۲۳ آبان ۱۳۹۳، ۱۲:۰۱

در نشستی با حضور مولانا پژوهان البرز؛

۲۲۰۰ آیه از قرآن در اشعار مولوی نمایان است / شعر مولانا ترجمه پذیر نیست

۲۲۰۰ آیه از قرآن در اشعار مولوی نمایان است / شعر مولانا ترجمه پذیر نیست

کرج - خبرگزاری مهر: نشستی با حضور دو تن از مولانا پژوهان استان البرز و علاقه مندان به آثار و کلام این شاعر برجسته و پرآوازه کشورمان، در بخش جنبی پنجمین نمایشگاه کتاب البرز برگزار شد.

به گزارش خبرنگار مهر، نشستی با عنوان "با مولانا و مولانا پژوهان استان البرز" با حضور دو تن از مولانا پژوهان استان البرز فتح الله احمدزاده و اعتمادی و علاقه مندان به آثار این شاعر برجسته و بنام کشورمان در بخش جنبی پنجمین نمایشگاه کتاب البرز شامگاه پنجشنبه در موسسه گلستان گلشهر کرج برگزار شد.

در ابتدای این نشست احمدزاده با اشاره به جایگاه دین در جهان بینی و ایدئولوژی مولانا و آشنایی وی با کتاب آسمانی  قرآن گفت: این شاعر گرانسنگ کشورمان به کتاب آسمانی قرآن دلبستگی و اعتقادی کامل داشت و آوردن دو هزار و ۲۰۰ آیه از قرآن در اشعارش خود گواهی بر این مدعاست. اگر مولانا برای ترس از موقعیت اجتماعی خود تظاهر به اسلام می‌کرد، می‌توانست با ذکر چند آیه و چند حدیث خود را مسلمان قلمداد و موقعیت خود را حفظ کند نه این‌که دو ثلث قرآن را مورد استشهاد و استناد و تفسیر قرار بدهد.

وی ادامه داد: از دیدگاه مولوی دین پایه و اساس زندگی معنوی و حیات جاودان انسان را شکل می دهد، و به نوعی سوق دهنده و نجات بخش انسان «ظلوم و جهول» به دنیای سعادت و سلامت است. مولوی در جهان بینی خود قرآن، کتاب آسمانی دین مبین اسلام، را بهترین و برترین راهنمای دینی و معنوی بشر می داند و بر این باور است که رسیدن به زندگی سعادتمند و کمال اخروی، در سایه سار بهره مندی از تعالیم ارزنده ی دین اسلام و پیروی از آموزه های کتاب آسمانی این دین امکان پذیر است.

 وی اظهار داشت: مولوی در اثر ماندگار و ارزشمند خود، مثنوی معنوی، بارها به مقوله ی دین و دین شناسی اشاره کرده و اعتقاد قلبی و باطنی خود را به دین مبین اسلام در جای جای مثنوی متذکر شده است.

احمدزاده، ایمان از دیدگاه مولوی را دارای ارزش و اعتباری ویژه عنوان کرد و گفت: مولوی همواره قلب مؤمن را جایگاه تجلی و حضور خداوند می داند. مولوی در بیان جایگاه ایمان و نور ربانی می گوید که این نور کوه را همانند کوه طور متلاشی خواهد کرد، اما بدنهای مردان حق با قدرتی که دارند می توانند نور بی چند و چون را در خود بگنجانند. آن نوری که ذره ای از آن را کوه طور نمی تواند تحمل کند، مرد الهی در شیشه ای آن را جای می دهد و مانند ذره ای در قندیل بلورین می گنجاند.

وی یادآور شد: مولوی انجام فرائض دینی و اعمال مربوط به آن را نیز نشانه ایمان شخص می داند، هر چند عمل جزء ماهیت ایمان و از مقوّمات آن به شمار نمی آید، اما از لوازم ذاتی آن است. این نماز و روزه و حج و جهاد /هم گواهی دادن است از اعتقاد/ این زکات و هدیه و ترک حسد / هم گواهی دادن است از سرّ خود. "

این مولوی پژوه در پایان سخنان خود اظهار داشت: مولوی به دین دین اعتقادی کامل و عمیق دارد و به طور کلی دین باوری و دین محوری در اندیشه، مضمون و مفاهیم شعری او ریشه دوانیده است. مولوی رسیدن به یک زندگی سالم و سعادت مند و همچنین کسب مدارج عالیه ی کمال و رستگاری اخروی را، در گرو تبعیت از فرامین الهی و پیروی از کتاب دین که همانا قرآن کریم است می داند. در نظر مولوی شناخت و درک درست نسبت به خداوند، مقدمه ای است برای رسیدن به محبوب و معشوق ازلی. از این رو او معتقد است که به واسطه اشراف و آگاهی بر دین می توان خدا را شناخت.

مولانا پیامبر عشق و شادی است

در ادامه این نشست اعتمادی دیگر مولانا پژوه استان البرز در جمع علاقه مندان به آثار و کلام مولوی، سخنانش را با این جمله آغاز کرد که برای سخن گفتن از مولانا "دهانی باید داشت به پهنای آسمانها" سپس به بیان قدر و قیمت کتاب های ارزشمند این شاعر پرداخت و دانستن زبان فارسی را بزرگترین امتیاز در فهم آثار مولانا دانست و اظهار داشت: کتاب هاو آثار مولانا را باید قدر بدانیم. به تعبیر مولانا کسی که مال به ارث می برد قدر آن را نمی داند و آن را مفت و ارزان می دهد. عاشقان و مشتاقان زیادی سالهابرای یادگیری زبان فارسی وقت گذاشته اند تا آثار مولانا را بدون ترجمه و به زبان فارسی بخوانند. زیرا شعر مولانا ترجمه پذیر نیست و در ترجمه، چیزکی از احوالات مولانا بر خوانند تابیده می شود.

وی گفت: در سخن گفتن در باب مولانا باید به سه نکته توجه کرد که چه چیزی در سخن مولانا است که اعجاب آور و رشک برانگیز است. البته این نکته سردراز دارد و باید زمان زیادی برای آن صرف شود.

اعتمادی از عشق به نخستین نکته در آثار مولانا یاد کرد و گفت: مولانا به معنای دقیق کلمه، پیامبر عشق است و فشرده دیوان مولانا، اخلاق شناسی و انسان شناسی و پیرامون عشق است. اگر در سخنان او مداقه کنید در نام و اندیشه هایی از عشق است و می گوید عمری را که بی عشق بگذرد هیچ به حساب نیاور. "عمر که بی عشق رفت هیچ حسابش مگیر/ آب حیاتست عشق در دل و جانش پذیر. "

وی ادامه داد: به تعبیر مولانا عشق پَر آدمی برای پرواز و دری به سوی آسمانهاست. او می گویدعشق، خداست و خداوند عشق است و هر رویش و جنبش و شوری در عالَم از برکت عشق است. عشق وصف ایزد است. و صراحتا عشق را خداوند می داند و می گوید عشق راه و مسیر رستگاری و نجات است.

این مولانا پژوه با بیان اینکه مولانا پیامبر دعوت کننده به شادمانی است، نکته دوم را در طرب و شور آثار مولانا عنوان کرد و گفت: در غرلیات و مثنوی به کرات از کلمات شکر و شیرین استفاده شده است زیرا جان او شیرین بود و آنچه از جانش می آمد بر کلامش می نشست. مولانا خداوند و معشوق را با تعبیرشکرستان و شیرین توصیف می کند.


اعتمادی ادامه داد: مولانا و اشعاری از تبار مثنوی و غزلیات، بیش از آنکه حاوی اطلاعات باشند، دید و منظری تازه و نو را پیش چشم آدمی می آورند و این نکته سومی است که در خواندن آثار گرانقدر این شاعر پرآوازه باید به آن توجه کرد.

وی گفت: وجود تازه ای که مولانا به آدمی می بخشد مقوله ای است که مولانا از آن به رستاخیز و قیامت یاد می کند؛ چنانکه در اولین غزل دیوان شمس هم آمده است: "ای رستخیز ناگهان وی رحمت بی‌منتها/ ای آتشی افروخته در بیشه اندیشه‌ها. "

 اعتمادی با بیان اینکه به تعبیر مولانا باید یک واقعه و نقطه عطفی در زندگی آدمی باشد و شما آن را قیامت بدانید، افزود: مولانا از باز شدن چشم آدمی به قیامت تعبیر می کند و به نظر او عشق است که قیامت می کند. بنابراین آثار و اشعار مولانا بیش از آنکه ذهن ما را گرانتر کند، در سخنانش نگاه تازه ای به عالم و آدم می یابید.

نشست با مولانا و مولانا پژوهان استان البرز در نماشگاه کتاب با پرسش و پاسخ ادامه یافت.

 

کد خبر 2420673