۲۵ آذر ۱۳۹۳، ۱۰:۱۸

گزارش مهر/

زمستان نرگس های خوسف/بی مهری مسئولان نرگس ها را پرپر کرد

زمستان نرگس های خوسف/بی مهری مسئولان نرگس ها را پرپر کرد

بیرجند- برداشت گل نرگس خوسف با زمستان بی توجهی مسئولان همراه شده که این محصول استراتژیک خراسان جنوبی نیازمند معرفی و توجه است تا بتواند عاملی برای شکوفایی اقتصادی این استان کویری باشد.

به گزارش خبرنگار مهر، این روزها بسیاری از دشت‌های خراسان جنوبی بویژه دشت‌های خوسف را نرگس‌زارهایی پوشانده که فصل برداشت آنها فرارسیده و عطر و زیبایی بی‌نظیری را به این سرزمین کویری بخشیده، این در حالی است که گل نرگس به عنوان پنجمین محصول صادراتی خراسان جنوبی، نیازمند توجه و حمایت جدی است تا بتواند عاملی برای شکوفایی اقتصادی این استان کویری باشد.

در متون باستانی از نرگس با عنوان نارسیسوس یا نارسیس نام برده شده و در یکی از سروده های بسیار باستانی هومری قرن هفتم یا هشتم پیش از میلاد درباره آفرینش همین نام سخن به میان آمده است. چون گلها همواره شگفتی و شادی آور بوده اند و در باور و ذهن همه انسانهای دوران باستان و امروز قدرت بی همتای خالق را در ذهن پرورش می دهند بنابراین پیوند دادن گلها زیبا به خدایان امری عادی است.

هم اکنون کهن ترین نرگسزارهای خراسان جنوبی متعلق به شهرستان خوسف است که گل نرگس شهرستان خوسف در قیاس با دیگر گل های مشابه نرگس در کشور حرف اول را می زند که به علت نبود آگاهی و معرفی کافی و عدم تبلیغ درباره آن و شناسانده نشدنش تاکنون نتوانسته است جایگاه واقعی خود را در کشور پیدا کند.

تا کنون علی رغم این توانایی استان هیچ توجهی برای معرفی این نوع از گل منحصر به فرد صورت نگرفته است، درحالی که عصاره های تهیه شده از این گیاه بسیار گران  قیمت بوده و می تواند اقتصاد کشاورزی استا ن را پویا کند و برداشت این محصول در زمستان می تواند یکی از مهم ترین عوامل جذب توریست در منطقه باشد.

اگرچه در عصر حاضر، زيباترين، در دسترس ترين و ارزان ترين تحفه ها يک شاخه يا دسته گل است که به مناسبتهاي بسياري هديه مي شود، اما «آيا تاکنون نهادي به فکر رفع مشکلات باغبان خسته که اين گلها را به ثمر نشانده هست؟» اين پرسشي است که پاسخش را از مسؤولان ذي ربط بايدخواست.

افزایش دو برابری تولید گل نرگس در سه سال آینده

فرماندار شهرستان خوسف در گفتگو با مهر با بیان اینکه ۹۰ درصد اشتغال مردم شهرستان خوسف از بخش کشاورزی تامین می‌شود، افزود: شهرستان خوسف در زمینه تولید گل نرگس در استان رتبه نخست و در کشور دارای رتبه پنجم است.

 در سه سال آینده تولید گل نرگس در شهرستان خوسف به ۲۲ میلیون شاخه می رسد.مهدی فرجامی فرد عنوان کرد: در بخش کشاورزی ۴۰ میلیارد تومان تسهیلات هفت درصدی به این شهرستان اختصاص یافته است که در زمینه های مختلف کشاورزی هزینه شده است.

فرجامی‌فرد با اشاره به اینکه در شهرستان خوسف ۱۰ هکتار سطح زیر کشت بارور گل نرگش وجود دارد، عنوان کرد: پیش بینی می شود ۱۱ میلیون شاخه گل نرگس از این سطح برداشت شود.

