همت محمدی در گفتگو با خبرنگار مهر اضافه کرد: این مقدار نسبت به سال گذشته رشدی ۱۰ درصدی را نشان می دهد.
وی بیان کرد: محصولات صادراتی صنایع دستی استان فارس شامل دو بخش دست بافت های داری اعم از فرش، گبه، گلیم، جاجیم و... و سایر محصولات صنایع دستی متشکل از ۷۰ نوع محصول مانند خاتم، منبت، معرق، کاشی هفت رنگ و... است.
معاون صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی فارس ادامه داد: در بخش دست بافت های داری به دلیل شهرت محصولات فارس در دنیا که مشابه یک برند است مشکلی در بحث بازاریابی و فروش خارجی وجود ندارد.
محمدی عنوان داشت: دست بافت های داری فارس به دلیل استفاده از رنگدانه های گیاهی، پشم خاص استان فارس، نوع طرح ها و نقش ها و نحوه بافت که ذهنی بافی است، مشتریان خاص خود را در دنیا دارد و از رهگذر این ویژگی در طول چندین قرنی که از صادرات دست بافت های داری ایران می گذرد، توانسته جایگاه ویژه را به خصوص در فرش و گبه به خود اختصاص دهد.
وی افزود: چنانچه نزدیک به ۱۴ درصد از کل صادرات دست بافت های داری ایران به فارس تعلق دارد.
۱۸۰ هزار بافنده در فارس فعالیت می کنند
معاون صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی فارس ابراز کرد: در استان فارس تقریبا ۱۸۰ هزار نفر بافنده وجود دارد که در صورت فراهم بودن شرایط قادر هستند با حداکثر ظرفیت تولید داشته باشند.
محمدی با عنوان اینکه بخش عمده ای از مشکلات صادرات دست بافت های داری استان در یک دهه اخیر به سبب از دست رفتن بعضی از بازارهای جهانی به دلیل مشکلات سیاسی و اقتصادی بوده است، گفت: از دیگر مشکلات این بخش استفاده بعضی از تولیدکنندگان از رنگ شیمیایی به جای رنگ طبیعی است.
وی در ادامه بیان کرد: علت این امر سرعت بخشی به کار رنگ کردن و درخشندگی بیشتر رنگ های شیمیایی است ولی رنگ های شیمیایی ماندگاری کمتری نسبت به نوع طبیعی دارند و از طرفی چون مشتریان بازار جهانی شناخت کافی از رنگ های مختلف ندارند، این تخلف تولیدکنندگان محسوب می شود.
معاون صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی با اشاره به اینکه حضور پررنگ رقبای قدرتمندی همچون چین، هند، پاکستان و ترکیه در بازارهای خارجی بخشی از بازارهای فروش دست بافت های داری ایران را گرفته است، افزود: بالا بودن قیمت تمام شده محصولات صنایع دستی اعم از دست بافت های داری که گاه دو یا سه برابر کشورهای دیگر است باعث کاهش گرایش تولیدکنندگان برای تولید محصول بیشتر می شود.
نبود بعد مصرفی از مشکلات صنایع دستی فارس است
محمدی تصریح کرد: به جز در برخی از رشته های صنایع دستی نظیر خاتم، معرق و کاشی هفت رنگ، هنوز بازاریابی مناسبی در خارج از کشور برای محصولات صنایع دستی استان انجام نشده است.
وی گفت: یکی از علت های این موضوع کاربردی نبودن بسیاری از محصولات است که صرفا جنبه تزئینی دارند و قادر نیستند بخشی از نیاز مصرف کننده را برطرف کنند، و در زندگی امروز که خرید محصولات دکوری برای خانه ها کمتر شده نمی توانند شرایط فروش خوبی پیدا کنند.
معاون صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی فارس بیان کرد: محصولات تولیدی صنایع دستی به خاطر اینکه کار دست یک صنعتگر یا هنرمند هستند قیمت بالایی دارند و در نتیجه بسیاری از خانواده ها امکان خرید این محصولات برایشان فراهم نیست و از طرفی چون محصول بعد مصرفی نیز ندارد برای خرید آن احساس نیاز و تمایلی وجود نخواهد داشت.
محمدی با بیان اینکه در رقابت با دیگر کشورها محصولات صنایع دستی ایران با وجود برتری در کیفیت و پایه فرهنگی محصول در جذب بازارهای خارجی نتوانسته اند موفق عمل کنند، گفت: فروش صنایع دستی متنوع و با کیفیت و قیمت پایین تر از محصولات ایران توسط کشورهایی مانند چین، تایلند، پاکستان باعث شده است که صنایع دستی ایران نتواند در سال های اخیر در بازارهای جهانی جایگاه واقعی خود را پیدا کند.
فرصت های نمایشگاهی در خارج از کشور برای تولیدکنندگان صنایع دستی ایجاد شود
وی گفت: افزایش اطلاعات تولیدکنندگان در خصوص بازاریابی و آشنایی با سلیقه مشتریان، کاربردی کردن محصولات، فروش آن ها از طریق شبکه های مجازی و راه اندازی کارگاه های تولیدی از جمله راهکارهایی هستند که می توانند برای توسعه بازارهای خارجی صنایع دستی استان موثر باشند.
معاون صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی فارس با بیان اینکه باید برای صنعتگران و تولیدکنندگان صنایع دستی فرصت حضور در نمایشگاه های خارج از کشور برای آشنایی با بازارهای هدف ایجاد شود، اظهار داشت: این کار می تواند در قالب پرداخت یارانه و تامین هزینه اقامت و فضای نمایشگاهی در خارج از کشور و تامین بخشی از هزینه های نمایشگاه انجام شود.
محمدی ابراز کرد: در این راستا معاونت صنایع دستی میرا فرهنگی هشت نفر از صنعتگران فارس را با پرداخت ۳۰ تا ۱۰۰ درصد هزینه های آن ها به نمایشگاه های کابل، تفلیس، برلین و ازمیر اعزام کرده است.
معاون صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی فارس افزود: در آذرماه نیز تعدادی دیگر از صنعتگران استان به نمایشگاهی در میلان اعزام خواهند شد.