به گزارش خبرنگار مهر، چندین هفته مداوم است که هوای اصفهان هنوز نتوانسته از روزهای بسیار آلوده خویش فاصله بگیرد و هر روز اصفهانیها به دلیل تاریکیهای صبحگاهی با خیال هوای ابری از خواب بیدار میشوند اما به جای ابرهای بارانی غباری از آلودگی بر فراز اصفهان مشاهده میکنند.
دیگر از آبی خیالانگیز گنبدهای مسجد امام (ره) و شیخ لطف الله خبری نیست و آلودگی هوای اصفهان به حدی رسیده است که گاه در سطح زمین شاهد مه دودی رنگ از آلودگی هستیم که بسیار خطرناک تر از آلودگی های بر فراز جو است.
مسئولان معتقدند که هنوز شاخص آلایندگی اصفهان بهتر از سال گذشته است چرا که سال گذشته این آلاینده در روزهایی از سال از ۳۰۰ "ای کیو آی" نیز بیشتر شد اما هنوز در سال جاری این شاخص از ۲۰۰ که مرحله تعطیلی ادارات و مدارس است بالاتر نرفته است. البته این نکته نیز قابل ذکر است که در سال گذشته همین مسئولان به هیچ عنوان رسیدن شاخص آلایندگی به ۳۰۰ را قبول نکردند.
اما از سوی دیگر همین افراد زمانی که با گلایه رسانهها و مردم از آلودگیهای مداوم سال جاری هوای اصفهان روبرو میشوند مکررا شاخص ۳۰۰ سال گذشته را شاهد مدعای خود بر کاهش آلودگی اصفهان به شمار میآورند.
رسیدن به شاخص آلودگی کمتر از ۵۰ را مدنظر قرار داده ایم
مهدی ترکاشوند دبیر طرح جامع آلودگی هوای استان اصفهان در گفتگو با مهر با توجه به شرایط بسیار ناسالم هوا در طول هفتههای گذشته، عدم اطلاع رسانی کافی در این زمینه و عدم رعایت نکات ایمنی برای دانش آموزان و به ویژه مهدکودکها تاکید کرد: در هفته گذشته برای صدا وسیما و آموزش و پرورش برای اطلاع رسانی عمومی اطلاعیه صادر شده است اما متاسفانه اداره آموزش و پرورش اطلاعرسانی صحیحی به مدارس تحت پوشش خود در زمینه اقدامات لازم در زمان آلایندگی ندارد.
ترکاشوند تاکید کرد: گرچه تاکنون متوسط شاخص آلودگی هوای اصفهان به ۲۰۰ "ای کیو آی" نرسیده است اما این موضوع برای ما قانع کننده نیست و باید به شرایط نرمال یعنی زیر ۵۰ برسیم.
مشاور سازمان محیط زیست با توجه به طرح مباحثی در این زمینه که محیط زیست آلودگی های بالاتر از ۲۰۰ "ای کیو آی" را در سایت خود درج نمی کند، تاکید کرد: این تفکر صحیحی نیست چرا که این اداره یک دستگاه نظارتی است و نه اجرایی.
از اعلام شرایط بحران آلودگی نمیترسیم
وی اضافه کرد: در واقع زمانی این سازمان ذی نفع است که بر دستگاه های مربوطه برای انجام وظایف خود در راستای کاهش آلودگی هوا فشار وارد کند.
ترکاشوند گفت: محیط زیست بارها با جرئت اعلام کرده که برخلاف تهران، اصفهان در طول ماه سرد امسال اصلا هوای پاک نداشته و این درحالی است که در بسیاری از روزهای این ماه شاخص آلودگی ۵۱ بوده است و اگر قرار به مخفی کاری بود می توانستیم شاخص ۵۱ را به ۵۰ تغییر داده و تعداد روزهای پاک اصفهان را افزایش دهیم.
وی افزود: با صدای بلند اعلام می کنیم که اگر هوای اصفهان به شرایط اضطرار برسد از اعلام آن هیچ گونه رودربایستی نداریم.
همچنین بابک صادقیان رئیس امور آزمایشگاههای محیطزیست استان نیز در گفتگو با مهر، در پاسخ به این سوال که با توجه به اقداماتی همچون توزیع بنزین یورو۴ و پلمب دستگاه های مازوت سوز نیروگاه ها همچنان شاهد هوای بسیار آلوده در اصفهان هستیم و چه اقداماتی در راستای رفع این آلودگی ضروری است، اظهار داشت: آلودگی هوا دلایل طبیعی و انسانی بسیاری دارد و بر همین اساس اقدامات مختلف در زمینه کاهش آلودگی هوا نیز جنبه های مختلفی دارد و یک دو مورد به تنهایی کافی نیست.
وی افزود: به طور مثال استفاده از سوخت یورو۴ گرچه در کاهش مصرف سوخت و آلودگی هوای اصفهان تاثیر دارد اما برای ماشین های فرسوده جوابگو نیست.
عدم تاثیر بنزین یورو ۴ در وسایل نقلیه فرسوده
رئیس اداره امور آزمایشگاههای محیط زیست با اشاره به اینکه آلودگی هوای اصفهان ناشی از منابع مختلف است که حمل و نقل بخشی از آن را تشکیل می دهد، بیان داشت: میزان مصرف سوخت بالا و آلایندگی زیاد در بسیاری از وسایل نقلیه مشهود است به ویژه موتورسیکلتها که استانداردهای اولیه این وسیله در آنها رعایت نشده است و بر این اساس سوخت یورو۴ در این وسایل هیچ تاثیری ندارد.
وی اضافه کرد: البته برنامه های درازمدتی برای این وسایل در نظر گرفته شده است که ورود موتورسیکلت های برقی به شهر یکی از این موارد است.
صادقیان کود و پسمادهای تخلیه شده در شمال شرق اصفهان، ریزگردهای ناشی از بیابان و سوخت نیروگاههای اصفهان را از جمله موارد آلاینده هوای اصفهان برشمرد و گفت: آلایندگی شهر اصفهان در سه یا چهار دهه اخیر به دلیل بارگذاری نامناسب منابع ایجاد شده است.
وی در پاسخ به این سئوال که صنایع اصفهان تا چه حد در این آلایندگی تاثیرگذار هستند، اضافه کرد: تمرکز صنایع بزرگ حتی در صورت استاندارد بودن در محیطی کوچک به نسبت این تعداد صنایع عظیم به شکل طبیعی آلاینده محیط زیست خواهد بود.
رئیس اداره امور آزمایشگاههای محیط زیست بیان داشت: محیط زیست اصفهان واحدهای صنعتی را چندین بار در سال مورد پایش قرار می دهد چراکه در بسیاری از موارد صنایع سبز نیز ممکن است به دلیل به روز نشدن در لیست صنایع آلاینده قرار بگیرند.
وی درباره آلاینده ترین صنعت اصفهان خاطرنشان کرد: از لحاظ میزان آلایندگی ذوب آهن اصفهان وضعیت خوبی ندارد و درباره نیروگاه ها نیز با تمهیدات لازم توانستیم تاکنون از استفاده از مازوت جلوگیری کنیم.
صادقیان دلیل این آلایندگی را خروجی های مختلف و حجم فعالیت های بالای ذوب آهن دانست و تصریح کرد: البته این کارخانه بر روی واحدهای آلاینده مانند اغلب خروجی ها و بخش کک سازی سرمایه گذاری هایی برای کاهش آلایندگی داشته است اما این اقدامات راندمان لازم را در پی نداشته است.
تمرکززدایی کارخانجات اصفهان ضروری است
وی در پاسخ به این سئوال که تمرکز زدایی برخی از کارخانجات تا چه میزان می تواند در کاهش آلایندگی هوای اصفهان موثر باشد، گفت: این مسئله یکی از سیاستهای موردنظر این سازمان در راستای کاهش آلایندگی است و بر این اساس اجازه تاسیس واحدهای جدید صنعتی تا شعاع ۵۰ کیلومتری اصفهان داده نشده است.
رئیس اداره امور آزمایشگاه های محیط زیست با اشاره به اینکه بر این اساس این تمرکز زدایی از سال ها قبل آغاز شده است، تصریح کرد: خارج کردن واحدهای بزرگ از اصفهان از نظر اقتصادی، اجتماعی و سیاسی تبعاتی در پی دارد و به همین دلیل بر استانداردسازی این واحدها از نظر آلایندگی تاکید ویژه داریم و سخت گیری بیشتری نیز در این زمینه انجام می شود.
وی همچنین با اشاره به اینکه کوچک سازی واحدهای بزرگ را می توان به جای جابه جایی مدنظر قرار داد، ابراز داشت: برای جابه جایی واحدهایی از این کارخانجات که جابه جایی آنها از نظر فنی امکان پذیر است اقداماتی در حال انجام است و به طور مثال در حال جابه جایی بخش روغن کشی کارخانه روغن نباتی ناز به خارج از اصفهان منتقل شده است.
تعویض ناوگان اتوبوسرانی اصفهان ضروری است
صادقیان با اشاره به تاثیر ناوگان فرسوده اتوبوسرانی اصفهان اظهار داشت: به دلیل عدم در نظر گرفتن اعتبارات لازم در سنوات گذشته بودجه لازم برای نوسازی اتوبوسرانی اصفهان در نظر گرفته نشده بود و این ناوگان به دلیل فرسودگی تاثیر زیادی در آلودگی هوا دارد.
رئیس اداره امور آزمایشگاههای محیط زیست استان اصفهان تاکید کرد: امسال محیط زیست به شهرداری به طور جدی برای نوسازی این ناوگان تذکر داده است و قرار است بیش از ۲۰۰ سرویس جدید به این ناوگان اضافه شده شود که تاکنون ۵۰ اتوبوس تعویض شده است.
وی ادامه داد: از سویی محیط زیست استان به شهرداری تاکید کرده است تا هرچه سریع تر فاز یک متروی اصفهان از خیابان کاوه تا شهرک قدس (عاشق آباد) راه اندازی شد ضمن اینکه این ارگان باید طول خطوط "بی آر تی" را نیز بیشتر کند.
صادقیان با انتقاد از اینکه طرح زوج و فرد در روزهای آلوده اصفهان اجرایی نشده است، تاکید کرد: همچنین همکاری صداوسیما در زمینه آلودگی و دادن هشدارها و آموزش های لازم به مردم کم است و در راستای فرهنگسازی در این زمینه کم کاری کرده است.
به گزارش مهر، در زمینه آلودگی هوای اصفهان در سال جاری ذکر این نکته ضروری است که نقاطی همانند دروازه دولت که در سال های گذشته جزو نقاط با هوای سالم شهر بودند به دلیل فعالیتهای شهری همچون ساخت ایستگاه مترو امسال جزو آلودهترین نقاط شهر اصفهان قرار گرفتند.
به نظر می رسد با توجه به آلودگی پایدار در هوای اصفهان تمهیدات جدیتری به جز دستاویز قرار دادن طرح جامع کاهش آلایندگی و یا توزیع بنزین سوخت یورو ۴ در زمینه آلودگی هوای اصفهان ضروری است.
گزارش: فاطمه کازرونی
نظر شما