عبدالعظیم فریدون، رئیس انجمن فرهنگی ناشران کودک و نوجوان در گفتگو با خبرنگار مهر و در پاسخ به اینکه تنها ۷۰ ناشر عضو این انجمن هستند در حالی که تعداد ناشران فعال در حوزه کودک و نوجوان به ۲۰۰ ناشر میرسد و چتر حمایتی انجمن میتواند گستردهتر باشد گفت: همه ناشران میتوانند برای عضویت در انجمن فرهنگی ناشران کودک، اعلام آمادگی کنند. کارهای ناشر به لحاظ کمی و کیفی مورد بررسی قرار میگیرد؛ سابقه نشر و امتیازات و جوایزی هم که به دست آورده اهمیت دارد. اگر ناشری از ۱۰۰ درصد، ۷۵ درصد امتیاز را از آن خود کند، عضو انجمن فرهنگی ناشران کودک و نوجوان میشود.
او در پاسخ به اینکه انجمن فرهنگی ناشران کودک و نوجوان، چه امتیازاتی را در اختیار اعضای خود میگذارد بیان کرد: ما ارتباط اعضا با سازمانها و مراکز فرهنگی را آسانتر میکنیم. برای وزارت ارشاد، آموزش و پرورش، نهاد کتابخانههای عمومی، صدا و سیما و... آسانتر است با یک انجمن صنفی ارتباط برقرار کنند تا با یک شخص حقیقی و ما این پیوندها را برقرار میکنیم.
فریدون، کپیرایت را یکی از جدیترین مشکلات در زمینه نشر برشمرد و افزود: مشکل اساسی ما نبود قانون حمایت از حقوق معنوی پدیدآورنده است. تنها تعداد کمی از ناشران و به دلخواه خود، کپیرایت را رعایت میکنند و اگر همه حقوق مادی ناشر اصلی و نویسنده کتاب را پرداخت نکنند حداقل از او برای ترجمه و انتشار کتابش به فارسی اجازه میگیرند اما هیچ سازوکار قانونی در این زمینه وجود ندارد.
رئیس انجمن فرهنگی ناشران کودک و نوجوان، وجود ترجمههای همزمان را یکی دیگر از بدیهای نبود کپیرایت دانست و افزود: مکن است دو مترجم، همزمان با هم اثری را به فارسی برگردانند. چون سازمان و مرکزی وجود ندارد که نام کتابها در آن ثبت و مشخص شود کدام مترجم در حال ترجمه آن است و از سوی کدام ناشر قرار است منتشر شود و در اختیار خوانندگان قرار بگیرد.
فریدون در پاسخ به اینکه انجمن فرهنگی ناشران، به لحاظ حقوقی تا چه اندازه از اعضای خود پشتیبانی میکند گفت: اگر اعضا بخواهند به آنها مشاوره حقوقی میدهیم و اگر مشکلی برایشان پیش بیاید از آنها حمایت میکنیم. اما در تمام این سالها برای هیچکدام از اعضا مشکلی پیش نیامده که برای رفع آن از انجمن کمک بخواهند.
مدیر انتشارات محراب قلم با اشاره به اینکه اقتصاد نشر، یکی از مسایل بسیار مهم در این حوزه است گفت: انجمن فرهنگی ناشران کودک و نوجوان در دوره جدید هیئت مدیره خود، بر آن است تا به مقولههای فرهنگی بپردازد و نشستهایی در ان زمینه برگزار و بخش اقتصادی را به تعاونی ناشران کودک واگذار کند.
فریدون به برگزاری همیش یکروزه«حسابِ کتاب» اشاره و بیان کرد: در این همایش به آسیبشناسی اقتصاد نشر و چگونگی توزیع کتابهای کودک پرداخته میشود. چون بیشتر کتابهای کودک شیرازه ندارند و به خاطر نبود ویترین کافی، به خوبی دیده نمیشوند. از سویی تعدا کتابفروشیهای کودک و نوجوان اندک است و همه اینها صنعت نشر کتاب کودک را با مشکلات بیشتری نسبت به نشر بزرگسال روبهرو میکند.