۱۰ آذر ۱۳۹۳، ۱۱:۱۴

به مناسبت روز مجلس؛

انتشار پرونده «مقام مجلس در ایران» در وبسایت سوره اندیشه

انتشار پرونده «مقام مجلس در ایران» در وبسایت سوره اندیشه

وبسایت سوره اندیشه به مناسبت روز مجلس، پرونده‌ای با عنوان «مقام مجلس در ایران» منتشر کرده و در آن به تحليل جایگاه مجلس و نسبت آن با دولت و حکومت در طول تاریخ معاصر ایران پرداخته است.

به گزارش خبرگزاری مهر، وبسایت سوره اندیشه به مناسبت روز مجلس، پرونده‌ای با عنوان «مقام مجلس در ایران» منتشر کرده و در آن به تحليل جایگاه مجلس و نسبت آن با دولت و حکومت در طول تاریخ معاصر ایران پرداخته و حساسیت برانگیز شدن اختلافات میان قوا به خصوص مجلس شورای اسلامی در سال‌هاي اخير را به عنوان نشانه‌ای از مسئله‌ای ریشه‌دار در تاریخ ورود پارلمان به ایران مورد بررسی قرار داده است.

در اين پرونده یوسفعلی میرشکاک، به حقیقت مسئله‌ قوم ایرانی در مواجهه با قانون و پارلمان پرداخته و ویژگی‌های قوم ایرانی را مایه‌ اصلی وضع نابه‌سامان کنونی می‌داند. همچنین دکتر اباصالح تقی‌زاده، با توضیح تحول در ماهیت قدرت در سیر تاریخ مدرنیته و توضیح بنیاد تفکیک قوا و وضعی که این مدل در جامعه به وجود می‌آورد، به طرح پرسشی فلسفی از اختلاف قوا در ایران پرداخته است.

دکتر عارف دانیالی، نیز با نظر به ماهیت اگورا در جامعه‌‌ی آتنی و مقایسه‌ آن با پارلمان در جامعه‌ی مدرن، به تحلیل وضع مجلس در ایران و به‌خصوص طرح مسائلی که در نسبت نمایندگان مجلس با مردم در ایران وجود دارد، می‌پردازد. از منظری متفاوت نیز دکتر شروین مقیمی، با نقد تحلیل‌های رایج فرایند دموکراتیک شدن و طبیعی بودن اختلاف نهادهای حکومتی در این فرایند، به لزوم طرح مسئله‌ی اختلاف براساس فهم امر سیاسی اشاره و از این منظر ماهیت اختلاف مجلس و دولت در ایران را در تلاش برای حاکم‌بودن بالفعل و فراتر از قانون توضیح می‌دهد.  

در درآمد این پرونده می‌خوانیم:

خاص‌ترین مسئله‌ی کشور ما برقرار کردن یک نظام دینی در جهانی است که روح تجدد آن را راه می‌برد... اگر مسئله مربوط به تأثیر دین در سیاست بود، مشکل بزرگی وجود نداشت؛ زیرا در همه‌ کشورها و در دموکرات‌ترین آن‌ها نفوذ دین در سیاست مسلم است؛ اما سیاست دینی را با نفوذ دین در سیاست اشتباه نباید کرد. قانون اساسی ما با این رأی و نظر و فکر تدوین شده است که می‌توان یک نظام دینی اسلامی بنا کرد که در آن همه‌ی آزادی‌های سیاسی و قواعد دموکراسی رعایت شود و شاید در هیچ‌یک از قوانین اساسی کشورهای دموکرات تا این اندازه بر اصل تفکیک قوا تأکید نشده باشد... شاید بتوان مسئله را به این صورت طرح کرد: آیا تجدد به یک نظام زندگی که قواعد و مناسبات درونی و بیرونی آن منشأ آسمانی دارد مجال می‌دهد یا نه؟

عناوین مطالبی که تا به امروز در این پرونده منتشر شده‌اند بدین شرح است:

پارلمان و مشکل قوم ایرانی

تأمل در ماهیت نسبت ایرانیان با قانون و پارلمان

یوسفعلی میرشکاک

 

اختلاف قوا چگونه ممکن شده است؟

تأمل در بنیاد تفکیک قوا و طرح پرسشی فلسفی از اختلاف دولت و مجلس در ایران

دکتر اباصالح تقی‌‌زاده طبری

 

حاکمیت بالفعل

نزاع دولت و مجلس در ایران؛ تحلیلی از منظر ماهیت امر سیاسی

دکتر شروین مقیمی

 

آیا مجلس، همان اگورا است؟

تأمل در حقیقت اگورا، مجلس مدرن و وضع کنونی مجلس در ایران

دکتر عارف دانیالی

می‌توانید هر روز مقاله‌ای جدید از پرونده «مقام مجلس در ایران» را، در آدرس sooremag.ir مطالعه نمایید.

 

کد خبر 2433478

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha