به گزارش خبرنگار مهر، برای هدفمندسازی و افزایش کارایی و اثربخشی پژوهشها، پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (ایرانداک) سامانه پیشینه پژوهش را با پشتوانه متن کامل و در حال افزایش 300 هزار عنوان از پایاننامهها و رسالهها راهاندازی کرد.
این سامانه با هدف آگاهی جامعه علمی از پیشینه پایاننامهها و رسالهها و بررسی یکتابودن پایاننامهها و رسالهها به بهرهبرداری رسید.
از آنجا كه پژوهشگاه علوم و فناوري اطلاعات متولي ثبت، سازماندهی و اشاعه اطلاعات علم و فناوری كشور است و از ديرباز مرکز اصلي دريافت نسخهاي از پاياننامهها و ارائه خدمات اطلاعاتي از پاياننامهها به جامعه علمي کشور بوده، با راهاندازی این سامانه گام مهمی را در جهت جلوگیری از انجام پژوهش تکراری توسط دانشجويان، پژوهشگران و دانشگاهيان برداشته است.
در این سامانه، با دریافت عنوان و کلیدواژههای پژوهش از کاربر، با جستوجوی کارشناسان آموزشدیده در پایگاه اطلاعات گنج، اطلاعات پایاننامهها و رسالههای انجام شده به آگاهی کاربر میرسد.
کاربران میتوانند با مراجعه به پایگاه پیشینه به آدرس pishineh.irandoc.ac.ir درخواست خود را ثبت کرده و نتیجه بررسی در کوتاهترین زمان ممکن برای کاربر و نیز تمامی کسانی که کاربر بخواهد، فرستاده میشود.
به گزارش مهر، تا پيش از رونمايي این سامانه، دانشگاههاي كشور، جهت بررسي وجود يا عدم وجود پيشينه موضوعات پيشنهاديه (پروپوزال) پاياننامه و يا رسالههاي دانشجويان تحصيلات تكميلي به منظور جلوگيري از دوبارهكاري و تكرار موضوعات و عنوانهاي مشابه، با پژوهشگاه مكاتبه ميكردند و پژوهشگاه پس از بررسي منابع موجود، نتيجه را به دانشگاه مربوطه اعلام ميكرد و پس از آن دانشگاه با توجه به سياستهاي خود درباره تصويب پروپوزال تصميم نهايي را گرفته و به دانشجو اعلام ميكرد.