حجت الاسلام سيد احمد خاتمي عضو مجلس خبرنگان در گفتگو با خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر" در مورد جايگاه مداحان در تاريخ، با تأكيد بر پيشينه به نسبت طولاني فعاليت اين گروه در كشورمان، تأكيد كرد: اين اقدام در تاريخ اسلام پيشينه اي طولاني تر دارد، چرا كه اهل بيت(ع) اصرار داشتند نام ، آرمان و مكتب آنها ماندگار شود و يكي از راههاي رسيدن به اين هدف نيز فعاليت صحيح مداحان بوده است، به همين دليل مرثيه سرايان را به فعاليت در اين عرصه تشويق مي كردند.
وي با اعلام اينكه پس از هشت سال دفاع مقدس مداحي در كشور اوج بيشتري يافته است، گفت: واقعيت اين است كه مداحي در كشور ما يك هنر مذهبي است كه نمي توان آنرا از نظر دور داشت، فعاليت اين گروه براي جامعه مؤثر بوده و اصل ماجرا و فعاليت مداحان به خودي خود، پديده مباركي است، دلها به اشكال مختلفي متوجه اهل بيت مي شوند، در كنار خطابه و منبر، مداحي بعنوان يك هنر تأثيرگذاري مطلوبي در اين زمينه دارد.
حجت الاسلام خاتمي با اعلام اينكه از طريق فعاليت مداحان توجه عموم، بخوبي معطوف اهل بيت مي شود، خطابه و سخنراني، در كنار مديحه سرايي را يك هنر معرفي كرد و گفت: اين دو در كنار يكديگر تأثيرات ارزشمند بسياري در طول تاريخ اسلام، انقلاب و جنگ داشته اند كه نمي بايست ناديده گرفته شود.
عضو مجلس خبرگان ضمن مثبت ارزيابي كردن فعاليت اين گروه، تأكيد كرد: نگاه ما به اين قشر نگاه مثبتي است و به هيچ عنوان معتقد نيستيم كه اين هنر كمرنگ و يا منزوي شود، بلكه اعتقاد داريم اين هنر نيز مانند هر هنر و كالاهاي نفيس ديگر مي بايست آسيب زدايي شود چرا كه اگر آسيب زدايي نشود آسيب مي بيند، در واقع اين هنر بايد چارچوب مشخص يافته و سامان يابد تا آن هدف مقدسي كه از اين قشر و از اين حرفه انتظار مي رود، حاصل شود.
وي تصريح كرد: بنابراين اگر كساني در اين كشور سخناني در باب آسيب زدايي مطرح كرده اند، هرگز سخن از نفي و انزواي اين هنر نيست و هرگز منظور اين نيست كه چهره هاي خوب، سرشناس و ارزشي در اين قشر از چشم بيافتند.
حجت الاسلام خاتمي با اشاره به وجود افراط و تفريط در عرصه مداحي و در مواجهه با فعالان اين حوزه، گفت: متأسفانه در اين عرصه ما شاهد دو نوع برخورد هستيم كه هر دو را افراط و تفريط مي گويند بخصوص از وقتي كه در خبرگان سخنراني در مورد آسيبها داشتيم احساس مي كنم اين دو جريان افزايش يافته است .
عضو مجلس خبرگان افزود: يكي جريان افراط است يكجوري با مداحان برخورد مي شود كه انگار هيچ سهمي در خدمت به انقلاب و خدمت به مكتب اهل بيت ندارند، بي مهرانه با كل مداحان برخورد مي شود . من اين برخورد را برخورد غير منصفانه مي دانم اينكه به كل مداحان كشور نگاه بدبينانه داشته باشيم، اين برخورد غير واقع بينانه است در جمع مداحان كشور ما تحصيلگردان متدين و متعهدي هستند كه مي خواهند انجام وظيفه داشته و بگونه اي بخوانند كه مكتب اهل بيت سربلند شود.
وي گفت: اينكه كساني در اظهار نظرهاي خود اين مجموعه را به كلي زير سؤال ببرند روشي ناپسند بوده و مثل اين است كه كساني كل خطابه را زير سؤال ببرند، در واقع نمي بايست بصورت كاملا افراطي مداحان را مورد انتقاد و سؤال قرار داد .
حجت الاسلام خاتمي برخوردهاي تفريطي را نيز مورد انتقاد قرار دارد و يادآورشد: در اين راستا هيچ نقدي پذيرفته نمي شود و همگان خود را مبرا از هر نقصي مي دانند و يا لااقل بگويند فقط خودمان بايد خودمان را نقد كنيم و ديگران حق نقد ما را ندارند، متأسفانه اين امر پس از صحبتهايي كه در مورد مداحان در مجلس خبرگان شد، نمود عيني يافت و احساس كردم برخي از دوستاني كه بنده همچنان به آنها علاقه دارم از نقد منصفنه نيز مي رنجند عليرغم اينكه بنده سعي كردم حريم مداحي حفظ شود و گفتم برخي از مداحان ارزشي ما از دعبل و كميل تأثيرگذاري بيشتري دارند .
نظر شما