به گزارش خبرنگار مهر، آیین کرنا نوازی از جمله رسوم قدیمی و پرپیشینه ای است که ریشه در فرهنگ و سنت مردمان دیار علویان دارد. این آیین که بیشتر در ایام محرم و صفر و در مناطق مختلف استان مازندران از جمله نواحی غربی استان رواج دارد.
کرنازنان بیشتر در سوگ سالار شهیدان در کرنا می دمند، اما همزمان با شهادت ثامن الحجج حضرت علی بن موسی الرضا نیز دست به کرنا شدند و در سوگ امام همام، شروع به نواختن کردند.
کرنا نوازی دارای چهار مقام است که یام امام، یام شهید و آه حسین کشته شد از جمله مقامهای آن به شمار می رود.
حاج عباس از کرنا زنان قدیمی مازندران در گفتگو با خبرنگار مهر می گوید: کرنا زنی با آغاز ماه محرم شروع میشد و در واقع نوعی وسیله برای اعلام برپایی سینهزنی و نوحهخوانی برای گرامی داشت شهدای کربلا بود و مردم با شنیدن طنین ناله کرنا در مجلس عزا حضور پیدا می کنند.
وی اظهار داشت: سرکرناچی آهنگ یا امام سر میداد و کرناچیان یاحسین را در دمیدنشان بیان می کنند و این نواختن تا زمان خستگی ادامه دارد و گاهی هم کرناچیان پیشاپیش هیئتها در بیرون از مسجد حرکت میکنند.
به گفته این کرنا زن، دستههای کرناچی مشتمل بر دو سر گروه و بین ۵ تا ۷ نفر کرناچی بودند و گاهی سر کرناچی که رهبری کرناچیان را بر عهده داشت آهنگی را شروع به نواختن میکرد و کرناچیان از وی پیروی میکردند یا او آهنگی را مینواخت و کرناچیان دیگر دم مکمل آن را مینواختند.
همزمان با سالروز شهادت امام رضا (ع)، آیین های خاصی در روستاها و مناطق شهری مازندران در حال انجام است و خیل مشتاقانی نیز در روزهای گذشته برای زیارت حرم مطهر، رهپسار مشهد مقدس شدند و در گوشه و کنار استان، در امامزادگان و حسینه ها، خیمه هایی برای میزبانی زائرانی که به مشهد مقدس سفر می کنند برپا شده است تا پذیرای مسافران از قدمهای آسمانی تا امام مهربانی باشند.
برگزاری مراسم یادواره شهدا و آیین هایی از جمله پخت حلیم و نذری، برپایی سفره ها و منبرهای خانگی، خطبه خوانی امام رضا و آیین های دسته روی و عزاداری از دیگر رسوم مازنی ها در سوگ امام رضا (ع) است.
استاندار مازندران نیز در جمع عزاداران هيئت ابوالفضل العباس روستاي طبقده ساري گفت: مردم مازندران را در محبت به اهل بيت و ارادت به خاندان ولايت و امامت پيشگام و پيشتاز خواند و گفت: مازندران مامن و پناهگاه امامزادگان و نوادگان پيامبر اعظم بوده است و همانطوركه مقام معظم رهبري فرمودند مردم ولايتمدار مازندران از همان ابتدا با رويكرد علوي و شيعي دين اسلام را پذيرفتند و هميشه در اين مسير ثابت قدم بودند.
وي تاكيد كرد : حضور بيش از ۳۰۰ هيئت مذهبي در مراسم دهه آخر صفر در مشهد مقدس بيانگر محبت و ارادت مردم علوي مازندران به خاندان ولايت و امامت است و حضور پرشور مردم عزيز ما درحماسه پرشكوه اربعين حسيني به عنوان بزرگترين تجمع جهان اسلام و امروز هم در كنار مرقد مطهر ثامن الححج علي بن موسي الرضا (ع) بيانگر دلبستگي و علاقه مردم عزيز ما به ائمه اطهار است.
وي برگزاري شعائر ديني و مذهبي را بسيار ارزشمند خواند و گفت : از اينكه با حضور پر شورتان اين مناسبتها را ارج مي گذاريد و بزرگ مي شماريد بسيار خوبست ولي بايد تلاش كنيم تا سيره، روش و منش ائمه اطهار را هم به عنوان سبك زندگي در زندگي خودمان به طور عملي اجرايي كنيم و از فيوضات معنوي اين برنامه ها هم در مسير فعاليتهاي خود بهره ببريم.
استاندار مازندران به اهميت ماه محرم و صفر در زنده نگهداشتن فرهنگ حماسي و حياتبخش عاشورا اشاره كرد و گفت : ماه محرم واژگان ايثار و فداكاري و گذشت را براي همه ما مسجم نمود و امروز در سايه فرهنگ عاشورايي انقلاب اسلامي ما از اقتدار و عظمت خاصي برخوردار است.
وي افزود : با وجود همه تحريمها و مشكلات مردم عزيز ما با تاسي از فرهنگ عاشورا همچنان راسخ و استوار ايستاده اند.
نظر شما