۲۶ آبان ۱۳۹۳، ۱۴:۲۴

کتاب‌خانه‌های خانگی عامل توسعه‌ بخش خصوصی در عرصه‌ فرهنگ عمومی است

کتاب‌خانه‌های خانگی عامل توسعه‌ بخش خصوصی در عرصه‌ فرهنگ عمومی است

راه‌اندازی کتاب‌خانه‌های خانگی، حضور بخش خصوصی در عرصه فرهنگ را توسعه و متولی‌گری دولت در این بخش را کاهش می‌دهد.

به گزارش خبرگزاری مهر، محسن هجری نویسنده و پژوهشگر حوزه‌ ادبیات کودک و نوجوان در آستانه‌ برگزاری سومین جشنواره کتاب‌خانه‌های خانگی و مجتمع‌های مسکونی تصریح کرد: از ویژگی‌های خوب این جریان این است که نهاد کتاب‌خانه‌ها را از سطح عمومی و رسمی فراتر می‌برد و آن را وارد زندگی خصوصی مردم جامعه می‌کند و از این مسیر می‌توان فهمید که مردم تا چه حد به کتاب‌خوانی اهمیت می‌دهند و تا چه اندازه به داد و ستد کتاب اعتقاد دارند.

وی با یادآوری سابقه‌ برگزاری جشنواره کتاب‌خانه‌های خانگی گفت هنگام راه‌اندازی این جشنواره، باور این امر که بتوانیم نمونه‌های زیادی را پیدا کنیم برای ما سخت بود. اما در کمال تعجب دیدیم که این نهاد مدنی نه تنها در تهران بلکه در شهرهای دور از مرکز هم شکل گرفته است و تعداد قابل توجهی مشغول فعالیت هستند.

نویسنده کتاب «ایستاده بر خاک» صداقت را ویژگی اصلی این نوع کتاب‌خانه‌ها عنوان کرد و افزود: در کتاب خانه‌های خانگی بحث ارایه‌ی آمار و ظاهر سازی مطرح نیست بلکه ما با جریانی روبرو هستیم که با اخلاص می‌خواهد کتاب را به عرصه‌ی زندگی مردم ببرد و کتاب‌دارانی که بدون عضوگیری، معرفی و توزیع کتاب را برعهده می‌گیرند و نگران آسیب و بازنگشتن این کتاب‌ها نیستند.

هجری موضوع کتاب‌خانه‌های خانگی را در عین حال موضوع مناسبی برای تحقیق و پژوهش دانشجویان دانست و یادآور شد که تشویق به خواندن همواره در لایه‌های پنهان جامعه و از سوی کسانی صورت می‌گیرد که به‌واقع متولی اصلی کتاب‌خوانی هستند اما کتاب‌خانه‌های خانگی این لایه‌های پنهان را آشکار می‌سازد.

نویسنده رمان نوجوان «چشم عقاب» در ادامه تصریح کرد که دست‌اندرکاران و مسوولان فرهنگی باید به این مساله توجه داشته باشند که مساله‌ی کتاب‌خوانی در جامعه از محدوده‌ کتاب‌خانه‌های عمومی و دولتی فراتر است و نباید تصور شود که حمایت از کتاب‌خوانی تنها از سوی نهادهای رسمی و دولتی شکل می‌گیرد.

وی در عین حال علیرغم وجود نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور پیشنهاد کرد که دولت و به صورت مشخص وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای حمایت از کتاب و کتاب‌خوانی نهادی را تاسیس کند تا از این راه کتاب‌خانه‌های خانگی شناسایی و حمایت شوند چرا که این امر بازار کتاب را رونق و شمارگان آن را افزایش می‌دهد.

به اعتقاد هجری حمایت‌های دولتی نباید منجر به متولی‌گری و دخالت دولت در اداره‌ این کتاب‌خانه‌ها و جریان طبیعی انتخاب کتاب از سوی آن‌ها شود، بلکه می‌توان با کمک نهادهایی مانند انجمن نویسندگان کودک و نوجوان این شناسایی و حمایت صورت بگیرد مشکل بزرگ کتاب‌خانه‌های خانگی سرمایه‌ی اندک صاحبان آن‌هاست که بدون حمایت نمی‌توانند منابع کتاب‌خانه‌های‌شان را به روز کنند.

نویسنده رمان اقلیم هشتم در پایان خواستار توجه بیشتر رسانه‌های جمعی به ویژه صدا و سیما به موضوع کتاب‌خانه‌های خانگی شد و تاکید کرد که اطلاع‌رسانی مناسب می‌تواند به رونق و توسعه‌ی این کتاب‌خانه‌ها کمک کند.

مراسم اهدای جوایز سومین جشنواره کتاب‌خانه‌های خانگی و مجتمع‌های مسکونی از سوی انجمن نویسندگان کودک و نوجوان با همکاری اداره‌ی کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران روز 1 آذر 1393 در تالار مجتمع فرهنگی‌هنری ایوان شمس تهران برگزار می‌شود.

 

کد خبر 2423026