حجت الاسلام سيد احمد خاتمي عضو مجلس خبرگان در مورد آسيبهايي كه طي چند سال اخير به عرصه مداحي وارد شده است، گفت: اين عرصه دو نوع آسيب محتوايي و شكلي را دچار شده است، آسيب محتوايي غلو، طرح روضه هاي بي سند، سست مطرح كردن برخي مدحها و مناقب و همچنين خواب محور كردن مديحه سرايي ها است .
وي در اين مورد، غلو را مسئله مهمي اعلام كرد و گفت: در اين رابطه برخي مداحان اعلام كردند كه اين جريان از بين رفته و طرح آن موردي ندارد كه بايد گفت در بررسي آسيبهاي مداحي با يك هيئت و مداح طرف نيستيم، در واقع شأن مجلس خبرگان اجازه نمي دهد كه خود را با يك هيئت و شخص طرف بدانيم، ما با يك جريان مواجه هستيم كه جريان خطرناكي است .
حجت الاسلام خاتمي در مورد خواب محوري نيز گفت: خواب حجت شرعيه نيست، مسئله جمكران نيز قصه خواب تنها نيست بلكه قصه بيداري است، طرح ملاقاتهاي دروغين در مداحي ها به هيچ عنوان پسنديده نيست، بنده معقتدم در زمان غيبت، كساني كه از ويژگي خاصي برخوردار بوده و از برگزيدگان اوليا خدا باشند، توفيق شرفيابي را دارند، ولي آنها كه شرفياب مي شوند دكان باز نكرده و از اعتقادات مقدس سوء استفاده نمي كنند .
عضو مجلس خبرگان با اعلام اينكه اينگونه فعاليتها اعتقادات مقدس را دچار آسيب مي كند، گفت: اعتقاد ما به مهدويت اعتقادي است كه پشتوانه آن 350 آيه ، بيش از 2 هزار روايت از معصومين و بيش از 500 روايت از پيغمبر اكرم در مورد ويژگي هاي حضرت مهدي (عج) است، اگر قرار باشد اين ويژگي ها با افسانه مخلوط شود از اوج به پائين خواهد آمد.
وي طرح جدايي دين از سياست در برخي مداحي ها را آسيبي ديگر براي اين عرصه اعلام كرد و افزود: در برخي مجالس اعلام مي شود كه كسي حق ندارد اسم امام، انقلاب و ولايت فقيه را بياورد، در اين مورد عليرغم اينكه معتقد به جار و جنجال سياسي نيستيم ولي بر اين باوريم كه انقلاب بزرگ اسلامي را اهل بيت در كشور ما زنده و به بركت دفاع مقدس رشد كرد .
حجت الاسلام خاتمي در مورد آسيبهاي شكلي عرصه مداحي گفت: استفاده از سبكهاي ترانه هاي گناه آلود و لس آنجلسي از جمله اين آسيبهاست، قرآن را هم اگر با اين سبكها بخوانيم خلاف شرع است .
وي در ادامه با تأكيد بر ضرورت توجه به شعور ديني در كنار شور ديني گفت: اگر شور ديني با شعور ديني گره نخورد آسيب مي بيند، شعور ديني هم بايد رشد مطلوبي در اين عرصه داشته باشد. اكتفا به مداحي صرف عاملي است كه مانع رشد شعور ديني، در كنار شور ديني مي شود.
مداحان بايد در قالب يك صنف فعاليت كنند، تجربه نشان داده فعالان حزبي در كشور موفق نيستند |
وي با تأكيد بر اينكه براي آسيب زدايي از عرصه مداحي نمي بايست بي انصافي صورت گيرد، گفت: خدمات مداحان نبايد ناديده گرفته شود و مداحان خوب مورد هتك قرار گيرند، در اين عرصه نبايد افراط شود، تا روضه اي را شخص ما در كتابي نديديم حق نداريم بگوئيم دروغ است، تا يك منقبت بلندي شنيدم كه در حد درك ما نبود، حق نداريم بگوئيم غلو است، غلو چارچوب خود را دارد و آن اين است كه اهل بيت را در حد خدايي بالاببريم، اگر كساني وارد اين ميدان شوند هر چه به گوششان نخورده بود بگويند دروغ است و يا هر منقبتي از اهل بيت را بگويند غلو است، سبب مي شوند اين جريان ساماندهي نشود.
حجت الاسلام خاتمي در ادامه تأكيد كرد: با هر گونه افراطي در اين عرصه مخالف هستيم، ولي بر اين باوريم كه ساماندهي بايد از درون باشد.
وي با اشاره به اينكه ساماندهي دولتي در اين عرصه جواب نمي دهد، افزود: در هر استان و شهري مداحان بسياري فعال هستند، يكي از راههاي ساماندهي اين است كه گروههايي در شهرستانها با ضوابط خاص تشكيل و نمايندگان آنها نيز در استانها و نمايندگان آنها نيز در قالب جمعي 50 يا 60 نفره منتخب، در تهران شكل گيرد و از ميان آنها نيز جمعي بعنوان مجمع مركزي انتخاب شود، اين مجمع مي تواند آئين نامه اي براي ساماندهي امر مداحي داشته، تدبير كرده و براي ساماندهي محتوايي نيز روضه ها را مورد بررسي قرار داده، راست و دروغ را مشخص كنند .
عضو مجلس خبرگان با اشاره به اينكه مداحان به نبود منابع غني و صحيح در اين زمينه معترض هستند، اين ضعف را جدي اعلام كرد و گفت: گروه منتخب براي ساماندهي به امر مداحان مي تواند با تهيه و تدوين منابع دقيق و قابل دسترسي براي مداحان، تخلفات اين عرصه را شناسايي و همين جمع منتخب، راهكارهاي اصلاح تخلفات را نيز اعلام كنند.
مداحان مي بايست با سعه صدر شنونده نقدها بوده، مواردي را كه وارد است قبول كرده در صدد رفع آنها باشند و مواردي كه نادرست است را نيز پاسخگو باشند |
حجت الاسلام خاتمي تصريح كرد: امر ساماندهي مداحان جريان مقدس و سازنده اي است، اين اقدام يك جريان ضد مداحي نيست، اطمينان مي دهم اول كساني كه در مقابل نبود اين نهاد خواهند ايستاد، ما هستيم و از آن دفاع مي كنيم .
نظر شما