وی با اشاره به اینکه تاکنون ۱۰ هکتار زمین زراعی به بخش تولید گل نرگس اختصاص داده شده است، گفت: تلاش خواهیم کرد در سه سال آینده تولید گل نرگس در شهرستان خوسف به ۲۲ میلیون شاخه برسد.

نبود بازار یابی و دلالان مهمترین مشکل گل نرگس شهرستان خوسف

وی تصریح کرد:درحال حاظر بازاریابی و صادر شدن گل نرگس به صورت سنتی صورت می‌گیرد ولی با کمک گرفتن از شرکت تعاونی، خواستار صادر کردن گل نرگس با برند تجاری هستیم.

فرماندارشهرستان خوسف با اشاره به مشکلات گل نرگس در شهرستان خوسف افزود: عدم دسترسی تولید کننده به بازار مناسب و دلالال بازی که باعث می شود دسترنج واقعی کشاورز به جیبش نرسد از جمله مشکلات گل نرگس در شهرستان خوسف است.

وی عنوان کرد: در حال حاضر راه اندازی شرکت تعاونی تولید و عرضه گل نرگس در شهرستان خوسف در دست اقدام است که بازاریابی محصول و همچنین خرید و عرضه محصول از جمله مزایای راه اندازی این شرکت تعاونی است.

کاشت گل نرگس در دستور کار قرار گیرد

فرجامی فرد توجه به نرگس به عنوان پنجمین محصول استراتژیک خراسان جنوبی را ضروری دانست و افزود: در حال حاضر شهرستان خوسف مقام پنجم کشور را در زمینه تولید گل نرگس را داراست.

وی تاکید کرد: در صورت برنامه ریزی و با توجه به شرایط خشکسالی موجود در استان و عدم نیاز گل نرگس به آب زیاد  این گل می تواند درآمد خوبی را برای کشاورزان داشته باشد.

فرماندار شهرستان خوسف تصریح کرد: کاشت گل نرگس با توجه به شرایط موجود استان و نیاز کم این گل به آب در دستور کار جهاد کشاورزی قرار گیرد.

وی با بیان اینکه تاکنون از محل تسهیلات صندوق توسعه بخش کشاورزی تسهیلات خوبی به نرگس کاران شهرستان خوسف پرداخت شده است، افزود: با پرداخت این تسهیلات سطح زیرکشت گل نرگس از نه هکتار از دو سال گذشته به ۱۹ هکتار در سال جاری افزایش یافته است.

وی ادامه داد: این ۱۰ هکتاری که نو کاشت شده است در حال حاضر غیر بارور است امید است پس از سه سال باور شده که با این سطح زیر کشت تولید گل نرگس در شهرستان خوسف به دو برابر افزایش خواهد یافت.

پیش‌بینی برداشت ۱۱میلیون شاخه گل نرگس در خراسان‌جنوبی

مدیرکل جهاد کشاورزی خراسان‌جنوبی در گفتگو با مهر با بیان اینکه پیش‌بینی می‌شود در سال جاری ۱۱میلیون و ۲۵۰ هزار شاخه گل نرگس دراستان تولید شود، افزود:هم‌اکنون ۲۷ هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان زیرکشت گل نرگس است.

هاشم ولی پور مطلق عنوان کرد: از هر مترمربع حدود ۴۱ شاخه گل نرگس برداشت می شود که ۲۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال درآمد عاید بهره‌برداران گل نرگس می‌شود.

وی با بیان اینکه بیشترین سطح زیرکشت گل نرگس در شهرستان خوسف با ۱۸.۵هکتار است، عنوان کرد: در حال حاضر در خراسان جنوبی ۲۱۲ خانوار در زمینه تولید گل نرگس فعالیت دارند.

 مدیرکل جهاد کشاورزی خراسان جنوبی خبر داد: گل نرگس تولیدی در استان به استان‌های خراسان‌رضوی، یزد، تهران، اصفهان، البرز و زاهدان صادر می‌شود.

وی با اشاره به اینکه گل نرگس تولیدی خراسان جنوبی از لحاظ کیفیت و عطر با توجه به رقم و شرایط آب‌وهوایی رتبه‌ی اول را  درکشوردارد.

ولی پور مطلق اظهارکرد:سال گذشته ۲۷ هکتار از اراضی کشاورزی استان زیرکشت گل نرگس بود که ۹ میلیون شاخه گل نرگس از این اراضی برداشت شده است.

وی در پایان یادآورشد: برداشت گل نرگس از نیمه‌ی آبان آغازتا پایان اسفند ماه در استان ادامه دارد.

بازاریابی مهمترین مشکل گل نرگس

غلامرضا عبدالهی يکي از کشاورزان خوسف در گفت‌وگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: در حال حاضر مهمترین مشکل گل نرگس شهرستان خوسف بازاریابی آن است.

وی افزود: گل نرگس خوسف عطر و بوي آن از گل نرگس شيراز بهتر است و خريد آن از سوي خريداران نسبت به گذشته بهتر شده است.

این کشاورز شهرستان خوسف بیان کرد: هواي سرد و يخبندان شديد را يکي از عوامل اصلي سرمازدگي اين محصول دانست و افزود: کمبود آب و کود حيواني باعث آفت شديد در اين محصول مي‌شود و بايد کود حيواني و آب به موقع به اين محصول داده شود.

وی با بیان اینکه برداشت گل نرگس بيشتر به صورت شاخه‌اي است و هر ۳ تا ۴ روزي گل نرگس برداشت مي شود که برداشت آن بستگي به پياز گل نرگس دارد که چقدر گل بدهد.

عبدالهی تاکید کرد: مسولان بايد به اين محصول مهم بهاي بيشتري بدهند تا خريداران اين محصول را از کشاورزان ارزان نخرند.

وی نبود بازار فروش و پايين بودن قيمت گل نرگس مهمترين مشکلات اين محصول دانست و یادآور شد: نبود بازار فروش براي محصول، پايين بودن قيمت اين گل، حمايت نکردن مسولان از نرگس کاران را از مهمترين مشکلات فراروي اين محصول است.

رضا تقی نژادیکی دیگر از کشاورزان شهرستان خوسف در گفتگو با مهر اظهارکرد: با توجه به کم آبي و خشکسالي سال هاي گذشته گل نرگس نياز چنداني به آب ندارد و از نظر آب و هوايي سازگار با اقليم استان است.

وی با انتقاد براینکه در زمینه بازاریابی گل نرگس شهرستان خوسف تا کنون اقدام موثری از سوی مسئولان نشده است، افزود: درصورتي که هر توليد کننده به صورت مجزا و انفرادي دست به بازاريابي بزند باعث رقابت منفي بين توليدکنندگان مي شود.

با توجه به مشکلات متعدد فراروي نرگس کاران، هيچ انگيزه اي براي کاشت گل نرگس وجود ندارد وی بیان کرد: گل نرگس خراسان جنوبي از نظر شکل، رنگ و عطر آن نسبت به گل هاي نرگس ديگر استان ها ارجحيت دارد ولي چون تبليغات براي معرفي اين محصول انجام نشده ناشناخته مانده است.

وی عنوان کرد: با توجه به هزينه هاي کاشت، داشت و برداشت کشاورزان مقرون به صرفه نيست.

وی تصریح کرد: گل نرگس اگرچه محصول تزئيني است اما براي درمان برخي بيماري ها هم استفاده مي شود که رفع زکام، درمان افسردگي، جوش صورت و آبسته استفاده می شود.

وی گفت: چند سالي است برخي افراد به عنوان منبع درآمد، اين محصول را پرورش مي دهند، اما در هر صورت آن طور که بايد و شايد به اين محصول بها داده نمي شود.

وی با انتقاد بر اینکه به گل نرگس توجه خاصي نمي شود، اذعان کرد: با توجه به مشکلات متعدد فراروي نرگس کاران، هيچ انگيزه اي براي کاشت گل نرگس وجود ندارد.

کد خبر 2444202

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha