهد اتفاقات ناخوشایند زیست محیطی در مسیر رودخانه فصلی روستای پرک شدیم.
پیمانکار تنها معدن زباله کنگان افزود: متاسفانه پیمانکار قبلی با سوء استفاده از قرارداد قبلی خود و تماس گرفتن با چندین پیمانکار حمل زباله و کارگران حاضر در معدن زباله کنگان، بر سر راه خودروهای حمل زباله ایستاده و محل دفن غیر قانونی و خودساخته را به رانندگان معرفی می کرد و اکثر رانندگان بدون اطلاع از اتمام قرارداد پیمانکار قبلی به وی اعتماد کرده و زباله ها را در محلی که به آن ها معرفی میشد تخلیه کرده اند.
وی ادامه داد: ما نیز مراتب را سریعا به مدیریت محیط زیست شهرستان، فرماندار کنگان و شهردار بندر کنگان گزارش داده ایم که با همت مسئولین دلسوز و خدمتگزار سریعا موضوع مورد بررسی قرار گرفت و اقدامات قانونی نسبت به تعطیلی این محل (غیر مجوز دار) انجام پذیرفت.
صالحی گفت: شرکت خادم کاران جنوب برای رفع مشکلات مالی که پیمانکار قبلی داشته است اقدام به افزایش و پرداخت حقوق روزانه به کارگران و نیروهای حاضر کرده تا بتواند کارگران و ماشین آلات راه سازی بیشتری در محل دفن زباله جذب کند تا شاید گوشه ای از فکر و دغدغه های مسئولین شهرستان کنگان را کاهش دهد.
وی خاطرنشان کرد: بهترین روش برای جلوگیری از مسائلی مانند سرقت زباله در مکان های غیر مجاز، داشتن مدیریتی یک پارچه در جمعآوری و حمل و نقل زبالهها توسط یک شرکت است که این امر باعث کنترل زباله می شود لذا این شرکت آمادگی خود را برای این مهم اعلام می دارد.
این پیمانکار در پایان پیشنهاد داد: بنده و همکارانم به عنوان شهروند بومی استان حاضریم به صورت افتخاری به عنوان یک نیروی محیط بان برای حفاظت محیط زیست شهرستان کنگان فعالیت داشته باشیم.
............................................
گزارش: مصطفی صفایی