۱ آبان ۱۳۸۴، ۱۱:۴۱

در گفت و گو با مهر

خليل شفيعي : ادبيات امروز براي حفظ ارزشها نيازمند يك " انقلاب ادبي " است

خليل شفيعي : ادبيات امروز براي حفظ ارزشها نيازمند يك " انقلاب ادبي " است

خليل شفيعي - شاعر، گفت: جايگاه ماه رمضان از گذشته در ادبيات ما مشهود بوده به طوري كه حافظ در اشعارش به اين مبحث پرداخته و اهميت مي داد و همچنين شاعران ديگر كه نشان دهنده اين است كه جايگاه والايي از پيش در ادبيات ما در اين خصوص وجود داشته است.

اين شاعر ، در گفت و گو با خبرنگار فرهنگ و ادب مهر ، با بيان مطلب فوق ، افزود : "  رمضان "  براي كساني كه اهل هنر و دل هستند ، از اين جنبه مهم است كه انسان را با آن مراسم خاص (روزه، گرسنه و ...) ناخودآگاه به سمت خدا مي كشاند يعني زماني كه انسان گرسنه باشد و نيازي به خوردن نداشته باشد باعث مي شود روح فعال شود و بهترين موقعيت براي خلق اثر مي باشد. هركس به اندازه خود و ظرفيت خود در ماه رمضان روحاني مي شود ، وقتي هم روحاني شود خود به خود ارتباطش با هنر و در نتيجه با شعر و ادبيات بيشتر مي شود و اين تلاقي باعث آفريدن آثار زيبايي مي شود كه تا امروز همين طور بوده است.


يك شاعر : وقتي اسم شعر انقلاب مي آيد ضعيف ترين اشعار را از تلويزيون پخش مي كنند چون سواد اين كار را ندارند وهمين طور وقتي شعر دفاع مقدس، امام حسين و ... به ميان مي آيد به همين صورت است

خليل شفيعي خاطرنشان كرد :  در مورد ماه رمضان و روزه آثاري خلق شده است ، اما باز جاي براي پرداختن به اين موضوع وجود دارد، اما بارها شده كه در ماه رمضان شاعر متحول مي شود و در موضوعات مختلف ديگر شعر مي سرايد مانند شعري كه ديشب براي كاروان عاشورا از كربلا تا شام را سرودم درست است كه اين شعر ربطي به ماه رمضان ندارد اما حسي كه ماه رمضان به من براي سرودن اين شعرداد ، بسيار مهم بود، ممكن است وقتي در حس ماه رمضان قرار مي گيري براي گرسنگان، محرومان، مسائل اجتماعي و... شعربسرايي كه اشعار بسيار زيبايي هم خلق مي شود بنابراين اگر بخواهيم از اين جهت به ماه رمضان نگاه كنيم از اين سو نيز جايگاه بسيار بالايي دارد يعني ماه رمضان جايگاه عظيمي براي شعر متعهد ما دارد.

اين شاعركه در شيرازاقامت دارد ،  تصريح كرد :  ورود هر نهاد و سازمان دولتي را به حوزه ادبيات ديني و آييني منفي ارزيابي مي كنم ، زيرا اين سازمانها از قبيل وزارت ارشاد اسلامي، سازمان تبليغات اسلامي و يا آموزش و پرورش و يا هر جايي كه نام ارگان دولتي به آن داده شود تنها كاري كه كرده اند ، ريشه ادبيات به خصوص ادبيات ديني و آييني ما را خشكانده اند، يعني افراد زودگذري هستند، مسئوليت را امروز مي گيرند و فردا مي روند، هنرمند ها افراد عميقي هستند اما اداري ها و دولتي ها افراد سطحي هستند و نمي توانند با هم كنار بيايند.

وي در ادامه اين مطلب اضافه كرد: اينان تنها كاري كه تا به حال كرده اند فقط لطمه زدن بوده است و باعث شكاف شخصيتي هنرمندان شده اند و آنها را رواني كرده اند، به نظر من بايد ادبيات و هنر ما از قالب اداري و دولتي خارج شود، بودجه اين كارها نبايد به اين ارگانها داده شود زيرا اينان بودجه را تلف مي كنند و هرز مي دهند و هنرمندان را نابود مي كنند و هيچ خدمتي هم به هنر جامعه نمي كنند.

خليل شفيعي يادآور شد: بايد اين بودجه به افراد دلسوز سپرده شود، وشورايي از هنر و ادبيات سازمان دهي شود مانند شوراي شهر و ... ،  چه طور براي عمران و آبادي شهر، شورا داريم ولي براي هنرو ادبيات كه نقش بزرگي در تربيت افراد جامعه دارد ، از اين خبرها نيست ؟  بنده مجبورم براي اينكه برنامه ادبي مختصري داشته باشم با كساني وارد صحبت شوم كه اصلا از هنر و ادبيات بويي نبرده اند و اين خود به خود بسياري از انرژي هاي روحي من و امثال من را هدر مي دهد و نهايتا هنرمندان را آواره مي كند يعني كاري كه تا به حال انجام شده  و اتفاق افتاده است.

اين شاعر در ادامه گفت: حوزه هنر و ادبيات بايد از قيد دولتي بودن نجات پيدا كند، به خصوص ادبيات ديني و آييني كه از اين موضوع بسيار ضربه خورده است مثلا اگر اين امور دست متخصصين باشد هيچ وقت اشعاري به اين ضعيفي در خصوص شهيدان، كربلا و ... در صدا و سيما پخش نمي شود، مخاطبان وقتي اين اشعار را مي بينند و يا مي شنوند كلا از شاعران اين حوزه دلزده مي شوند و مي گويند كه اينان اصلا شاعر نيستند در صورتي كه اشعار قوي تري هم دراين خصوص وجود داد كه كسي نمي بيند و نمي شنود.

شفيعي در پايان گفت و گو با مهر ، يادآور شد : متاسفانه روزنامه ها و صدا و سيما هم در اين جهل سهم دارند ، وقتي اسم شعر انقلاب مي آيد ضعيف ترين اشعار را از تلويزيون پخش مي كنند چون سواد اين كار را ندارند وهمين طور وقتي شعر دفاع مقدس، امام حسين و ... به ميان مي آيد نيز به همين صورت است ، اينان شعر اهل بيت ( ع ) و دفاع مقدس و در كل ، ادبيات ديني را ضعيف مطرح مي كنند البته ممكن است سوء نيت نداشته باشند اما آنچه مسلم است سواد اين كار را ندارند .  يعني سهم و درك ادبي شان تا اين حد نيست .  ما امروز در جامعه نياز به يك انقلاب ادبي براي حفظ ارزشها داريم . 

کد خبر 244475

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha