۲۱ آذر ۱۳۹۳، ۱۳:۳۳

گزارش مهر/

بارش جوزایی در آسمان کرمان/مرواریدهای کویر در شهداد شکار می شوند

بارش جوزایی در آسمان کرمان/مرواریدهای کویر در شهداد شکار می شوند

کرمان – آسمان کرمان به دلیل عدم وجود آلودگیهای نوری و صاف به عنوان یکی از مناسبترین مناطق کشور برای فعالیت تورهای رصد شناخته می شود این درحالیست که 23 آذرماه کرمان شاهد بارشهای جوزانی خواهد بود.

به گزارش خبرنگار مهر، آسمان کرمان از دیر باز به عنوان یکی از بهترین نقاط ایران برای رصد ستاره ها مطرح بوده است و آسمان پر ستاره این استان به خصوص در مناطق کویری یکی از مهمترین جاذبه های گردشگری است. این امر موجب شده است در سالهای اخیر تعداد تورهای رصد آسمان به خصوص در کویر و در مناطق گردشگری کویر شهداد و کمپ کویری به شدت افزایش یابد و به یکی از مهمترین جاذبه های گردشگری کرمان تبدیل شود.

تورهای شبانه رصد آسمان اما این روزها رونق جدید یافته است زیرا همزمان با سرمای پاییز و زمستان گردشگری در کویر گرم کرمان افزایش می یابد از سوی دیگر طبق بررسیهای صورت گرفته آسمان کرمان در 23 آذرماه سال جاری شاهد بارشهای زیبای جوزایی خواهد بود که یکی از شگفت انگیز ترین پدیده های نجومی در کرمان محسوب می شود.

نجوم و رصد ستاره ها این روزها بسیاری از جوانان کرمانی را به خود جذب کرده و لحظات بارشهای جوزایی بهترین شرایط را برای یکی از لذت بخشترین رصدهای سال در کرمان فراهم کرده است.

روز جهانی نجوم

در واقع زمین در حرکات خود در چندین مرحله مختلف مدارهای دنباله دارها را قطع می کند و برخورد باقیمانده های این دنباله دارها با اتمسفر زمین بارشهای زیبایی را به وجود می اورد که حتی با چشم غیر مسلح نیز قابل مشاهده هستند و جلوه خاصی به کویر کرمان می دهد.

بارش شهابی جوزایی در واقع بزرگترین بارش شهابی در طول سال است که ناشی از یکی از مهمترین صورت های فلکی به نام جوزا است که بهترین زمان برای رصد این بارش نیز در زمستان است.

علی زهره کرمانی منجم و فعال تورهای رصد آسمان در گفتگو با خبرنگار مهر در کرمان اظهارداشت: طبق بررسیهای صورت گرفته و اعلام مراجع علمی نجوم 23 آذرماه بهترین فرصت برای رصد بارشهایی جوزایی در کرمان محسوب می شود.

بارشهای جوزایی شهاب سنگ در آسمان کرمان بدون استفاده از چشم مسلح قابل مشاهده است و بهترین شرایط در مناطق دور از منابع نوری مهیا است

وی ادامه داد: این پدیده هر سال در دهه آخر آذرماه در آسمان کرمان قابل روئیت است و دلیل آن نیز گذر زمین از میان غبار و ذرات به جای مانده از دنباله دارها و یا سیاره های می باشد و درنهایت مناظر بسیار زیبایی را در آسمان کرمان به وجود می آورند.

زهره کرمانی افزود: این ذرات پس از برخورد  با اتمسفر می سوزند و درنهایت نورهایی بسیار زیبا ایجاد می کنند.

این فعال نجوم ادامه داد: دلیل اینکه اسم بارشهای روزهای آینده جوزایی است این است که به دلیل برخورد با صور فلکی جوزا این پدیده روی می دهد.

وی در خصوص احتمال برخورد شهاب سنگها با زمین گفت: این خطر بسیار اندک است و به صورت بسیار کم سابقه روی می دهد دلیل این مسئله این است که زمین با ذرات کوچکی در مقایسه با شهاب سنگها و سیاره ها برخورد می کند و این ذرات به دلیل سرعت بالا و اصطکاک پس از برخورد با جو کاملا می سوزند و تنها در صورت بزرگ بودن این ذرات اجسام بسیار کوچکی به صورت بسیار نادر به زمین می رسند و اما اکثر این ذرات به صورت خاکستر به زمین می رسند.

وی این ذرات را به دلیل علمی بسیار ارزشمند دانست و گفت: عملا این احتمال بسیار اندک است.

وی گفت: این پدیده مطابق اعلام مراکز علمی عملا از 16 آذر تا 27 آذر روی می دهد که در کرمان در بهترین حالت در شب 23 آذرماه قابل رویت است و یکی از بهترین شرایط رصد در این منطقه از ایران قابل رویت است.

وی تعداد رویداد این واقعه را در هر ساعت 120 مورد عنوان کرد و گفت: این آمار مطابق کاوشهای علمی و تجربیات سالهای گذشته رخ می دهد و نسبی است.

آسمان کرمان

زهره کرمانی افزود: آسمان کرمان به خصوص در قلب کویر که از آلودگیهای نوری دور هستند شرایط بسیار خوبی را فراهم کرده است.

وی گفت: این روزها تورهای متعدد گردشگری در کویر انجام می شود و بهترین مکان نیز برای رصد کویر کمپ کویری شهداد و مناطق اطراف آن است که به دلیل عدم وجود آلودگیهای نوری و طبق پیش بینی هواشناسی آسمانی صاف را در این شب شاهد خواهیم بود.

وی این بارشهای شهابی را بسیار درخشان و قابل دید برای همه در صورت قرار گرفتن در تاریکی مطلق دانست.

درحالی کرمان یکی از قطبهای اصلی رصد محسوب می شود که متاسفانه این استان از داشتن یک رصد خانه معمولی نیز بی بهره است این درحالیست که قرار بود رصد خانه ملی در چند سال گذشته در این استان احداث شود اما بی توجهی و عدم پیگیری و سیاستهای غیر علمی کرمان از این پتانسیل مهم علمی محروم شد.

کرمان به دلایل غیر علمی از داشتن رصد خانه ملی محروم شد این درحالیست که بهترین شرایط اقلیمی برای رصد در کرمان وجود دارد

دکتر جلیل الدین فاطمی، پدر نجوم کرمان در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: کرمان یکی از بهترین شرایط اقلیمی کشور را برای احداث رصدخانه برخوردار است اما متاسفانه با وجود تمام داشته ها به دلیل بی توجهی های صورت گرفته آنگونه که باید توسعه نجوم را در کرمان شاهد نبوده ایم.

وی افزود: خوشبختانه هم اکنون یکی از پیشرفته ترین تلسکوپهای آموزشی و تحقیقاتی در کرمان وجود دارد.

فاطمی گفت: به نظر می رسد مهمترین دلیل عدم احداث رصد خانه در کرمان دوری از پایتخت است درحالیکه کرمان می توانست به قطب نجوم کشور تبدیل شود و دلیل نداشت که حتما رصد خانه ملی به پایتخت نزدیک باشد.

پدر نجوم کرمان افزود: منطقه شهداد ازارتفاع بالایی برخوردار نیست اما شاهد عدم آلودگی نوری هستیم در عین حال به دلیل امکان گرد و غبار در این منطقه امکان احداث رصد خانه در این منطقه نیست و تنها برای رصد سیار مطلوب است اما مناطق مرتفعی مانند راین در کرمان وجود دارد که بحث احداث رصد خانه در این منطقه مطرح است و می تواند به یکی از مهمترین نقاط رصد در ایران تبدیل شود.

..................................................................

گزارش: اسما محمودی و شیوا رحیمپور

کد خبر 2442074

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha